Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hendrix, Jan

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan Hendrix uit Zeddam werd geboren op 10 augustus 1927 te Antwerpen. Het gezin (Jan had nog drie zussen) Hendrix is door het overlijden van de vader van Jan vroeg uit elkaar gevallen. Hij is in Zeddam als pleegkind separaat van zijn zussen opgenomen bij de familie Kuster die een schoenmakerij hadden.

Nederlands-Indië

Korporaal bij 5-5 RI

Hendriks, Jan.jpg

Jan was korporaal (legernummer 27.08.10.172) bij de 3e compagnie en bij de stafcompagnie van het infanteriebataljon 5-5 RI, een onderdeel van de Drietand-Divisie. Op 17 december 1947 is hij in Amsterdam aan boord gegaan van de Zuiderkruis en na de ontscheping in Semarang op 16 januari 1948 altijd op Midden-Java gestationeerd geweest. 5-5 RI heeft actief deelgenomen aan de verovering van Jogjakarta (de zetel van de regering van Soekarno) tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949. De thuisreis van 5-5 RI begon op 7 april 1950 aan boord van de Nelly; de aankomst in Nederland was op 2 mei 1950.

Jan werkte ook als schoenmaker in een militaire schoenmakerij. Hieraan heeft hij ook zijn bijnaam Jan Schoes te danken. Behalve voetballen deed hij ook aan boksen, want volgens de Klok van Sint Oswaldus had hij in Indië tegen een Chinees gebokst en dat was er hard aan toe gegaan!

Jan was ook goed in atletiek. Bij sportwedstrijden in januari 1950 ter viering van het tweejarig verblijf van 5-5 RI in Indië won hij de 400 meter hardlopen met een tijd van 57,9 seconden. Op de 100 meter en bij het kogelstoten behaalde hij een derde prijs. Een bokswedstrijd tegen 402 BI verloor hij met enkele punten.

Jan is in Indië een keer door Theo Derksen geknipt. In het Kerkblad voor Bergh stonden op 24 december 1948 Jans kerst- en nieuwjaarswensen.

"Jan uit de rimboe" noemde hij zichzelf gekscherend na zijn terugkeer in Zeddam.

Zie ook

en

Zijn verdere leven

Boven v.l.n.r.: Bennie Velthausz, Frits Wensing, Jan Velthausz, ?, Jan (Schoes) Hendrix, Engelbert Hofman en Joseph Berendsen - Onder v.l.n.r.: Frans van de Weerd, Heini Bosch, Richard Dijkman, Dirk Jansen en Jan Bisseling.
Klik op de foto voor een vergroting.

Jan trouwde op 17 februari 1955 met Gerda Wennekes uit het Kruisstuk. Zij hebben in 's-Heerenberg, samen met hun dochter Gerrie, aan de Zeddamseweg en aan de Krokusstraat gewoond.

Zijn werkzame leven sleet Jan bij Vredestein in Doetinchem. In zijn vrije uren repareerde hij schoenen en zong hij bij het Ettens Mannenkoor. Ook heeft hij gevoetbald bij MvR.

Jan overleed 11 april 1995, 67 jaar oud. Zijn vrouw overleed op 9 juni 2007 in Nijmegen.

Bron o.a.

  • Awas, pijp-pijp datang, Gedenkboek geschreven door en voor de manschappen van 5-5 RI, 1950, blz. 188, 189