Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Holder, Johannes Bernardus ten

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan ten Holder werd geboren te Stokkum op 11 november 1928. Hij trouwde in 1952 met Annie Limbeek.

Nederlands-Indië

Soldaat bij 6 RS

JAN TEN HOLDER.jpg

Jan (legernummer 28.11.11.187) is op 18 februari 1948 opgekomen in de Isabellakazerne in 's-Hertogenbosch bij het 6e bataljon van het Regiment Stoottroepen (6 RS, tactisch nummer 401 BI), een onderdeel van de F-brigade). Hij werd als soldaat-infanterist ingedeeld bij de 1e compagnie van dit bataljon.

6 RS is op 4 augustus 1948 van Rotterdam met de Sibajak naar Indië vertrokken en kwam op 1 september aan in Tandjong Priok, de haven van Batavia. De soldaten mochten daar een middag de stad bekijken, waarna de volgende dag koers werd gezet naar de eindbestemming: Cheribon op West-Java,.

Een deel van 6 RS werd weer teruggestuurd naar Batavia om daar wachtdiensten te draaien, maar de 1e compagnie heeft bijna altijd in de buurt van Cheribon gelegen. Alleen eind 1948 werd enige tijd in de buurt van Tasikmalaja doorgebracht, ten zuiden van Cheribon (zie hiervoor de kaart op de pagina van Joseph Berendsen). Midden december 1948 kreeg 6 RS het regentschap Cheribon als bataljonsvak toegewezen. De 1e compagnie werd gestationeerd in het westelijke deel rond de plaatsen Ardjawinangoen en Weroea.

Jan kijkt op een buitenpost een jeep na. Onder de voorruit is het embleem van de Stoottroepen te zien.
Klik op de foto voor een vergroting.

6 RS heeft niet actief deelgenomen aan de Tweede Politonele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949, maar voerde in die tijd wel zijn patrouillegang op om te voorkomen dat vijandelijke eenheden een schuilplaats in het bataljonsvak zouden zoeken. Na de beëindiging van de Tweede Politionele Actie bleef het onrustig in het patrouillegebied, zodat patrouilleren en waakzaamheid geboden bleven.

Eind 1949 werden de kleinere buitenposten ontruimd en op 7 februari 1950 vertrok 6 RS naar Bandoeng om daar de thuisreis af te wachten. Wachtkloppen en sporten waren vanaf toen de belangrijkste bezigheden.

6 RS verliet Indonesië op 24 mei 1950 met de General A.W. Greely. Er moesten zestien doden achtergelaten worden. Op 18 juni was de aankomst in Rotterdam, zodat Jan met de 's-Heerenbergse kermis thuiskwam.

Andere Stoottroepers

Het embleem van de Stoottroepen

Zie ook


Terugkeer in het burgerleven

Na terugkeer uit Indië is Jan weer bij zijn oude werkgever Ubbink in Doesburg in dienst gegaan. Daarna heeft hij enkele jaren als elektromonteur bij Pas Reform in Zeddam gewerkt, om vervolgens weer terug te gaan naar Ubbink.

Daarna is hij een eigen zaak begonnen in Zeddam met een filiaal in Dieren. Thans geniet hij met zijn vrouw Annie Limbeek van zijn pensioen. Op 3 februari 2013 vierden zij hun 60-jarig huwelijksfeest, waarbij zij bezoek kregen van burgemeester Ina Leppink-Schuitema.

Jan bezoekt nog steeds veteranenactiviteiten (zie een van de foto's op de pagina van Piet Vink).

Bronnen