Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Jansen, Martinus Hendrikus Wilhelmus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Martin Jansen Sr.jpg

Martinus Hendrikus Wilhelmus (Martin) Jansen was een bekende 's-Heerenbergse muzikant, die vaak de "James Last" van 's-Heerenberg werd genoemd. Hij werd op 28 april 1924 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Aloisius Johannes Petrus Jansen en Wilhelmina Johanna Derksen. Ter onderscheid van zijn zoon Martin jr. wordt hij vaak als Martin Jansen sr. aangeduid.

Hij was dirigent van een groot aantal orkesten in de regio:

Hij heeft diverse muziekstukken en carnavalsliederen gecomponeerd, waaronder:

  • The King of Rubber, in 1949 gecomponeerd voor de Harmonie Vredestein en aangeboden aan directeur dhr. G.J. Oorlog ter gelegenheid van zijn 40-jarig ambtsjubileum bij de N.V. Rubberfabriek "Vredestein". The King of Rubber is zelfs uitgebracht op een 45 toerenplaat.
  • 't Bänkske uit 1956, geïnspireerd op 't Bänkske.
  • De Berghse Mars
  • Vastelaovend, dat nu nog steeds bij de d' Olde Waskupen gebruikt wordt als Buutemars.

Jansen was ook grondlegger van de Berghse muziekschool en lange tijd directeur hiervan.

Hij woonde aan de Zeddamseweg 38, waar hij tevens zijn muziek- en instrumentenhandel had. Al kort na de Tweede Wereldoorlog verkocht hij daar zijn eigen merk muziekinstrumenten, die hij uit Oost-Duitsland haalde. Ze waren merkloos en hij graveerde er zelf zijn naam op: Martinov. Gerrit Fielt uit Beek vertelde in een interview: "Dat waren hartstikke goeie instrumenten. Doar hebben wi-j 'n hele ni-je bezetting van gehad toen. Allemaol Martinov's. De ventielen doen 't nog steeds."

Martin Jansen was de eerste echte 's-Heerenbergenaar die tot ridder in de orde van de Berghse Kei werd benoemd. Hij kreeg deze hoge onderscheiding in 1984 voor al het gedane werk voor het muzikale en culturele leven in Bergh en wijde omgeving; met name voor zijn werk voor de muziekschool Bergh.

In 1979 kreeg hij de gouden bondsspeld. Op 17 maart 1982 werd hem de eremedaille in goud verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau toegekend.

Na zijn pensioen verhuisde hij naar de Laakweg in Azewijn. Hij overleed op 24 mei 2002, 78 jaar oud.

Fotogalerij