Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kerkepaden

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Toen er nog nauwelijks verharde wegen waren kende elke parochie talloze kerkepaden.

Azewijn

De Klakert heette tot 1969 Kerkpad.

Beek

Toen meester Hendrik Kremer zijn voorstellen voor straatnamen in Beek deed, schreef hij: Van de Didamseweg loopt zuidwaarts een weg die - geheel of gedeeltelijk - door het volk Kerkpad wordt genoemd: de weg van Loerbeek naar het kerkhuis. Omdat voorgesteld zal worden de weg van de Byvanck naar de kerk de naam Kerkdijk te laten behouden, is verwarring mogelijk.

Stokkum

Van de vroegere Kerkstraat, nu Pastoor van Sonsbeeckstraat, liep vroeger een kerkepad via Jansen in 't Weike, nu Van Diessen, langs de oude boerderij van de familie Bles, later Menting, naar de Sint Isidorusstraat.

Wijnbergen

Annie Dijkman deed onderzoek naar kerkepaden in Dichteren en Wijnbergen.
Voor de nachtmis met Kerstmis kon je uit de verte zien dat bij boerderij 't Sentje/Seintje in Wijnbergen de lichten van stallampen en zaklantaarns bij elkaar kwamen van een kerkepad vanaf de Zinderdijk en een kerkepad vanaf Dora van de Muts in Dichteren.

Zeddam

'Meester' Henrik Kremer schrijft dat het Kerkepad in Zeddam is vervangen door Oswaldusstraat. Uiteraard zullen er meer kerkepaden zijn geweest, vanaf Vethuizen en Stokkum.

De eigenaren van Hotel Carpe Diem in Vethuizen willen de oude kerkepaden in kaart laten brengen.