Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kleinpenning, Hermanus Wilhelmus Antonius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Herman Kleinpenning in uniform KNIL 1940

Herman Kleinpenning werd geboren op 9 februari 1918 als zoon van Wilhelmus Leonardus Kleinpenning (geboren in Wijnbergen) en Johanna Geertruida van Remmen (geboren in Zeddam).

Een goed geschoolde bakker

Herman was lid van de Voetbalvereniging Zeddam, die werd opgericht in 1933. Op de pagina van deze club is hij te zien op een foto van zijn elftal. Veel tijd om er te voetballen zal hij niet hebben gehad, want hij is een aantal jaren naar scholen elders in het land geweest. Al op 27 augustus 1930 vertrok hij, twaalf jaar oud, voor een jaar naar de Bisschoppelijke Nijverheidsschool in Voorhout bij Leiden. Aangezien hij later bakker was, zal hij daar lessen in het bakkersvak heeft gevolgd (ook Clemens Berntsen heeft op deze school voor bakker geleerd).

Op 14 september 1931 kwam hij terug naar Zeddam, en een jaar later vertrok hij naar het Sint Bernarduscollege in Echt (Limburg). Daar werd lesgegeven door de paters van de Cisterciënzerabdij in die plaats. Herman bleef er drie jaar en kwam op 17 mei 1935 terug naar Zeddam. Dit was maar voor korte tijd, want al op 21 juni ging hij als bakker naar Keijenborg. Op 30 augustus 1937 kwam hij, nog steeds als bakker, vanuit Doetinchem terug naar Zeddam.

KNIL-soldaat

Aan het eind van de jaren dertig hebben veel jongemannen, ook uit de gemeente Bergh, vrijwillig dienstgenomen bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Herman was een van de laatste dit deed. Op 24 april 1940, slechts zestien dagen voor de Duitse inval in Nederland, vertrok hij naar Nederlands-Indië, waar hij diende bij de artillerie.

Hij sneuvelde op 5 maart 1942 in de Tjiaterstelling bij Bandung op Java, een van de laatste stellingen waar het KNIL nog weerstand bood tegen de Japanners voor de capitulatie op 8 maart 1942.

Herman is gecremeerd en zijn as wordt bewaard op het Nederlandse ereveld Pandu in Bandung, Indonesië. Zijn naam staat op een van de gedenkplaten rond het vlaggenmonument op Pandu. Op elke gedenkplaat is het embleem van het betreffende KNIL-onderdeel aangebracht; in dit geval van de artillerie.

Verder staat zijn naam vermeld op het oorlogsmonument in Zeddam en in de Erelijst van gevallenen 1940-1945.

Hermans vertrek naar Nederlands-Indië in De Graafschapbode van 3 mei 1940. Ook de vrouw (M.J.Th. Fenneman) en dochter van Bart van der Heijden worden in dit bericht genoemd.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
De naam van Kleinpenning op een van de gedenkplaten voor gevallenen van de Tjiater- en Soebangstellingen rond het vlaggenmonument op het Nederlandse ereveld Pandu in Bandung.
Foto Oorlogsgravenstichting
De vermelding van Kleinpenning op blz. 279 van de Erelijst van gevallenen 1940-1945

Bronnen