Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Oswald van den Bergh (1539-1563)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Oswald van den Bergh werd op 21 maart 1539 geboren als zoon van Oswald II van den Bergh en Elisabeth van Dorth. De naam Oswald kwam in het geslacht Van den Bergh vaker voor. Klik hier voor een overzicht.

Oswalds ouders overleden al vroeg. Zijn moeder stierf in december 1545 bij de geboorte van haar zesde kind; zijn vader overleed in mei 1546 onverwacht tijdens een bezoek aan Zutphen. Zelfs zijn oudste broer broer Willem was toen nog minderjarig, zodat er een voogdijregeling ingesteld moest worden. Tot voogden werden twee neven van zijn vader benoemd. Dit waren Maximiliaan van Egmond (15091548) uit het geslacht van Willems grootmoeder Anna van Egmond, en Joost van Bronckhorst (15031553), zoon van zijn oudtante Machteld van den Bergh.

De voogden stuurden Oswald en zijn broer Willem naar een school in Leuven. Dit leidde tot een ontmoeting met keizer Karel V in diens paleis in Brussel. De keizer vroeg de broers aan zijn hof te blijven, wat ook gebeurde. Willem was daar tot 1549; Oswald bleef tot 1552. In die tijd hebben zij Willem van Oranje leren kennen, die ook aan het keizerlijk hof verbleef.

In 1557 werd hij peetoom van Magdalena van den Bergh, de oudste dochter van zijn broer Willem en Maria van Nassau.

In 1560 kreeg Oswald van zijn broer Willem de heerlijkheid Homoet en de kastelen Vrienenstein en Nijenborg toegewezen, alsmede een huis uit erfenis van Daem van den Bergh. Deze halfbroer van hun vader had de Boetselaersborg gebouwd – mogelijk wordt dit huis bedoeld.

De voorwaarde voor deze toekenningen was dat de goederen weer aan Huis Bergh moesten toevallen als Oswald kinderloos zou overlijden. Dit is in 1563 inderdaad gebeurd.

Bronnen