Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Taken, Theodorus Franciscus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Opgegroeid in Zeddam

Theo Taken werd geboren te Zeddam op 4 februari 1928 als zoon van Antonius Taken en Johanna Christ.

Hij woonde in de Benedendorpsstraat op nummer 41, waar D.H. Ettema, adjunct-directeur van de zuivelfabriek en verzetsstrijder, vijftien jaar lang in de kost is geweest.

Theo's moeder, geboren in Hüthum, is op 16 februari 1944 om het leven gekomen toen zij door een Duits legervoertuig werd overreden.

Nederlands-Indië

Korporaal bij 42 RVA

Taken, Theodorus Franciscus.jpg

Theo was korporaal (legernummer 28.02.04.184) bij de Ajax-batterij (A-batterij) van 1-42 RVA, de 1e afdeling het 42e Regiment Veldartillerie. Dit regiment was een onderdeel van de G-Brigade op Oost-Java. Het vertrok op 27 april 1949 met de Waterman naar Indië. Na aankomst was 1-42 RVA de enige afdeling van het regiment die daadwerkelijk als artillerie-eenheid werd ingezet; de andere twee afdelingen werden na een infanterietraining afgestaan aan andere eenheden.

Op 17 september 1950 vertrok 42 RVA met de General S.D. Sturgis naar Nederland. Aan boord was ook het infanteriebataljon 425 BI met Van Alen, Hessling en Jansen. De aankomst in IJmuiden was op 10 oktober.

Theo was onder andere in Madioen, Kidiri en Soerabaja. In laatstgenoemde stad heeft hij zijn plaatsgenoot Hendrik Wijnands ontmoet. In Madioen ontmoette hij op 26 mei en 3 juli 1949 Wim Velthausz uit 's-Heerenberg. Die tweede keer waren Joop Pennards, Bernard Jacobs en Joseph Straus er ook bij.

Andere artilleristen

Zie ook

Zijn verdere leven

...

Bron o.a.