Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Werf, Johannes Gerardus Coenraad Petrus van der

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Johannes Gerardus Coenraad Petrus van der Werf was van 1942 tot 1945 NSB-burgemeester van Bergh. Hij werd aangesteld nadat burgemeester Nederveen door de Duitse bezetter was ontslagen.

Van der Werf werd op 3 maart 1899 geboren in Amersfoort als zoon van Johannes Simon van der Werf en Gerarda Johanna Hopman. Voor hij naar Bergh kwam, was hij beroepsmilitair. Hij was hij als 1e luitenant der artillerie gestationeerd in Tjilatjap op Java, Nederlands-Indië, toen hij op 25 oktober 1922 trouwde met Maria Catharina Veldmeijer, dochter van Evert Veldmeijer en Wiebigje de Jong. Het huwelijk werd gesloten in de gemeente Soest, waar zijn bruid toen nog woonde. Hij trouwde dus met de handschoen. Zijn gevolmachtigde was zijn aanstaande zwager Sies Veldmeijer.

Zijn vrouw is vervolgens naar Tjilatjap (de tegenwoordige spelling is Cilacap) vertrokken, waar op 10 oktober 1923 hun zoon Johannes Marinus werd geboren. Deze is op 2 april 1943 op 19-jarige leeftijd in 's-Heerenberg overleden.

Uiterlijk in 1932 is Van der Werf met zijn gezin teruggekeerd naar Nederland, waar hij zijn militaire loopbaan voortzette bij de Koninklijke Landmacht. Hij diende bij het 8e Regiment Veldartillerie in Ede en werd na enkele overplaatsingen en detacheringen in oktober 1937 geplaatst bij het Korps Luchtdoelartillerie in Utrecht. Bij de Duitse inval in mei 1940 had hij de rang van kapitein en werd met de XIVe Afdeling Luchtdoelartillerie ingezet bij de verdediging van Amsterdam.

Over Van der Werfs politieke activiteiten zijn geen gegevens voorhanden. Op zeker moment is hij lid geworden van de NSB en heeft binnen de partijorganisatie zodanige ervaring opgedaan dat hij op 30 april 1942 als opvolger van burgemeester Nederveen werd aangesteld. Een van zijn medewerkers was M.A. Smit. Hij is tot 26 juni 1944 burgemeester gebleven. Zijn opvolger was de NSB'er A. Pinkster.

Gegevens over Van der Werfs verdere levensloop ontbreken.

Bronnen

  • Archieven.nl
  • Op Delpher
    • De Preanger-Bode van 24 november 1922 en 12 oktober 1923
    • Bredasche Courant van 12 mei 1932 en 9 oktober 1937
    • Nederlandsche Staatscourant van 26 november 1945
  • Archief Nederlands Instituut voor Militair Historie, inventarisnummer 540086: Verslag van de XIVe Afdeling Luchtdoelartillerie door kapitein J.G.C.P. van der Werf