Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Rulof, Josephus Gerhardus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
(Bronnen: Lulof 》 Rulof)
 
(14 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Jozef rulof.jpg|300px|thumb|<center>'''Jozef Rulof - Jeus</center>]]  
+
[[Bestand:Jozef rulof.jpg|250px|thumb|<center>'''Jozef Rulof - Jeus</center>]]  
'''Josephus Gerhardus (Jeus) Rulof''' werd op zondagavond 20 februari [[1898]] in [['s-Heerenberg]] als derde kind geboren in het gezin van de 27 jarige Christina Hulst (‘Crisje’) en de evenoude Hendrik Franciscus Rulof (‘Lange Hendrik’). De familie Rulof woonde in een kleine [[Woonhuis familie Rulof|woning]] aan de toenmalige [[Grindweg|Grintweg]] 138 (tegenwoordig de [[Zeddamseweg]] 36/38) dat in [[1890]] was gebouwd door de toenmalige Arbeids Bouwvereniging. Jeus had als [[bijnaam]] ''Biggetje Rulof''.
+
== Zijn jeugd ==
 +
'''Josephus Gerhardus (Jozef, Jeus) Rulof''' was een medium, schrijver, [[:Categorie:Kunstschilders|kunstschilder]], genezer en spreker. Hij werd op zondagavond 20 februari [[1898]] geboren in [['s-Heerenberg]] in het gezin van de toen 27-jarige [[Hulst, Christina|Christina (Crisje) Hulst]] en de even oude [[Rulof, Hendrikus Franciscus|Hendrikus Franciscus Rulof]]. De familie Rulof woonde in een [[Woonhuis familie Rulof|kleine woning]] aan de toenmalige [[Grindweg|Grintweg]] 138 (tegenwoordig de [[Zeddamseweg]] 36/38), dat in [[1890]] was gebouwd door de toenmalige Arbeids Bouwvereniging. Jeus had als [[bijnaam]] ''Biggetje Rulof''. Hij groeide op in een warm gezin met een sterke onderlinge band.  
  
Zijn ouders en de omgeving hadden al snel onderkend dat Jozef een bijzonder ventje was: “Chris, deze het oge in zien kop als hemele”, was een van de uitspraken. Het gezin Rulof had zeven kinderen; Johan (21 april [[1894]]), Bernard (4 februari [[1896]]), Jozef (20 februari [[1898]]), Gerard (19 juni [[1900]]), Hendrik (24 december [[1902]]), Miets (4 april [[1905]]), en Antoon (23 februari [[1909]]). Het was een warm gezin met een sterke onderlinge band.  
+
Zijn ouders en de omgeving hadden al snel onderkend dat Jozef een bijzonder ventje was: "Chris, deze het oge in zien kop als hemele", was een van de uitspraken. Hij was een dromerige jongen, die vanaf zijn geboorte sterk paranormaal begaafd was. Hij was helderziend, helderhorend en hij kon genezen door handoplegging. Vanaf zijn kindertijd was hij een echte denker, hij probeerde het leven te doorgronden en voor zichzelf te verklaren.
  
Zijn vader, geboren op 6 april [[1871]], was een bekend figuur in de stad. ''Lange Hendrik'' had een sterke persoonlijkheid en was zeer muzikaal. Hij speelde viool, had een prachtige zangstem en hij heeft zelfs lange tijd getwijfeld tussen een zangcarrière bij de opera en een bestaan in [['s-Heerenberg]]. Maar de Lange bleef in Gelderland bij zijn vrouw en kinderen en bleef werken bij een wijnhandel in het Duitse [[Emmerik]]. In zijn vrije avond uurtjes probeerde hij wat bij te verdienen voor zijn gezin met de verkoop van uitvergrote foto’s. Jozef Rulof's vader vormde met vrienden een zangkwartet, waarmee hij aan beide zijden van de grens optrad.  
+
Op de lagere school was Jozef nauwelijks geïnteresseerd in de lessen, maar zwierf in gedachten liever door de [[Bergherbos|bossen]] en velden bij [[Peeske (Bergmeer)|'t Peeske]] en rond [[Stokkum]]. Daarbij werd hij, zoals hij vertelde, steeds vergezeld door een licht uitstralende persoonlijkheid uit de astrale wereld. Deze licht uitstralende persoonlijkheid was voor hem even werkelijk als zijn ouders of buren. Hij noemde hem een Meester die hem boodschappen wilde overbrengen. Als kind van vijf vertelde de kleine Jozef Rulof al aan iedereen dat hij later boeken zou gaan schrijven.  
  
Moeder Crisje, geboren op 25 december [[1870]], was een diepgelovige vrouw met een sociaal en rechtvaardig karakter. Zij probeerde altijd anderen te helpen, bijvoorbeeld voor arme sloebers in de stad en bedelaars aardappels te verbouwen op een landje vlakbij hun huis die zij hen serveerden. Moeder Crisje en Jozef hadden een zeer hechte band.  
+
Na de dood van zijn vader in [[1911]] moest het gezin Rulof het zonder kostwinner en dus zonder inkomsten stellen. Jozef stopte daarom met school, nam de vaderrol op zich en ging werken in de [[Borstelfabriek 's-Heerenberg|borstelfabriek]] van 's-Heerenberg; de Bösselhut in de volksmond. Omdat het verdiende geld niet toereikend was om van rond te komen trok hij naar [[Emmerik]] en later naar andere plaatsen om meer te kunnen verdienen en zo het gezin draaiende te kunnen houden. Ondanks de inspanningen van de toen zeer jonge Jozef, lukte het niet de eindjes aan elkaar te knopen. Zijn moeder Crisje hertrouwde in augustus [[1912]] met de [[Timmerlieden|timmerman]] Hendrikus Theodorus Hageman.
  
Jozef Rulof was een dromerige jongen, die vanaf zijn geboorte sterk paranormaal begaafd was. Hij was helderziend, helderhorend en hij kon genezen door handoplegging. Vanaf zijn kindertijd was hij een echte denker, hij probeerde het leven te doorgronden en voor zichzelf te verklaren. Op de lagere school was Jozef nauwelijks geïnteresseerd in de lessen maar zwierf in gedachten liever door de bossen en velden van [[Peeske (Bergmeer)|'t Peeske]] en rond [[Stokkum]]. Daarbij werd hij, zoals hij vertelde, steeds vergezeld door een lichtuitstralende persoonlijkheid uit de astrale wereld. Deze lichtuitstralende persoonlijkheid was voor Jozef Rulof even werkelijk als zijn ouders of buren, zei dat hij een Meester was, die hem boodschappen wilde overbrengen. Als kind van vijf vertelde de kleine Jozef Rulof al aan iedereen dat hij later boeken zou gaan schrijven.  
+
In het voorjaar van [[1920]] ging Jozef Rulof naar Den Haag, waar hij onderdak vond bij zijn oudste broers. Hij is politoerder geweest, heeft diners rondgebracht, werkte in een hotel in Wassenaar, was fietsenmaker in Rotterdam, maar ging uiteindelijk weer terug naar Den Haag. Daar leerde een vriend hem chaufferen, waarna hij als taxichauffeur met toeristen door Den Haag toerde.
 +
{|
 +
|- valign=top
 +
|[[Bestand:Josef Rulof Moeder Chrisje Anna Fuchs. foto H in 't Veld 2022.jpg|330px|thumb|'''Jozef Rulof met zijn moeder en vrouw voor het huis van [[Bosman, Johannes Antonius|Bosman]], dat stond tegenover hun huis aan de Grintweg.'''<br>Foto: H. in 't Veld]]
 +
|[[Bestand:J G Rulof Facebook Bianca Berentsen Gemmink.jpg|300px|thumb|<center>'''[[Huis Bergh]] geschilderd door Jozef Rulof'''<br>Bron schilderij: Bianca Berentsen-Gemmink</center>]]
 +
|}
 +
<br clear=all/>
 +
== De ziener ==
 +
[[Bestand:Jozef Rulof N Apeldoornsekrant 22-08-1950 3.jpg|300px|thumb|right|'''Boekbespreking van het eerste deel van de trilogie ''Jeus van moeder Crisje'' in de ''Nieuwe Apeldoornse Courant'' van 22 augustus 1950]] ‎
 +
Op 8 augustus [[1923]] trouwde Jozef in Den Haag met de dienstbode Anna Fuchs, dochter van Alois Fuchs en Beatrix Saiko. Zij was op 16 februari [[1900]] geboren in Außergefild, dat toen nog in het Oostenrijks-Hongaarse Rijk lag. Nu ligt de plaats in Tsjechië en heet Kvilda. Met zijn vrouw vestigde hij zich in Den Haag. Op 7 januari [[1932]] werd een levenloos kind geboren.
  
Zijn vader stierf op 18 oktober [[1911]]. Nu het gezin Rulof het zonder vader moest stellen, en dus zonder inkomsten, stopte Jozef met school, nam de vaderrol op zich en begon met werken in de [[Borstelfabriek 's-Heerenberg|borstelfabriek]] van [['s-Heerenberg]], de Bösselhut in de volksmond. Omdat het verdiende geld niet toereikend was om van rond te komen trok hij naar [[Emmerik]], en later naar andere plaatsen om meer te kunnen verdienen, om zo het gezin draaiende te kunnen houden. Ondanks de inspanningen van de toen zeer jonge Jozef lukte het niet de eindjes aan elkaar te knopen en zijn moeder Crisje hertrouwde met Hendrikus Theodorus Hageman, geboren op 22 maart [[1878]].
+
In deze tijd begon hij zich definitief tot een helderziend, helderhorend, heldervoelend, genezend, schrijvend en schilderend medium te ontwikkelen. In de avonduren hield hij seances. Hij kwam dan in trance en gaf boodschappen door die hem werden ingefluisterd door de Meesters. In [[1933]] schreef Jozef zijn eerste boek, ''Een blik in het hiernamaals, deel 1''. Om de uitgave van dit boek te bekostigen schilderde hij vele schilderijen en porseleinenbordjes met geestelijke kunstwerken. Er zouden in een kort tijdsbestek 600 schilderijen, beschilderde borden en nog ruim 25 boeken van Jozef Rulof volgen. De omstandigheden waren niet altijd even gunstig. Zo schreef hij in de hongerwinter van [[1944]]–1945 (terwijl de V2's overvlogen en hij de uitputting nabij was) in zijn koude keuken bij het licht van een schoenveter in olie binnen vijf maanden zeven boeken, waaronder ''De Kosmologie''. In [[1950]] en [[1952]] verschenen die drie delen van zijn autobiografie [[Jeus van moeder Crisje]]''.
  
In het voorjaar van [[1920]] ging Jozef Rulof naar Den Haag waar hij onderdak vond bij zijn oudste broers. Hij is politoerder geweest, heeft diners rondgebracht, werkte in een hotel in Wassenaar, was fietsenmaker in Rotterdam maar ging uiteindelijk weer terug naar Den Haag. Daar leerde een vriend hem chaufferen en toerde vervolgens als taxichauffeur met toeristen door Den Haag. Nadat hij zich definitief samen met zijn Weense vrouw Anna Fuchs, geboren op 16 februari [[1900]], in Den Haag had gevestigd heeft Jozef zich definitief tot een helderziend-, helderhorend-, heldervoelend-, genezend-, schrijvend- en schilderendmedium ontwikkeld.
+
Tussen 1945 en [[1948]] bracht Jozef drie bezoeken aan de Verenigde Staten, waar hij verbleef bij zijn broers [[Rulof, Gerhardus Hendrikus|Gerrit]], [[Rulof, Hendrikus Gerhardus|Hendrik]] en [[Rulof, Antonius Christianus|Teun]], die naar dat land waren [[Emigranten Verenigde Staten van Amerika|geëmigreerd]]. Hij heeft tijdens deze reizen bijeenkomsten gehouden waar hij in trance schilderijen vervaardigde en vele lezingen in accentloos Engels gegeven, onder meer in de befaamde Carnegie Hall in New York. Zijn broers waren zo onder de indruk van zijn werk dat zij zowel de vertaling als de uitgave in de Verenigde Staten van twee boeken volledig hebben gefinancierd. Met een eigen uitgeverij, ''Rulof Bros'' in White Plains, New York, hebben zij ook andere Engelse vertalingen verzorgd van Jozefs boeken en verwante literatuur zoals ''Jozef, a Life in Two Worlds'', de vertaling van het boek [[Jeus]] van [[Uittenbogaard, Leo|Leo Uittenbogaard]].
  
In de avonduren hield Jozef Rulof seances. Jozef kwam dan in trance en gaf boodschappen door die hem werden ingefluisterd door de Meesters. In 1933 schreef Jozef zijn eerste boek, ''Een blik in het hiernamaals, deel 1''. Om de uitgave van dit boek te bekostigen schilderde hij vele schilderijen en porseleinenbordjes met geestelijke kunstwerken. Er zouden in een kort tijdsbestek 600 schilderijen, beschilderde borden en nog ruim 25 boeken van Jozef Rulof volgen. De omstandigheden waren niet altijd even gunstig; zo schreef Jozef Rulof in de hongerwinter van [[1944]]-[[1945]] (terwijl de V2’s overvlogen en hij de uitputting nabij was) in zijn koude keuken bij het licht van een schoenveter in olie binnen vijf maanden zeven boeken, waaronder ''De Kosmologie''.
+
::Enkele aankondigingen van zijn lezingen:
 +
<gallery>
 +
Bestand:Rulof JG 19450716 Telex.jpg|<center>Uit ''Telex'' van<br>16 juli 1945</center>
 +
Bestand:Rulof JG 1945801 Telex.jpg|<center>Uit ''Telex'' van<br>1 augustus 1945</center>
 +
Bestand:Rulof JG 19460923 AH.jpg|<center>Uit het<br>''Algemeen Handelsblad''<br>van 23 september 1946</center>
 +
Bestand:Rulof JG 19470123 VrijeVolk.jpg|<center>Uit ''Het Vrije Volk''<br>van 23 januari 1947</center>
 +
Bestand:Rulof JG 19470206 VrijeVolk.jpg|<center>Uit ''Het Vrije Volk''<br>van 6 februari 1947</center>
 +
</gallery>
 +
<br clear=all/>
 +
[[Bestand: Rulof JG 19521104 Vdrlnd.jpg|250px|thumb|lright|<center>'''Overlijdensadvertentie in<br>''Het Vaderland'' van 4 november 1952</center>]]
 +
Op woensdag 25 juli 1945 heeft Jozef in Diligentia in Den Haag zijn eerste openbare lezing gegeven. Er volgden nog vele lezingen in dit gebouw. Tussen [[1947]] en 1948 belegde hij wekelijks bijeenkomsten in gebouwen die grote aantallen bezoekers aankonden, onder meer in Ken U Zelve in Den Haag, in Palace en Odeon in Rotterdam, en in het pand aan de Sarphatistraat 8 in Amsterdam. Tevens organiseerde Jozef vraag- en antwoordavonden georganiseerd, waar hij vragen via mediamieke weg beantwoordde. Die avonden, waar soms wel 700 mensen zaten, zouden doorgaan tot eind oktober [[1952]]: een week voor zijn overlijden. In totaal heeft hij bijna 900 lezingen gehouden. Vele lezingen en vraag- en antwoordavonden zijn op geluidsband bewaard gebleven.
  
Tussen [[1945]] en [[1948]] bracht Jozef drie bezoeken aan de Verenigde Staten. Hij verbleef bij zijn broers Hendrik en Teun. In dat onmetelijke land heeft hij eveneens tijdens bijeenkomsten in trance schilderijen vervaardigd en vele lezingen gegeven in accentloos Engels (ondermeer in de befaamde Carnegie Hall in New York). Zijn broers waren zo onder de indruk van zijn werk dat zij zowel de vertaling als de uitgave in de Verenigde Staten van twee boeken volledig hebben gefinancierd.
+
Op 12 september [[1946]] richtte Jozef Rulof in Den Haag de [[Stichting Geestelijk Wetenschappelijk Genootschap “De Eeuw van Christus”]] op. Het genootschap had tot doel de openbaringen van de Meesters in zo breed mogelijke kring te verspreiden. Het was nadrukkelijk niet de bedoeling om een nieuwe godsdienst of sekte te stichten; ledenvorming was ongewenst.
[[Bestand:Jozef Rulof N Apeldoornsekrant 22-08-1950 3.jpg|300px|thumb|lright|'''Boekbespreking van het eerste deel van de trilogie ''[[Jeus van moeder Crisje]]'' in de ''Nieuwe Apeldoornse Courant'' van 22 augustus 1950]] ‎
 
  
Op woensdag 25 juli [[1945]] werd in Diligentia in Den Haag de eerste lezing gegeven. Tussen [[1947]] en [[1948]] belegde hij wekelijks, omdat de aantallen bezoekers te groot waren geworden, bijeenkomsten onder meer in het gebouw “Ken U Zelve” in Den Haag, de “Palace” en "Odeon" in Rotterdam en "Sarphatistraat" in Amsterdam. Tevens werden er vraag en antwoord avonden georganiseerd; vragen werden via mediamieke weg door Jozef Rulof beantwoord. Die avonden, waar soms wel 700 mensen zaten, zouden doorgaan tot eind oktober [[1952]]: een week voor de sterfdag van Jozef Rulof. Totaal zijn er bijna 900 lezingen gehouden. Vele lezingen en vraag en antwoord avonden zijn op geluidsband bewaard gebleven.
+
Jozef Rulof overleed in Den Haag op 3 november 1952. Hij is 54 jaar oud geworden.
  
Op 12 september [[1946]] werd door Jozef Rulof de [[stichting Geestelijk Wetenschappelijk Genootschap “De Eeuw van Christus”]] in Den Haag opgericht. Het genootschap had tot doel de openbaringen van de Meesters in zo’n breed mogelijke kring te verspreiden. Het was nadrukkelijk niet de bedoeling om weer een nieuwe godsdienst of sekte te stichten; ledenvorming was ongewenst.
+
<br clear=all/>
  
Op 25, 26 en 27 november [[1988]] organiseerde de [[Heemkundekring Bergh]] een tentoonstelling over de kosmische ziener Jeus Rulof. Bestuurslid [[Visser, Diane|Diane Visser-Angenent]] had daarin een heel groot aandeel. Er waren voornamelijk schilderijen te zien die Jeus in trance geschilderd heeft. De belangstelling voor deze driedaagse tentoonstelling was overweldigend: 1017 bezoekers.
+
== Jeus en de Heemkundekring ==
 +
[[Bestand:De Volkeren der Aarde kopie.jpg|400px|right|thumb|'''Het exemplaar van ''De volkeren der aarde'' met een opdracht van Rulof is in de [[Bibliotheek Heemkundekring|bibliotheek]] van de Heemkundekring Bergh.]]
 +
Op 25, 26 en 27 november [[1988]] organiseerde de [[Heemkundekring Bergh]] een tentoonstelling over Jeus Rulof. Toenmalig [[Bestuur|bestuurslid]] [[Visser, Diane|Diane Visser-Angenent]] had daarin een heel groot aandeel. Er waren voornamelijk schilderijen te zien die Jeus in trance geschilderd heeft. De belangstelling voor deze driedaagse tentoonstelling was overweldigend: 1017 bezoekers.
  
Jeus komt ook nog ter sprake in [[Old Ni-js 058|Old Ni-js nr. 58]] in het artikel over de [[tramweg Zutphen-Emmerik]]. Daarin wordt verwezen naar het hoofdstuk 'Crisje toch, ow Bennad hebbe ze alle beide beene afgereeje' in de trilogie ''Jeus van moeder Crisje''. Dat ongeluk gebeurde met een rijdende tram. Bernard - broer van Jeus - wilde op de treeplank springen en gleed eraf.
+
Jeus komt ook nog ter sprake in [[Old Ni-js 058|Old Ni-js nr. 58]] in het artikel over de [[tramweg Zutphen-Emmerik]]. Daarin wordt verwezen naar het hoofdstuk 'Crisje toch, ow Bennad hebbe ze alle beide beene afgereeje' in de trilogie ''[[Jeus van moeder Crisje]]''. Dat ongeluk gebeurde met een rijdende [[Openbaar_vervoer#Tram|tram]]. [[Rulof, Bernardus Johannes|Bernard]] - een broer van Jeus - wilde op de treeplank springen en gleed eraf.
  
In een ander [[Old Ni-js 056|Old Ni-js nr. 56]] staan in het artikel ''De gemeentelijke schoorsteenveger'' gezinsbladen van de grootouders en overgrootouders van Jeus (Joseph Gerardus) Rulof.
+
In een ander [[Old Ni-js 056|Old Ni-js nr. 56]] staan in het artikel ''De gemeentelijke schoorsteenveger'' gezinsbladen van de grootouders en overgrootouders van Jeus Rulof.
 
<br clear=all/>
 
<br clear=all/>
==Zie ook==
 
[[Bestand:De Volkeren der Aarde kopie.jpg|300px|right|thumb|'''Dit exemplaar van ''De volkeren der aarde'' met een opdracht van Rulof is in de [[Bibliotheek Heemkundekring|bibliotheek]] van de Heemkundekring Bergh.]]
 
*[[Pieck, Anton|Anton Pieck]]
 
*[[Uittenbogaard, Leo]]
 
*[[Woonhuis familie Rulof]]
 
*[[Jozef Rulof]]
 
*https://www.rulof.nl/ - een groot gedeelte van bovenstaande tekst is van deze site afkomstig
 
  
[[Categorie:Bekende Berghenaren]]  
+
== Bronnen ==
[[Categorie:Bijnaam 's-Heerenberg]]
+
*[https://www.rulof.nl/ Rulof.nl] - een groot gedeelte van bovenstaande tekst is van deze site afkomstig
 +
*[[Jeus van moeder Crisje]]
 +
*[https://nl.wikipedia.org/wiki/Jozef_Rulof Jozef Rulof] op Wikipedia
 +
*In [[Old Ni-js]]:
 +
**[[Old Ni-js 056|Old Ni-js nr. 56]], blz. 24
 +
**[[Old Ni-js 058|Old Ni-js nr. 58]], blz. 30
 +
*''Jozef Rulof, kosmisch ziener uit Bergh'', [[Harmsen, Henk|Henk Harmsen]] en Hans Kooger in [[Jaarboek Achterhoek en Liemers]] 14 (1991), blz. 104–113
 +
 
 +
[[Categorie:Rulof]] [[Categorie:Bekende Berghenaren]] [[Categorie:Kunstschilders]][[Categorie:Bijnaam 's-Heerenberg]]

Huidige versie van 2 jan 2024 om 13:51

Jozef Rulof - Jeus

Zijn jeugd

Josephus Gerhardus (Jozef, Jeus) Rulof was een medium, schrijver, kunstschilder, genezer en spreker. Hij werd op zondagavond 20 februari 1898 geboren in 's-Heerenberg in het gezin van de toen 27-jarige Christina (Crisje) Hulst en de even oude Hendrikus Franciscus Rulof. De familie Rulof woonde in een kleine woning aan de toenmalige Grintweg 138 (tegenwoordig de Zeddamseweg 36/38), dat in 1890 was gebouwd door de toenmalige Arbeids Bouwvereniging. Jeus had als bijnaam Biggetje Rulof. Hij groeide op in een warm gezin met een sterke onderlinge band.

Zijn ouders en de omgeving hadden al snel onderkend dat Jozef een bijzonder ventje was: "Chris, deze het oge in zien kop als hemele", was een van de uitspraken. Hij was een dromerige jongen, die vanaf zijn geboorte sterk paranormaal begaafd was. Hij was helderziend, helderhorend en hij kon genezen door handoplegging. Vanaf zijn kindertijd was hij een echte denker, hij probeerde het leven te doorgronden en voor zichzelf te verklaren.

Op de lagere school was Jozef nauwelijks geïnteresseerd in de lessen, maar zwierf in gedachten liever door de bossen en velden bij 't Peeske en rond Stokkum. Daarbij werd hij, zoals hij vertelde, steeds vergezeld door een licht uitstralende persoonlijkheid uit de astrale wereld. Deze licht uitstralende persoonlijkheid was voor hem even werkelijk als zijn ouders of buren. Hij noemde hem een Meester die hem boodschappen wilde overbrengen. Als kind van vijf vertelde de kleine Jozef Rulof al aan iedereen dat hij later boeken zou gaan schrijven.

Na de dood van zijn vader in 1911 moest het gezin Rulof het zonder kostwinner en dus zonder inkomsten stellen. Jozef stopte daarom met school, nam de vaderrol op zich en ging werken in de borstelfabriek van 's-Heerenberg; de Bösselhut in de volksmond. Omdat het verdiende geld niet toereikend was om van rond te komen trok hij naar Emmerik en later naar andere plaatsen om meer te kunnen verdienen en zo het gezin draaiende te kunnen houden. Ondanks de inspanningen van de toen zeer jonge Jozef, lukte het niet de eindjes aan elkaar te knopen. Zijn moeder Crisje hertrouwde in augustus 1912 met de timmerman Hendrikus Theodorus Hageman.

In het voorjaar van 1920 ging Jozef Rulof naar Den Haag, waar hij onderdak vond bij zijn oudste broers. Hij is politoerder geweest, heeft diners rondgebracht, werkte in een hotel in Wassenaar, was fietsenmaker in Rotterdam, maar ging uiteindelijk weer terug naar Den Haag. Daar leerde een vriend hem chaufferen, waarna hij als taxichauffeur met toeristen door Den Haag toerde.

Jozef Rulof met zijn moeder en vrouw voor het huis van Bosman, dat stond tegenover hun huis aan de Grintweg.
Foto: H. in 't Veld
Huis Bergh geschilderd door Jozef Rulof
Bron schilderij: Bianca Berentsen-Gemmink


De ziener

Boekbespreking van het eerste deel van de trilogie Jeus van moeder Crisje in de Nieuwe Apeldoornse Courant van 22 augustus 1950

Op 8 augustus 1923 trouwde Jozef in Den Haag met de dienstbode Anna Fuchs, dochter van Alois Fuchs en Beatrix Saiko. Zij was op 16 februari 1900 geboren in Außergefild, dat toen nog in het Oostenrijks-Hongaarse Rijk lag. Nu ligt de plaats in Tsjechië en heet Kvilda. Met zijn vrouw vestigde hij zich in Den Haag. Op 7 januari 1932 werd een levenloos kind geboren.

In deze tijd begon hij zich definitief tot een helderziend, helderhorend, heldervoelend, genezend, schrijvend en schilderend medium te ontwikkelen. In de avonduren hield hij seances. Hij kwam dan in trance en gaf boodschappen door die hem werden ingefluisterd door de Meesters. In 1933 schreef Jozef zijn eerste boek, Een blik in het hiernamaals, deel 1. Om de uitgave van dit boek te bekostigen schilderde hij vele schilderijen en porseleinenbordjes met geestelijke kunstwerken. Er zouden in een kort tijdsbestek 600 schilderijen, beschilderde borden en nog ruim 25 boeken van Jozef Rulof volgen. De omstandigheden waren niet altijd even gunstig. Zo schreef hij in de hongerwinter van 1944–1945 (terwijl de V2's overvlogen en hij de uitputting nabij was) in zijn koude keuken bij het licht van een schoenveter in olie binnen vijf maanden zeven boeken, waaronder De Kosmologie. In 1950 en 1952 verschenen die drie delen van zijn autobiografie Jeus van moeder Crisje.

Tussen 1945 en 1948 bracht Jozef drie bezoeken aan de Verenigde Staten, waar hij verbleef bij zijn broers Gerrit, Hendrik en Teun, die naar dat land waren geëmigreerd. Hij heeft tijdens deze reizen bijeenkomsten gehouden waar hij in trance schilderijen vervaardigde en vele lezingen in accentloos Engels gegeven, onder meer in de befaamde Carnegie Hall in New York. Zijn broers waren zo onder de indruk van zijn werk dat zij zowel de vertaling als de uitgave in de Verenigde Staten van twee boeken volledig hebben gefinancierd. Met een eigen uitgeverij, Rulof Bros in White Plains, New York, hebben zij ook andere Engelse vertalingen verzorgd van Jozefs boeken en verwante literatuur zoals Jozef, a Life in Two Worlds, de vertaling van het boek Jeus van Leo Uittenbogaard.

Enkele aankondigingen van zijn lezingen:


Overlijdensadvertentie in
Het Vaderland van 4 november 1952

Op woensdag 25 juli 1945 heeft Jozef in Diligentia in Den Haag zijn eerste openbare lezing gegeven. Er volgden nog vele lezingen in dit gebouw. Tussen 1947 en 1948 belegde hij wekelijks bijeenkomsten in gebouwen die grote aantallen bezoekers aankonden, onder meer in Ken U Zelve in Den Haag, in Palace en Odeon in Rotterdam, en in het pand aan de Sarphatistraat 8 in Amsterdam. Tevens organiseerde Jozef vraag- en antwoordavonden georganiseerd, waar hij vragen via mediamieke weg beantwoordde. Die avonden, waar soms wel 700 mensen zaten, zouden doorgaan tot eind oktober 1952: een week voor zijn overlijden. In totaal heeft hij bijna 900 lezingen gehouden. Vele lezingen en vraag- en antwoordavonden zijn op geluidsband bewaard gebleven.

Op 12 september 1946 richtte Jozef Rulof in Den Haag de Stichting Geestelijk Wetenschappelijk Genootschap “De Eeuw van Christus” op. Het genootschap had tot doel de openbaringen van de Meesters in zo breed mogelijke kring te verspreiden. Het was nadrukkelijk niet de bedoeling om een nieuwe godsdienst of sekte te stichten; ledenvorming was ongewenst.

Jozef Rulof overleed in Den Haag op 3 november 1952. Hij is 54 jaar oud geworden.


Jeus en de Heemkundekring

Het exemplaar van De volkeren der aarde met een opdracht van Rulof is in de bibliotheek van de Heemkundekring Bergh.

Op 25, 26 en 27 november 1988 organiseerde de Heemkundekring Bergh een tentoonstelling over Jeus Rulof. Toenmalig bestuurslid Diane Visser-Angenent had daarin een heel groot aandeel. Er waren voornamelijk schilderijen te zien die Jeus in trance geschilderd heeft. De belangstelling voor deze driedaagse tentoonstelling was overweldigend: 1017 bezoekers.

Jeus komt ook nog ter sprake in Old Ni-js nr. 58 in het artikel over de tramweg Zutphen-Emmerik. Daarin wordt verwezen naar het hoofdstuk 'Crisje toch, ow Bennad hebbe ze alle beide beene afgereeje' in de trilogie Jeus van moeder Crisje. Dat ongeluk gebeurde met een rijdende tram. Bernard - een broer van Jeus - wilde op de treeplank springen en gleed eraf.

In een ander Old Ni-js nr. 56 staan in het artikel De gemeentelijke schoorsteenveger gezinsbladen van de grootouders en overgrootouders van Jeus Rulof.

Bronnen