Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Maria van Nassau: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
k (Tentoonstelling)
 
(34 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Maria van Nassau was een dochter Willem (de Rijke) van Nassau en Juliana van Stolberg. Ze was geboren op 18 maart 1539 in Dillenburg. Op zeventienjarige leeftijd trouwde zij op 12 november 1556 te Meurs in Duitsland met graaf Willem van den Bergh. Van deze Willem is alom bekend dat hij in de Tachtigjarige oorlog eerst meestreed aan de kant van zijn zwager Willem van Oranje maar later de zijde van de Spanjaarden koos. Wat Maria van dit 'verraad' vond, kan men lezen in een artikel van Joop de Haan in het lijfblad van de Heemkundekring, Old Ni-js nummer 41: 'de gravin steunde hoorbaar toen op Huis Bergh het Document van Overgang getekend werd door haar echtgenoot'.
+
[[Bestand:Maria-van-Nassau.jpg|thumb|right|300px|'''Dit schilderij van Adriaen Thomasz Key wordt vaak gezien als een portret van de zus van Willem van Oranje, vrouw van Willem IV van den Bergh. Het is echter een portret van haar naamgenote Maria van Nassau ([[1556]]–[[1616]]), dochter van Willem van Oranje. Het portret hangt in Museum het Prinsenhof in Delft.]]
 +
== Haar levensloop ==
 +
'''Maria van Nassau''' was een dochter van Willem (de Rijke) van Nassau en Juliana van Stolberg, en de oudste zus van [[Willem van Oranje]]. Ze werd op 18 maart [[1539]] geboren in Dillenburg.  
  
Geen leed is de gravin bespaard gebleven. In totaal zestien familieleden verloor zij tijdens haar leven: vier dochters, drie zonen, haar echtgenoot, vier broers en twee zusters alsmede haar ouders. De doodsoorzaak van haar zoons en broers moet meestal gevonden worden op het slagveld. Twee van haar dochters verdrinken in de Oude IJssel te Ulft. Deze twee dochters waren Juliana en Wilhelmina. De eerste genoemd naar haar grootmoeder Juliana van Stolberg en de tweede misschien naar haar oom Willem van Oranje. De meningen zijn verdeeld over de gelegenheid waarbij ze verdronken. Er wordt beweerd dat ze met het schaatsen door het ijs zijn gezakt maar streekhistoricus Joop de Haan is door reduceren en deduceren tot de conclusie gekomen dat zij om het leven kwamen toen een koets waarin zij zich bevonden bij het kasteel in Ulft door de brug zakte.
+
Op 17-jarige leeftijd trouwde zij op 12 november [[1556]] te Meurs in [[Duitsland]] met [[Willem IV van den Bergh| Willem IV graaf van den Bergh]]. Van hem is alom bekend dat hij in de [[Tachtigjarige Oorlog]] eerst meestreed aan de kant van zijn zwager Willem van Oranje, maar later de zijde van de Spanjaarden koos. Wat Maria van dit 'verraad' vond, kan men lezen in een artikel van Joop de Haan in het lijfblad van de [[Heemkundekring Bergh]], [[Old Ni-js 041|Old Ni-js nr. 41]]: 'de gravin steunde hoorbaar toen op [[Huis Bergh]] het Document van Overgang getekend werd door haar echtgenoot'.
  
In Old Ni-js nummers 17 en 24 staan schema's, gemaakt door een naamgenoot van Joop - Gerard de Haan - met stamboomgegevens van de families Van den Bergh en Van Nassau.
+
Geen leed is de gravin bespaard gebleven. In totaal zestien familieleden verloor zij tijdens haar leven: vier dochters, drie zonen, haar echtgenoot, vier broers en twee zusters alsmede haar ouders. De doodsoorzaak van haar zoons en broers moet meestal gezocht worden op het slagveld. In [[1591]] verdronken haar dochters [[Wilhelmina van den Bergh|Wilhelmina]] en [[Juliana van den Bergh (1571-1591)|Juliana]] in de [[Oude IJssel]] bij [[kasteel Ulft]].
  
Zie ook Mr. A.P. van Schilfgaarde: Het Huis Bergh (Maastricht 1950, blz 185-186).
+
Maria overleed op 28 mei [[1599]] op kasteel Ulft. Huis Bergh werd op dat moment bezet door troepen van Oranje, zodat zij niet in de [[Graven van graven|grafelijke grafkelder]] begraven kon worden. Zij werd bijgezet in de kelder van een van de kleine torens van kasteel Ulft. Hier bevonden zich al de stoffelijke resten van haar man, haar dochters Wilhelmina en Juliana, en haar zonen [[Oswald van den Bergh (1561-1586)|Oswald]], [[Adam van den Bergh (±1570-1590)|Adam]] en mogelijk ook [[Lodewijk van den Bergh|Lodewijk]].
  
LITERATUUR
+
In de loop van de [[:Categorie:Jaartallen 1700-1799|18e eeuw]] raakte kasteel Ulft in verval en werd geleidelijk aan afgebroken. In [[1761]] werd de toren met de stoffelijke resten gesloopt, waarna de doodskisten werden overgebracht naar de kerk in [[Gendringen]]. Bij de [[Gendringen#De_brand_van_1830|grote brand]] van Gendringen in [[1830]] is ook de kerk in vlammen opgegaan. In [[1955]] zijn bij opgravingen ter plekke menselijke beenderen gevonden, maar die konden niet aan de graaflijke familie worden gerelateerd.
Bronnen en literatuur die door Joop de Haan werden geraadpleegd t.b.v. het artikel 'Een portret van Maria van Nassau, gravin van den Bergh' in Old Ni-js nr 41 (juli 1998) blz 40-49:
+
 
-Archief Huis Bergh: Brieven van en aan Maria van Nassau
+
Er zijn twee straten naar haar vernoemd: de [[Maria van Nassaulaan]] in 's-Heerenberg en de [[Maria van Nassaustraat]] in [[Westervoort]].
-A.G. van Dalen: Het Huis Ulft door de historie. Ulft 1974
+
 
-A.G. van Dalen: Bergh, Heren, Land en Volk. Nijmegen 1979
+
== Maria van Nassau en het Stift Elten ==
-M. Gachard: Correspondance de Guillaume la Taciturne, Prince d'Orange
+
Maria van Nassau was een volle nicht van [[Wied-Runkel, Magdalena van|Magdalena van Wied-Runkel]], die van [[1544]] tot [[1572]] de negentiende abdis van het [[Stift Elten]] was. Abdis Magdalena was in [[1557]] een van de peetouders van [[Magdalena van den Bergh]], het eerste kind van Maria van Nassau en graaf Willem IV.  
-Conrad Gietman: Eer en Schande, een interpretatie van de politieke stellingname van Graaf Willem van den Bergh. Doctoraalscriptie
+
 
-G. Groen van Prinsterer: Archives de la Maison d'Orange-Nassau. Leiden 1839
+
Een andere peetouder was Hermann Georg van Limburg Stirum, die in [[1563]] de vader zou worden van [[Limburg Stirum, Agnes van|Agnes van Limburg Stirum]]. Zij zou later de eenentwintigste abdis van het Stift Elten worden. Hermann Georg van Limburg Stirum was een kleinzoon van [[Walburg van den Bergh]], een zus van [[Willem III van den Bergh]], die op zijn beurt de grootvader was van graaf Willem IV. Deze samenkomst van (familie van) abdissen van het Stift Elten rond de persoon van Maria van Nassau is waarschijnlijk toeval, maar gezien haar verwantschap met de abdissen ook opmerkenswaardig.
-H. de Groot: Nederlandsche Jaerboeken en Historien. Amsterdam 1681
+
 
-J. Huizinga: Tien Studien. Haarlem 1926
+
== Correspondentie met Willem van Oranje ==
-J.I. Israel: De Republiek, 1477-1806. Franeker 1996
+
[[Bestand: Handtekeningen Maria van Nassau.JPG|thumb|right|300px|'''De handtekening van Maria van Nassau onder de hiernaast genoemde brieven uit Bremen.'''<br><small>Maria van Nassau aan Willem van Oranje, 24-12-1573 en 5-9-1576, De correspondentie van Willem van Oranje, brieven nrs. 5633 (boven) en 5634 (onder).</small>]]
-L.J.F. Janssen: Onuitgegeven berigten over den afval van Graaf Willem van den Bergh van zijnen schoonbroeder Prins Willem I, ten tijde van Don Juan van Oostenrijk
+
 
-E. van Reyd: Nederlandse Oorlogen, Boek XVI en Boek III. Arnhem 1633
+
In de overgeleverde [[Willem van Oranje#Correspondentie met Willem van Oranje|correspondentie van Willem van Oranje]] bevinden zich drie brieven van de prins aan zijn zus Maria en drie brieven van Maria aan haar broer de prins. In twee brieven die zij in [[1573]] en [[1576]] vanuit Bremen verstuurde, schreef zij over de goede gezondheid van haarzelf en andere familieleden. In de brief uit 1573 wenste zijn haar broer tevens voorspoed bij de verovering van Zeeland. In [[1565]] werd zij door Willem van Oranje gevraagd peettante te willen zijn. De overige brieven gaan over bestuurlijke aangelegenheden.
-A. van Slichtenhorst: XIV Boeken van de Gelderse Geschiedenissen. Arnhem 1654
+
<br clear=all/>
-K.W. Swart: Willem van Oranje en de Nederlandse Opstand. Den Haag 1994
+
== Tentoonstelling ==
-R.W. Tadama: Het proces van Willem, graaf van den Bergh, stadhouder van Gelderland. Zutphen 1846
+
Van 26 mei [[2022]] tot in [[2023]] loopt in het [[Stadsmuseum Bergh]] de expositie [https://stadsmuseumbergh.nl/bezoeker/maria-van-nassau-1572-geboorte-van-nederland/ ''Maria, gravin tussen twee vuren''].
 +
 
 +
== Bronnen ==
 +
*[[Old Ni-js 041|Old Ni-js nr 41]] (juli [[1998]]) blz. 40-49
 +
*[[Schilfgaarde, Mr. A.P. van|Mr. A.P. van Schilfgaarde]]:
 +
**Het [[Huis Bergh]], Maastricht [[1950]], blz. 185-186
 +
**[[Het archief van het Huis Bergh (boek)]], blz. 50, 52–53
 +
*[[Archief Huis Bergh]]: Briefregesten 5922 en 6058
 +
*[http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/WVO De correspondentie van Willem van Oranje]
 +
 
 +
[[Categorie:Graven van den Bergh|N]] [[Categorie:Huis van der Leck|N]] [[Categorie:Tachtigjarige Oorlog|N]] [[Categorie:Gravenportretten|N]] [[Categorie:Graven van graven|N]]

Huidige versie van 30 jul 2022 om 10:55

Dit schilderij van Adriaen Thomasz Key wordt vaak gezien als een portret van de zus van Willem van Oranje, vrouw van Willem IV van den Bergh. Het is echter een portret van haar naamgenote Maria van Nassau (15561616), dochter van Willem van Oranje. Het portret hangt in Museum het Prinsenhof in Delft.

Haar levensloop

Maria van Nassau was een dochter van Willem (de Rijke) van Nassau en Juliana van Stolberg, en de oudste zus van Willem van Oranje. Ze werd op 18 maart 1539 geboren in Dillenburg.

Op 17-jarige leeftijd trouwde zij op 12 november 1556 te Meurs in Duitsland met Willem IV graaf van den Bergh. Van hem is alom bekend dat hij in de Tachtigjarige Oorlog eerst meestreed aan de kant van zijn zwager Willem van Oranje, maar later de zijde van de Spanjaarden koos. Wat Maria van dit 'verraad' vond, kan men lezen in een artikel van Joop de Haan in het lijfblad van de Heemkundekring Bergh, Old Ni-js nr. 41: 'de gravin steunde hoorbaar toen op Huis Bergh het Document van Overgang getekend werd door haar echtgenoot'.

Geen leed is de gravin bespaard gebleven. In totaal zestien familieleden verloor zij tijdens haar leven: vier dochters, drie zonen, haar echtgenoot, vier broers en twee zusters alsmede haar ouders. De doodsoorzaak van haar zoons en broers moet meestal gezocht worden op het slagveld. In 1591 verdronken haar dochters Wilhelmina en Juliana in de Oude IJssel bij kasteel Ulft.

Maria overleed op 28 mei 1599 op kasteel Ulft. Huis Bergh werd op dat moment bezet door troepen van Oranje, zodat zij niet in de grafelijke grafkelder begraven kon worden. Zij werd bijgezet in de kelder van een van de kleine torens van kasteel Ulft. Hier bevonden zich al de stoffelijke resten van haar man, haar dochters Wilhelmina en Juliana, en haar zonen Oswald, Adam en mogelijk ook Lodewijk.

In de loop van de 18e eeuw raakte kasteel Ulft in verval en werd geleidelijk aan afgebroken. In 1761 werd de toren met de stoffelijke resten gesloopt, waarna de doodskisten werden overgebracht naar de kerk in Gendringen. Bij de grote brand van Gendringen in 1830 is ook de kerk in vlammen opgegaan. In 1955 zijn bij opgravingen ter plekke menselijke beenderen gevonden, maar die konden niet aan de graaflijke familie worden gerelateerd.

Er zijn twee straten naar haar vernoemd: de Maria van Nassaulaan in 's-Heerenberg en de Maria van Nassaustraat in Westervoort.

Maria van Nassau en het Stift Elten

Maria van Nassau was een volle nicht van Magdalena van Wied-Runkel, die van 1544 tot 1572 de negentiende abdis van het Stift Elten was. Abdis Magdalena was in 1557 een van de peetouders van Magdalena van den Bergh, het eerste kind van Maria van Nassau en graaf Willem IV.

Een andere peetouder was Hermann Georg van Limburg Stirum, die in 1563 de vader zou worden van Agnes van Limburg Stirum. Zij zou later de eenentwintigste abdis van het Stift Elten worden. Hermann Georg van Limburg Stirum was een kleinzoon van Walburg van den Bergh, een zus van Willem III van den Bergh, die op zijn beurt de grootvader was van graaf Willem IV. Deze samenkomst van (familie van) abdissen van het Stift Elten rond de persoon van Maria van Nassau is waarschijnlijk toeval, maar gezien haar verwantschap met de abdissen ook opmerkenswaardig.

Correspondentie met Willem van Oranje

De handtekening van Maria van Nassau onder de hiernaast genoemde brieven uit Bremen.
Maria van Nassau aan Willem van Oranje, 24-12-1573 en 5-9-1576, De correspondentie van Willem van Oranje, brieven nrs. 5633 (boven) en 5634 (onder).

In de overgeleverde correspondentie van Willem van Oranje bevinden zich drie brieven van de prins aan zijn zus Maria en drie brieven van Maria aan haar broer de prins. In twee brieven die zij in 1573 en 1576 vanuit Bremen verstuurde, schreef zij over de goede gezondheid van haarzelf en andere familieleden. In de brief uit 1573 wenste zijn haar broer tevens voorspoed bij de verovering van Zeeland. In 1565 werd zij door Willem van Oranje gevraagd peettante te willen zijn. De overige brieven gaan over bestuurlijke aangelegenheden.

Tentoonstelling

Van 26 mei 2022 tot in 2023 loopt in het Stadsmuseum Bergh de expositie Maria, gravin tussen twee vuren.

Bronnen