Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Berendsen, Theodorus Bernardus Hendrikus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (onderwerp Onderscheidingen)
k (Externe link: cat)
 
(16 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Theo Berendsen''' werd geboren te [[Kilder]] op 8 september [[1928]]. Hij was een zoon van Theodorus Jacobus Berendsen en en Rika Maria Keuben. Hij trouwde op 6 september [[1956]] te Didam met Theodora Johanna (Dot) Keuben en zij kregen een zoon.
+
'''Theet Berendsen''' werd geboren te [[Kilder]] op 8 september [[1928]]. Hij was een zoon van Theodorus Jacobus Berendsen en en Rika Maria Keuben, en een broer van [[Berendsen, Johannes Bernardus Christiaan|Jo Berendsen]]. Op 29 november [[2009]] overleed Theet, zoals hij werd genoemd, in het bijzijn van zijn familie na een kort ziekbed te [[Doetinchem]].
  
Theo vervulde zijn militaire dienstplicht in het voormalig Nederlands-Indië. Hij keerde naar Nederland terug op 10 oktober [[1950]]. Als geweermaker bij de Infanterie vervulde hij zijn dienstplicht onder andere te Semarang op het eiland Java.
+
== Nederlands-Indië ==
 +
=== Soldaat bij 425 BI ===
 +
Theet (legernummer 28.09.08.133) staat vermeld bij de [[Deelnemers Politionele Acties|Indiëgangers]] in [[100 Jaar "Sint Jan" Kilder]]. Hij was dienstplichtig soldaat bij de 3e compagnie van '''6-6 RI''' (tactische nummer '''425 BI'''), een onderdeel van de [[Deelnemers Politionele Acties#De F- en de G-brigade (lichting 1948)|G-brigade]]. Dit infanteriebataljon vertrok op 25 maart [[1949]] (dus na de Politionele Acties) met de ''Volendam'' naar Indië en werd daar ingezet op Midden-Java. Op 17 september [[1950]] begon de thuisreis met de ''General S.D. Sturgis''. Aan boord was ook de artillerie van 42 RVA met [[Gerritsen, Josephus Theodorus|Joep Gerritsen]] en [[Taken, Theodorus Franciscus|Theo Taken]]. De aankomst in IJmuiden was op 10 oktober.
  
Theo werkte jaren bij bandenfabriek Vredestein te [[Doetinchem]]. Een van zijn hobby's was de [[Muziekvereniging Sint Jan|muziekvereniging St. Jan]] te Kilder. Vele jaren sloeg hij de grote trom en was hij secretaris en voorzitter. Tevens was hij jaren beheerder van het [[Kelrehuus]] te Kilder. Voor zijn verdiensten voor de Kilderse gemeenschap werd hij door Hare Majesteit de Koningin onderscheiden met de [[Onderscheidingen#Orde van Oranje-Nassau|eremedaille]] in de orde van Oranje Nassau.  
+
De bekende Indiëveteraan en schrijver Ant. P. de Graaff beschrijft in zijn boek ''De heren worden bedankt'' de belevenissen van 425 BI op Midden-Java. Met name de eerste drie maanden heeft het bataljon een zware tijd gehad.
  
Theo is een broer van [[Berendsen, Johannes Bernardus Christiaan|Jo Berendsen]].
+
=== Andere militairen van 425 BI ===
 +
*[[Alen, Lodewijk Gerardus van|Lodewijk Gerardus van Alen]] uit [['s-Heerenberg]]
 +
*[[Hessling, Joseph Johann|Joep Hessling]] uit 's-Heerenberg
 +
*[[Jansen, Franciscus Wilhelmus Maria|Frans Jansen]] uit [[Braamt]]
 +
*[[Tomesen, W.J.|Wim Tomesen]] uit [[Wijnbergen]]
  
{{Onderwerp|Militairen|Indiëgangers|Deelnemers Politionele Acties|Verenigingsmensen|Onderscheidingen}}
+
=== Zie ook ===
 +
*[[Neptunus-diploma]] (heenreis)
 +
*[[Ereteken voor Orde en Vrede]]
 +
*[[Scheepskisten]] (terugreis)
 +
*[[Demobilisatie-insigne]] (afzwaaien)
 +
*[[Oorkonde Prins Bernhard]]
 +
 
 +
== Zijn verdere leven ==
 +
Theet trouwde op 6 september [[1956]] te [[Didam]] met Theodora Johanna (Dot) Keuben. Zij kregen een zoon: Marcel.
 +
 
 +
Na terugkeer uit Indië heeft Theet eerst bij [[Reform|Pas Reform]] in [[Zeddam]] gewerkt. Later werkte hij jarenlang bij bandenfabriek [[Vredestein]] te [[Doetinchem]] waar hij ook lid van de [[Muziek|harmonie]] was. Een van zijn hobby's was de [[Muziekvereniging Sint Jan|muziekvereniging St. Jan]] te Kilder. Vele jaren sloeg hij de grote trom en was hij secretaris en voorzitter. Tevens was hij jaren beheerder van het [[Kelrehuus]] te Kilder. Voor zijn verdiensten voor de Kilderse gemeenschap werd hij door Hare Majesteit de Koningin onderscheiden met de versierselen van [[Onderscheidingen#Orde van Oranje-Nassau|Ridder in de orde van Oranje Nassau]].
 +
 
 +
Bij de onthulling van de gedenksteen voor [[Bleekman, Wilhelmus Bernardus|Willie Bleekman]] op 1 mei [[1994]] heeft hij aan het begin van het programma samen met [[Smeenk, Johannes Antonius Gerardus|Joh Smeenk]] de vlag halfstok gehesen en aan het eind weer in top.
 +
 
 +
Theet overleed op 29 november [[2009]], 81 jaar oud.
 +
 
 +
==Externe link==
 +
*[http://www.stjankilder.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=33&Itemid=35 Sint Jan: muziek maken met zoon en kleinzonen]
 +
 
 +
[[Categorie:Berendsen]] [[Categorie:Deelnemers Politionele Acties]] [[Categorie:DPA Kilder]] [[Categorie:Verenigingsmensen]] [[Categorie:Orde van Oranje-Nassau]]

Huidige versie van 12 nov 2016 om 15:25

Theet Berendsen werd geboren te Kilder op 8 september 1928. Hij was een zoon van Theodorus Jacobus Berendsen en en Rika Maria Keuben, en een broer van Jo Berendsen. Op 29 november 2009 overleed Theet, zoals hij werd genoemd, in het bijzijn van zijn familie na een kort ziekbed te Doetinchem.

Nederlands-Indië

Soldaat bij 425 BI

Theet (legernummer 28.09.08.133) staat vermeld bij de Indiëgangers in 100 Jaar "Sint Jan" Kilder. Hij was dienstplichtig soldaat bij de 3e compagnie van 6-6 RI (tactische nummer 425 BI), een onderdeel van de G-brigade. Dit infanteriebataljon vertrok op 25 maart 1949 (dus na de Politionele Acties) met de Volendam naar Indië en werd daar ingezet op Midden-Java. Op 17 september 1950 begon de thuisreis met de General S.D. Sturgis. Aan boord was ook de artillerie van 42 RVA met Joep Gerritsen en Theo Taken. De aankomst in IJmuiden was op 10 oktober.

De bekende Indiëveteraan en schrijver Ant. P. de Graaff beschrijft in zijn boek De heren worden bedankt de belevenissen van 425 BI op Midden-Java. Met name de eerste drie maanden heeft het bataljon een zware tijd gehad.

Andere militairen van 425 BI

Zie ook

Zijn verdere leven

Theet trouwde op 6 september 1956 te Didam met Theodora Johanna (Dot) Keuben. Zij kregen een zoon: Marcel.

Na terugkeer uit Indië heeft Theet eerst bij Pas Reform in Zeddam gewerkt. Later werkte hij jarenlang bij bandenfabriek Vredestein te Doetinchem waar hij ook lid van de harmonie was. Een van zijn hobby's was de muziekvereniging St. Jan te Kilder. Vele jaren sloeg hij de grote trom en was hij secretaris en voorzitter. Tevens was hij jaren beheerder van het Kelrehuus te Kilder. Voor zijn verdiensten voor de Kilderse gemeenschap werd hij door Hare Majesteit de Koningin onderscheiden met de versierselen van Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Bij de onthulling van de gedenksteen voor Willie Bleekman op 1 mei 1994 heeft hij aan het begin van het programma samen met Joh Smeenk de vlag halfstok gehesen en aan het eind weer in top.

Theet overleed op 29 november 2009, 81 jaar oud.

Externe link