Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bloemendaal, Benjamin: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Benjamin Bloemendaal''' werd op 9 februari 1867 geboren te 's-Heerenberg als zoon van [[Bloemendaal-Goldstein, familie|Salomon Bloemendaal en Judig Goldstei…')
 
(levensloop aangevuld)
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Benjamin Bloemendaal''' werd op 9 februari [[1867]] geboren te [['s-Heerenberg]] als zoon van [[Bloemendaal-Goldstein, familie|Salomon Bloemendaal en Judig Goldstein]].
+
'''Benjamin Bloemendaal''' werd op 9 februari [[1867]] geboren in [['s-Heerenberg]] als zoon van [[Bloemendaal-Goldstein, familie|Salomon Bloemendaal en Judig Goldstein]].
  
Hij trouwde op 23 februari [[1894]] in [[gemeente Bergh|Bergh]] met Julia Markus, geboren op 6 april [[1871]] in Werl in Westfalen (D) als dochter van Manuel Markus en Caroline Baruch. Het echtpaar verhuisde kort daarop naar Maastricht en woonde daar op het adres Grachtstraat 29. Er werden ten minste vier kinderen geboren, waarvan de eerste drie heel jong zijn overleden. Over het vierde kind, Juliette, geboren op 9 september [[1899]], zijn geen nadere gegevens gevonden. Als zij volwassen is geworden, heeft zij in elk geval de [[Tweede Wereldoorlog|oorlog]] overleefd.
+
Hij heeft in onder meer [[Doetinchem]] en Amsterdam voor koperslager geleerd. Uit laatstgenoemde plaats kwam hij op 6 februari [[1892]] terug naar 's-Heerenberg. Daar trouwde hij op 23 februari [[1894]] met Julia Markus, geboren op 6 april [[1871]] in Werl in [[Westfalen]] als dochter van Manuel Markus en Caroline Baruch. Het echtpaar werd dezelfde dag nog uitgeschreven uit het [[bevolkingsregister]] van de [[gemeente Bergh]] wegens vertrek naar Heerlen. Komend uit die stad werden zij vier maanden later, op 5 juni 1894, ingeschreven in het bevolkingsregister van Maastricht. Als Benjamins beroep werd koperslager genoteerd.
  
Benjamin overleed op 7 april [[1941]] in Maastricht op 74-jarige leeftijd door een oorzaak die waarschijnlijk geen verband hield met de oorlogsomstandigheden. Hij wordt echter wel vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, maar niet in de andere bestanden van Joodse oorlogsslachtoffers (zie de bronnen hieronder).
+
In Maastricht werd in de jaren van [[1895]] tot [[1899]] elk jaar een kind geboren, maar het eerste kwam levenloos ter wereld en de volgende drie overleden in hun eerste levensjaar. Alleen het jongste kind, dochter Juliette, geboren op 9 september [[1899]], was nog in leven toen zij op 19 maart [[1900]] met haar ouders naar Keulen verhuisde.
  
Zijn vrouw Julia is op 14 mei [[1943]] omgekomen in het vernietigingskamp Sobibor in Oost-Polen. Zij was 72 jaar oud. Zij wordt net als haar man vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, en bovendien in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en ''Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names''.
+
Benjamin is op een onbekende datum met in elk geval zijn vrouw teruggekomen naar Maastricht. Daar overleed hij op 7 april [[1941]] op 74-jarige leeftijd. Zijn doodsoorzaak hield waarschijnlijk geen verband met de oorlogsomstandigheden. Hij wordt echter wel vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, maar niet in de andere bestanden van joodse oorlogsslachtoffers (zie de bronnen hieronder).
 +
 
 +
Zijn vrouw Julia is op 11 mei [[1943]] vanuit Kamp Westerbork afgevoerd naar het vernietigingskamp Sobibor in Oost-Polen. Daar is zij op 14 mei vermoord. Zij was 72 jaar oud. Op dezelfde dag stierven in Sobibor zijn [[Bloemendaal, David|zwager David]] met [[Ruhr, Johanna|echtgenote]], het echtpaar [[Straus, Leopold|Straus]]-[[Jacob, Lea|Jacob]] en hun zoon [[Straus, Benno|Benno]] alsmede [[Hijmans, Saartje|Saartje Hijmans]] en haar man. Van deze doden waren er zeven afkomstig uit 's-Heerenberg; het hoogste aantal op één dag ooit.
 +
 
 +
Zijn vrouw wordt net als hijzelf vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap. Zijn vrouw wordt bovendien vermeld in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en in ''Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names''.
 +
 
 +
Het lot van zijn dochter Juliette is onbekend. Mogelijk is zij voor [[Tweede Wereldoorlog|de oorlog]] al in [[Duitsland]] overleden, maar zij kan de oorlog ook overleefd hebben. Zij komt in elk geval in geen van de genoemde registers van joodse oorlogsslachtoffers voor, en in Nederland is er geen naoorlogse vermelding van haar gevonden.
  
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
*[http://www.achterhoeksarchief.nl/bevolkingsregister Bevolkingsregister Bergh]
+
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[http://www.joodsmonument.nl Digitaal Monument Joodse Gemeenschap]
 
*[http://www.joodsmonument.nl Digitaal Monument Joodse Gemeenschap]
*[http://www.genlias.nl Genlias]
 
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*[http://www.yadvashem.org ''Yad Vashem'']
 
*[http://www.yadvashem.org ''Yad Vashem'']
 +
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
  
{{Onderwerp|Joodse gemeenschap in 's-Heerenberg|Tweede Wereldoorlog|Oorlogsslachtoffers}}
+
[[Categorie:Joodse gemeenschap in 's-Heerenberg]] [[Categorie:Bloemendaal]]

Huidige versie van 15 jun 2023 om 04:46

Benjamin Bloemendaal werd op 9 februari 1867 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Salomon Bloemendaal en Judig Goldstein.

Hij heeft in onder meer Doetinchem en Amsterdam voor koperslager geleerd. Uit laatstgenoemde plaats kwam hij op 6 februari 1892 terug naar 's-Heerenberg. Daar trouwde hij op 23 februari 1894 met Julia Markus, geboren op 6 april 1871 in Werl in Westfalen als dochter van Manuel Markus en Caroline Baruch. Het echtpaar werd dezelfde dag nog uitgeschreven uit het bevolkingsregister van de gemeente Bergh wegens vertrek naar Heerlen. Komend uit die stad werden zij vier maanden later, op 5 juni 1894, ingeschreven in het bevolkingsregister van Maastricht. Als Benjamins beroep werd koperslager genoteerd.

In Maastricht werd in de jaren van 1895 tot 1899 elk jaar een kind geboren, maar het eerste kwam levenloos ter wereld en de volgende drie overleden in hun eerste levensjaar. Alleen het jongste kind, dochter Juliette, geboren op 9 september 1899, was nog in leven toen zij op 19 maart 1900 met haar ouders naar Keulen verhuisde.

Benjamin is op een onbekende datum met in elk geval zijn vrouw teruggekomen naar Maastricht. Daar overleed hij op 7 april 1941 op 74-jarige leeftijd. Zijn doodsoorzaak hield waarschijnlijk geen verband met de oorlogsomstandigheden. Hij wordt echter wel vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, maar niet in de andere bestanden van joodse oorlogsslachtoffers (zie de bronnen hieronder).

Zijn vrouw Julia is op 11 mei 1943 vanuit Kamp Westerbork afgevoerd naar het vernietigingskamp Sobibor in Oost-Polen. Daar is zij op 14 mei vermoord. Zij was 72 jaar oud. Op dezelfde dag stierven in Sobibor zijn zwager David met echtgenote, het echtpaar Straus-Jacob en hun zoon Benno alsmede Saartje Hijmans en haar man. Van deze doden waren er zeven afkomstig uit 's-Heerenberg; het hoogste aantal op één dag ooit.

Zijn vrouw wordt net als hijzelf vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap. Zijn vrouw wordt bovendien vermeld in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en in Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Het lot van zijn dochter Juliette is onbekend. Mogelijk is zij voor de oorlog al in Duitsland overleden, maar zij kan de oorlog ook overleefd hebben. Zij komt in elk geval in geen van de genoemde registers van joodse oorlogsslachtoffers voor, en in Nederland is er geen naoorlogse vermelding van haar gevonden.

Bronnen