Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Grenswijzigingen: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Redactie. Informatie die niet Bergh betrof en/of tijdgebonden was, verwijderd)
 
(17 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Tussen [[1453]] en [[1811]] is [[Bergh]] niet betrokken geweest bij '''grenswijzigingen''', de aanhechting van [[Wehl]] tussen [[1647]] en 16.. buiten beschouwing gelaten. Het tractaat van 14-11-[[1812]] tussen de koningen van Pruisen en Holland betrof alleen de overdracht van [[Zevenaar]] en is nooit uitgevoerd. Op 11-11-[[1807]] werd met verwijzing naar dit tractaat Zevenaar, maar niet Wehl, door Frankrijk aan Holland afgestaan; de feitelijke overdracht vond 8-4-[[1808]] plaats.
+
De [[gemeente Bergh]] en haar voorgangers waren betrokken bij de volgende '''grenswijzigingen'''.
  
Op 16-2-[[1806]] werd [[Kleef]] rechts van de [[Rijn]] door Pruisen aan Frankrijk afgestaan en gevoegd bij het [[ Groothertogdom Berg]] onder Napoleons zwager Murat.
+
*[[1815]]: Op het Congres van Wenen wordt beslist dat Nederland de [[Land van den Bergh|Berghse]] plaatsen [[Vier Heezen|de Vier Heezen]], [[Speelberg]], [[Leegmeer]] en [[Klein-Netterden]] alsmede [[Schenkenschanz]] aan [[Pruisen]] afstaat. In ruil krijgt Nederland de [[Kleefse enclaves]].
<br/>Op 9-7-[[1810]] werd Holland per Keizerlijk decreet bij Frankrijk ingelijfd. Op 26-12-[[1810]] volgde Wehl.
+
*[[1821]]: Per 1 januari worden de gemeenten [[gemeente 's-Heerenberg|'s-Heerenberg]], [[Gemeente Zeddam|Zeddam]] en [[gemeente Netterden|Netterden]] samengevoegd tot de [[gemeente Bergh]].
 +
*[[1863]]: Het grondgebied van de voormalige gemeente Netterden, met uitzondering van [[Azewijn]], gaat naar de [[gemeente Gendringen]].
 +
*[[1963]]: Bij de teruggave van het [[Drostambt Elten]] aan [[Duitsland]] in de nacht van 31 juli op 1 augustus blijft de [[Hooge Heide]] Nederlands.
 +
*[[1966]]: Het [[Harreveld]] wordt aan de [[gemeente Doetinchem]] afgestaan.
 +
*[[1984]]: [[Wijnbergen]] ten noorden van de [[A18]] gaat naar de gemeente Doetinchem.
 +
*[[2005]]: Bij de fusie met de [[Didam|gemeente Didam]] tot de [[gemeente Montferland]] vinden nog twee grenswijzingen plaats:
 +
**[[Bergh Autoweg|Grenspost Beek Bergh]] gaat naar [[Zevenaar]].
 +
**De [[Rozenpasweg]] in het [[Wehlsebroek]] wordt bij [[Kilder]] gevoegd.
  
In januari [[1811]] stelde de Prefect van het ''Departement de l'Issel Superieure'' voor om de [[gemeente Netterden|mairie Netterden]] bij het Arrondissement Rees te voegen. Deze kwestie liep nog toen 28-4-[[1811]] Rees bij Keizerlijk Decreet werd afgescheiden van de Boven-IJssel en gevoegd bij het toen opgerichte Departement van de Lippe.
+
[[Categorie:Plaatsen]] [[Categorie:Grens]]
 
 
Op 12-5-[[1811]] maakte Andringa de Kempenaer, de nieuwe Prefect van de Boven-IJssel, de ''Intendant de l'Interieur en Hollande'' attent op de grensanomalieen, voornamelijk die van wehl, behorende tot het departement van de Lippe en helemaal omsloten door gebied van de Boven-IJssel. Twee maanden later, op 26 juli, legt hij een gedetailleerd plan met kaart voor, waarin hij voorstet Wehl bij de Boven-IJssel te voegen en zo mogelijk ook [Emmerik]], [[Huthum]], [[Spijk]], Lobith, [[elten]] en de ''Bijlandsche Waard'', c.q. de grens te leggen van Spijk over elten naar de [[Kleine Wildt]]. De Prefect van de Lippe gaat acccoord met afstand van Wehl, maar niet van de andere gebieden.
 
 
 
Op 15 februari [[1802]] wordt bij Keizerlijk Decreet Suderwick bij het departement van de Lippe gevoegd. Dit is in deze rgio de laatste grenswijziging onder Napoleon. De zuidgrens van Bergh ('s-Heerenberg) met voormalig Kleefs gebied werd niet - zoals gevraagd - gewijzigd.
 
Er deed zich nog iets vreemds voor ten westen van elten, met het gebied [[erfkamerlingschap]], bestaande uit de goederen Meeuwenpol, Houwberg en Steenwaard, waarop drie gebouwen stonden:
 
<br/>1. Une fabrique d'amidon, appart.au Sieur Biehon
 
<br/>2. Une maison affermée a uncabarettier, occupée a titre de bail par Gérard Jansen
 
<br/>3. Une ferme, nommée Steenwaard, occupée a titre de bail par Frederic anders, Cultivateur.
 
br/>2 en 3 behoorden tot de kroondomeinen van het voormalige Gelderland)
 
'''wordt vervolgd'''
 
 
 
'''Grenswijzigingen''' waarbij de [[gemeente Bergh]] betrokken is.
 
*[[1815]]: Bij het Weens Congres wordt beslist dat de [[Vier Heezen]] Duits worden.
 
*[[1820]]: Gemeenten [[Gemeente Zeddam|Zeddam]] en [[gemeente Netterden|Netterden]] worden met de gemeente 's-Heerenberg samengevoegd tot de nieuwe [[gemeente Bergh]].
 
*[[1863]]: [[Netterden]] gaat naar de [[gemeente Gendringen]].
 
*[[1966]]: Het [[Harreveld]] wordt aan Doetinchem afgestaan.
 
*[[1984]]: [[Wijnbergen]] ten noorden van de [[A18]] gaat naar de [[gemeente Doetinchem]].
 
*[[2005]]: Grenspost Beek Bergh
 
*[[2005]]: [[Rozenpasweg]] in het [[Wehlsebroek]] wordt bij [[Kilder]] gevoegd.
 
 
 
 
 
{{Onderwerp|Plaatsen}}
 

Huidige versie van 8 mrt 2021 om 07:08

De gemeente Bergh en haar voorgangers waren betrokken bij de volgende grenswijzigingen.