Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bod, Gerrit Antonius

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 24 jan 2016 om 11:44 (Bronnen: cat)
Ga naar: navigatie, zoeken

Gerrit Antonius Bod werd op 30 december 1900 geboren in Loerbeek als zoon van Wilhelmus Bod en Hendrina Leijting. Van beroep was hij chauffeur.

In de oorlog is Bod in Duitse krijgsdienst getreden en daaruit op een gegeven moment gedeserteerd. Hij is teruggekeerd naar zijn woning in Loerbeek, huisnummer 75, waar hij in juli 1944 door de marechaussees Moorman en Leitink werd gearresteerd. Hij werd overgedragen aan de Duitsers in het klooster te 's-Heerenberg en overgebracht naar het SS-strafkamp in Dachau.

De echtgenote van Bod heeft een maand na zijn vertrek een brief van hem ontvangen uit Dachau. Deze brief is via Elten naar Loerbeek gesmokkeld. In 1955 werd vermoed dat deze brief bij het Rode Kruis is terechtgekomen.

Bod is een oorlogsslachtoffer, maar staat niet vermeld in het openbare slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting. De OGS beschikt wel over gegevens dat Bod uit Duitse krijgsdienst is gedeserteerd. Vermoed wordt dat hij in Dachau is overleden, maar daarover bestaat geen zekerheid.

Op 28 oktober 1955, toen Bods echtgenote wilde hertrouwen, heeft een Nederlandse rechtbank onderstaande verklaring van rechtsvermoeden van overlijden opgesteld.


  1. Aangezien gedaagde, echtgenoot van eiseres, in juli 1944 zijn woonplaats Loerbeek nr.75, gemeente Bergh, heeft verlaten - hij toen namelijk door de "Nederlandse" Politie is gearresteerd en overgeleverd aan de Duitsers die in het klooster te 's Heerenberg huis hielden - zonder volmacht tot het waarnemen zijner zaken te hebben gegeven, of orde op het beheer van dezelve te hebben gesteld.
  2. Aangezien eiseres sedert dien dag nog slechts eenmaal nl. ongeveer een maand na zijn vertrek bericht van gedaagde heeft ontvangen en wel een brief uit het S.S. Strafkamp te Dachau, welke over Elten naar eiseres is gesmokkeld en inmiddels verloren is gegaan en vermoedelijk in handen van het Rode Kruis is.
  3. Aangezien na deze laatste tijding van gedaagdes bestaan, welke dus uiterlijk te stellen is op 31 augustus 1944, geen bewijs meer is ingekomen waaruit van het aanwezen van gedaagde of diens overlijden blijkt, zijnde aldus reeds meer dan tien jaren zonder bewijs verlopen.

Gerrit Bod was een oom van Jo Bod.

Bronnen