Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bod, Johannes Lambertus Wilhelmus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Jo Bod werd geboren op 12 april 1928 te Loerbeek als zoon van Wilhelmus Ruthgerus Bod (Loerbeek) en Catharina Petronella Ebbing (Stokkum).

Nederlands-Indië

Monteur bij 14 AAT

Jo Bod (1928-1949)Foto archief Jan Meurs

Jo was in Nederlands-Indië soldaat 1e klas bij 14 AAT, de 14e compagnie van de Aan- en Afvoertroepen, waar hij als monteur in de werkplaats meehielp het wagenpark van 14 AAT rijdende te houden.

14 AAT bestond uit oorlogsvrijwilligers, en vertrok op 5 oktober 1946 met de Johan van Oldenbarnevelt vanuit Amsterdam naar Indië. Naar alle waarschijnlijkheid was Jo (gezien zijn leeftijd) een dienstplichtig soldaat, die later ter aanvulling bij 14 AAT is geplaatst.

14 AAT lag aanvankelijk op West-Java, in Batavia en Bandoeng, maar kwam na de Eerste Politionele Actie (augustus 1947) in Semarang op Midden-Java terecht. Het is (nog) niet bekend wanneer Jo naar Indië is gegaan, maar het zal geweest zijn toen 14 AAT al op Midden-Java lag. Als monteur hoefde hij niet mee de weg op, zodat hij niet zoals de chauffeurs bloot stond aan landmijnen, bermbommen en hinderlagen, maar toch is hem iets fataals overkomen.

Hij werd op 11 juli 1949 vermist bij Magelang op Midden-Java. De avond tevoren was hij nog gewoon op het appèl verschenen, maar de volgende morgen was hij er niet meer. Zijn lichaam is nooit gevonden, zodat hij geen bekend graf heeft. Wel wordt hij vermeld in Gedenkboek 42 van de Oorlogsgravenstichting.

Hij was de zesde en laatste dode van 14 AAT. De vijf die hem voorgingen liggen nu alle begraven op het Nederlandse Ereveld Candi in Semarang.

Jo's overlijden is waarschijnlijk niet in Bergh ingeschreven. Wel staat hij vermeld op het Oorlogsmonument te Beek.

Op de website van de Oorlogsgravenstichting staan enkele gegevens over Jo, alsmede enige uitleg over de Gedenkboeken.

Een In Memoriam

Het In Memoriam dat de commandant van 14 AAT schreef in "De Bergjager", het compagniesblad van 14 AAT.


Andere militairen van de Aan- en Afvoertroepen

Ander militairen van 14 AAT

Militairen van andere eenheden van de Aan- en Afvoertroepen:

Externe link

Plaquette Nationaal Indië-momument