Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Zwaab, Isaac Abraham
Isaac Abraham Zwaab werd op 5 december 1879 geboren in Mülfort, Pruisen (nu een stadsdeel van Mönchengladbach). Hij was een neef (waarschijnlijk een oomzegger) van Meijer Zwaab. Het lijkt erop dat zijn roepnaam Isidor was, want met doorhalingen staat deze naam met dezelfde geboortedatum vermeld op het adres van Meijer Zwaab. In het Gedenkbuch des Bundesarchives für die Opfer der Verfolgung der Juden unter der nationalsozialistischen Gewaltherrschaft in Deutschland 1933-1945 staat hij vermeld als Isaac Abraham Isidor, wat erop wijst dat Isidor geen roepnaam maar zijn derde voornaam was.
Zwaab heeft in de loop der tijd meermaals een periode bij zijn oom in 's-Heerenberg gewoond. Al op 30 juni 1885 – hij was toen nog maar vijf jaar – kwam hij aan vanuit Odenkirchen (net als Mülfort nu een stadsdeel van Mönchengladbach). Op 10 januari 1887 keerde hij terug naar Odenkirchen. Op 2 december 1892 kwam hij terug naar 'sHeerenberg, dit keer vanuit Elten, om op 23 november 1895 naar Emmerik te vertrekken. Op 28 januari 1896 werd hij opnieuw ingeschreven in 's-Heerenberg. Na enige tijd vertrok hij weer, maar was op 21 juli 1900 weer in 's-Heerenberg tot hij op 7 april 1904 werd uitgeschreven naar Emmerik. Daar heeft hij als handelaar in lompen en oud metaal naar verluidt een aardig kapitaal vergaard. In 1941 werd hij om een of andere reden uitgewezen naar Nederland.
In Nederland vestigde Zwaab zich in Amsterdam. Als zijn adres wordt genoemd Nieuwe Achtergracht 55-I, waar ook Moritz Moses Zwaab heeft gewoond. Ook deze Zwaab heeft enige tijd bij Meijer Zwaab in 's-Heerenberg gewoond. Mogelijk waren Isaac en Moritz broers.
Nieuwe Keizersgracht nr. 89 in Amsterdam wordt genoemd als Zwaabs adres toen hij op 1 juni 1943 werd afgevoerd naar Westerbork. Daar werd hij nog dezelfde dag op transport gesteld naar het vernietigingskamp Sobibór. Drie dagen later, op 4 juni 1943, is hij daar omgekomen, 63 jaar oud.
Zijn naam staat vermeld in Gedenkboek 33 van de Oorlogsgravenstichting. Op de Neumarkt in Emmerik wordt hij herdacht met een Stolperstein.
Volgens het hierboven al genoemd Gedenkbuch des Bundesarchives is Zwaab op 29 januari 1941 naar Nederland geëmigreerd. Op 19 oktober 1942 zou hij vanuit Westerbork naar Auschwitz zijn getransporteerd en daar op 22 oktober zijn omgekomen. Deze laatste gegevens betreffen volgens andere bronnen Moritz Moses Zwaab, voor wie het Gedenkbuch, evenals voor diens vrouw en zoon, dezelfde gegevens vermeld.