Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Akkerman, Adrianus Leonardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Adrianus Leonardus Akkerman werd op 2 augustus 1887 geboren in Beesd.

Akkerman werd in 1910 tot priester gewijd. Eind 1913 werd hij kapelaan in Gendringen en op 21 mei 1915 kapelaan van de Pancratiuskerk in 's-Heerenberg. Hij was de opvolger van kapelaan Van Sonsbeeck en hij diende onder de pastoors Münninghoff en Rademaker.

Hij was meer dan twaalf jaar kapelaan in 's-Heerenberg en schreef in die tijd onder meer artikelen in het Kerkblad voor Bergh. Vanaf 1920 had hij een collega-kapelaan; eerst van kapelaan Oerbekke en vanaf 1925 van kapelaan Jansen.

Samen met pastoor Rademaker en kapelaan Oerbekke bracht hij in 1921 via een ingezonden stuk in dagblad Het Centrum de armoede in 's-Heerenberg onder de aandacht van de lezers.

Op 2 september 1927 vertrok Akkerman uit 's-Heerenberg en werd pastoor in Dedemsvaart. Later werd hij pastoor in Hilversum. In 's-Heerenberg werd hij opgevolgd door kapelaan Graafsma.

Akkerman overleed op 20 juli 1963 in Soestdijk, 75 jaar oud. Hij werd begraven op de begraafplaats Sint Barbara in Hilversum.

Uit het Rotterdamsch Nieuwsblad van 18 december 1913
Uit het Rotterdamsch Nieuwsblad van 20 mei 1915


Kapelaan Akkerman en de Grenswacht

De eerste jaren na de Eerste Wereldoorlog brachten ook voor Nederland nog enige onrust. In 1920 werd in Bergh zelfs de Bijzondere Vrijwillige Landstorm opgeroepen. Ook de Grenswacht had een en ander te doen. In november 1919 verscheen hierover een bericht in dagblad Het Centrum dat was gebaseerd op gegevens die kapelaan Akkerman had verstrekt. Het artikel wekte zo veel bezorgdheid dat er vragen over gesteld werden in de Tweede Kamer. De betreffende ministers antwoordden dat het ze erg allemaal niet was. Had kapelaan Akkerman zich iets laten aanpraten, of had de krant zitten overdrijven?

Dit artikel in dagblad Het Centrum van 27 november 1919 leidde tot vragen in de Tweede Kamer.
Klik voor een vergroting
Uit dit bericht in dagblad Het Vaderland van 30 december 1919 blijkt dat de ministers de zaak susten.
Klik voor een vergroting


Bronnen