Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kaak, Jozef Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Johannes Kaak werd geboren te 's-Heerenberg op 20 juli 1926 als zoon van Hermann Josef Kaak en Johanna Wilhelmina Thebes.

Vroeger woonde hij op de Hoge Distelweg, later in de Latkampstraat.

Nederlands-Indië

Chauffeur bij 34 AAT

Kaak is op 21 januari 1946 opgekomen als dienstplichtig militair van de lichting van 1946. Zijn registratienummer was 26.07.20.056. Hij kreeg een opleiding tot chauffeur van een Rode-Kruiswagen bij het Korps Geneeskundige Troepen. Voorbeelden van (militaire) rijbewijzen zijn te zien op de pagina van Gerrit Egging.

Op 30 juli 1947 vertrok hij met de Volendam naar Nederlands-Indië, waar hij werd ingedeeld bij de Aan- en Afvoertroepen op Celebes (34 AAT). Hij heeft er een ziekte opgelopen en is voortijdig met de Groote Beer teruggekomen. Aan boord was ook Wim Hendriksen, die op Sumatra gewond was geraakt. Op 16 september 1949 is Kaak ontslagen uit de militaire dienst.

In 1948 was hij in Batavia, waar hij op het ereveld Menteng Pulo tevergeefs heeft gezocht naar het graf van zijn oom Wilhelmus Antonius Kaak. Hij wist toen al wel dat zijn oom in de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië was omgekomen, maar hoorde pas na thuiskomst dat dit was gebeurd bij het zinken van de Harugiku Mariu op 26 juni 1942. Zijn oom had daarbij een zeemansgraf gekregen.

Andere militairen van de Aan- en Afvoertroepen

Bij 34 AAT waren ook ingedeeld:

Militairen bij andere eenheden van de Aan- en Afvoertroepen:

Zie ook

Zijn verdere leven

Kaak trouwde met Mineke Reumer. Hij overleed op 26 juni 2009, 82 jaar oud, en werd begraven op de algemene begraafplaats in 's-Heerenberg.

Bronnen