Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Welling, Reinardus Gerardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Reint Welling werd geboren te Stokkum op 7 januari 1925 als zoon van Hendrikus Welling en Johanna Engelina Heutinck.

Nederlands-Indië

Soldaat bij 4-1 AAT

Het telegram dat Reint van zijn moeder ontving na het overlijden van zijn vader. Hendrik Buiting zal in juni 1948 een soortgelijk telegram hebben gehad.
De rekening voor de twee tropenpetten die Reint kwijt was

Reint ging als dienstplichtig soldaat naar Indië. Zijn legernummer was 25.01.07.067. Hij was ingedeeld bij 4-1 A.A.T, de 4e compagnie van het 1e bataljon Aan- en Afvoertroepen, een onderdeel van de 7 December-Divisie. Deze compagnie is samen met nog een aantal eenheden op 24 september 1946 met de Boissevain naar Indië vertrokken.

Dit was het allereerste reguliere troepentransport van dienstplichtige militairen naar de Oost! Begin september waren er al wel enkele detachementen dienstplichtige kwartiermakers vertrokken (waaronder Joseph Berendsen en Frans Kraaijvanger), maar verder waren er tot dan toe alleen oorlogsvrijwilligers naar Indië gezonden.

4-1 AAT heeft steeds op West-Java gelegen. Tijdens de Eerste Politionele actie heeft de compagnie de troepen die naar Bandoeng oprukten, bevoorraad. Aan de Tweede Politionele Actie heeft 4-1 AAT niet deelgenomen. Op 24 december 1949 werd ingescheept op de Waterman. Aan boord van dit troepentransportschip was ook 3-2 RI met Joseph Berendsen en Joh Smeenk. Tevens repatrieerde met deze vaart luitenant Van Heek van 4-9 RI, die herstellende was van zijn verwondingen. Wim Kupers was ook aan boord, maar het is nog onbekend met welk onderdeel. De aankomst in Rotterdam was op 15 januari 1950.

Halverwege de Indiëjaren, op 25 april 1948, is Reints vader overleden. In het Kerkblad voor Bergh stonden op 24 december 1948 zijn kerst- en nieuwjaarswensen.

Reint is afgezwaaid in het Demobilisatiecentrum in Amersfoort op 22 februari 1950. Daarbij werd hem fl 4,88 in rekening gebracht voor twee veldpetten die hij kwijt was.

Andere militairen van de Aan- en Afvoertroepen

Andere militairen van de Aan- en Afvoertroepen:

Zie ook


Zijn verdere leven

Reint Welling (rechts) met zijn buurman Joep Hessling in 2010
Foto Ursula Bouwmeister

Reint woont tegenwoordig aan de Benedensteenakker in 's-Heerenberg.

Op 28 oktober 2009 was hij aanwezig bij de lezing van Marcel Messing in het Barghse Huus over Oud-Indiëgangers. Met Veteranendag 2010 nam hij deel aan het uitstapje van de gemeente Montferland.