Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Burgers, Antonius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Antoon (Teun) Burgers werd geboren te Braamt op 16 januari 1925 als zoon van Antoon Burgers en Aleida Huntink.

Nederlands-Indië

Soldaat bij 1-1 AAT

Burgers, Antonius.jpg

Teun ging als dienstplichtig soldaat naar Indië. Zijn legernummer was 25.01.16.052. Hij was ingedeeld bij 1-1 AAT, de 1e compagnie van het 1e bataljon Aan- en Afvoertroepen, een onderdeel van de 7 December-Divisie. Deze compagnie is op 2 mei 1946 opgekomen in de Willem-George-Frederikkazerne in Harderwijk. Samen met nog een aantal eenheden is de compagnie op 24 september 1946 met de Boissevain naar Indië vertrokken.

Dit was het allereerste reguliere troepentransport van dienstplichtige militairen naar de Oost! Begin september waren er al wel enkele detachementen dienstplichtige kwartiermakers vertrokken (waaronder Joseph Berendsen en Frans Kraaijvanger), maar verder waren er tot dan toe alleen oorlogsvrijwilligers naar Indië gezonden.

1-1 AAT heeft verreweg de meeste tijd in Buitenzorg gelegen, het huidige Bogor, tussen Batavia en Bandoeng. Twee weken voor de thuisreis ging de compagnie naar Batavia, waar op 25 november 1949 werd ingescheept op de Kota Inten. Op 24 December 1949 meerde de Kota Inten af in Rotterdam.

Andere militairen van de Aan- en Afvoertroepen

Zie ook

Zijn verdere leven

Zowel voor als na zijn tijd in Indië was Teun de doelman van het 1e elftal van St. Joris te Braamt. Hij trouwde met Lies Bloemberg uit Groessen en samen hadden zij jarenlang van 1956 tot 1971 een kruidenierswinkel en brandstoffenhandel aan de Langestraat 15 (voorheen Braamt 18d) in Braamt.

Teun overleed te Rozendaal op 21 juli 1996.