Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Boom, Bernardus Wilhelmus van den

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bernardus Wilhelmus van den Boom roepnaam Bernard of Bennie, werd op 8 december 1927 geboren in Kilder als zoon van Jacobus van den Boom en Aleida ten Holte. Hij was een neef van Gerharda van den Boom.

Nederlands-Indië

Jager bij 5 GRJ

Bennie (links) met zijn plaatsgenoot Bernard Heitink ergens op Oost-Java.
Foto archief Jan Meurs

Bennie (legernummer 27.12.08.174) staat vermeld bij de Indiëgangers in 100 Jaar "Sint Jan" Kilder. Hij diende als dienstplichtig militair bij de 2e compagnie van het 5e bataljon van het Garderegiment Jagers (5 GRJ). Dit bataljon vertrok op 19 november 1947 met de Kota Baroe naar Indië, en kwam op 23 december aan in Soerabaja op Oost-Java. Vandaar werd 5 GRJ verspreid over de Molukken, waarbij de 2e compagnie op Ternate werd gelegerd. Een klein deel van het bataljon voer zelfs nog door naar Nieuw-Guinea.

5 GRJ was naar de Molukken gestuurd om daar een bataljon van het KNIL af te lossen. Aangezien de bewoners van de Molukken aan de kant van Nederland stonden, had 5 GRJ er geen gevaar te duchten. Er werden wel patrouilles gelopen, maar die verliepen rustig. In april 1948 wisselde de 2e compagnie van plaats met de 3e compagnie, en kwam zo op Morotai terecht.

In juli en augustus 1948 werd het grootste deel van 5 GRJ samengebracht in Makassar op Zuid-Celebes, waar het werd gelegerd in de KIS-kazerne (de Kweekschool voor Inlandse Schepelingen, een opleidingsinstituut voor Indonesische zeelieden). Het werd daar ingedeeld bij een KNIL-bataljon, en opereerde pas vanaf 7 juli 1949 weer zelfstandig.

Op Zuid-Celebes was er soms wel vuurcontact met opstandelingen. Vanuit Makassar zijn detachementen van 5 GRJ tijdelijk op Zuid-Borneo gelegerd geweest, waaronder ook de 2e compagnie.

Op zijn beurt is een compagnie van het bataljon 5-2 RI (dat op Noord-Celebes lag) bij 5 GRJ in Makassar gedetacheerd geweest. Hiertoe behoorden Jan Hazenbrink, Hendrik Wijnands en Jan Wolswijk.

5 GRJ is op 8 december 1949 van Makassar overgeplaatst naar Soerabaja op Oost-Java. Bennie heeft hier veel kunnen optrekken met zijn plaatsgenoot Bernard Heitink van 6 GRJ.

Op Oost-Jave bleef het bataljon tot 22 maart 1950, op welke dag het naar Jakarta vertrok in afwachting van de repatriëring. Die begon op 12 april 1950 aan boord van het Noorse passagiersschip Skaugum. De aankomst in Rotterdam was op 7 mei 1950. De Skaugum is drie keer heen en weer gevaren om Nederlandse militairen te repatriëren en heeft ook Werner Brenninkmeijer, Bernard Kniest, Wim Tomesen en Wim Veldhausz thuisgebracht.

5 GRJ heeft slechts één dode in Indonesië hoeven achterlaten. Deze had bij een verkeersongeluk zijn leven verloren.

Andere militairen van het Garderegiment Jagers

Bij 5 GRJ diende ook:

Militairen bij andere bataljons van het Garderegiment Jagers:

Zie ook

Zijn verdere leven

Bennie trouwde met Wendelina Wijnanda Christina (Lien) Berendsen, geboren op 4 november 1934 als dochter van Theodorus Jacobus Berendsen en Rika Maria Keuben.

Hij overleed op 5 januari 1984, 56 jaar oud, en werd op het kerkhof in Kilder begraven. Zijn vrouw overleed op 20 maart 2007, 72 jaar oud, en werd bij hem begraven