Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Elshof, Bernardus Antonius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Benny Elshof uit Kilder werd geboren op 22 februari 1929 als zoon van Hendrikus Petrus Elshof en Maria Alberta Heitink. Petrus Hendrikus Elshof was zijn grootvader.

Nederlands-Indië

Fuselier bij 7 GRPI

Benny (legernummer 29.02.22.075) was dienstplichtig soldaat bij het laatste infanteriebataljon dat naar Indië werd gezonden: het 7e bataljon van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene (7 GRPI, tactisch nummer 434 BI), een onderdeel van de H-Brigade. Hij was daar ingedeeld bij het 1e peloton van de 1e compagnie. Zijn opleiding kreeg hij in de Sachsen Wijmar kazerne in Arnhem. 434 BI vertrok op 28 september 1949 met de Volendam uit Nederland, en kwam op 27 oktober (slechts twee maanden voor de soevereiniteitsoverdracht!) aan in Padang op Midden-Sumatra.

Op Sumatra heeft 434 BI slechts korte tijd doorgebracht, want half december 1949 werd het verplaatst naar Nieuw-Guinea, dat bij de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949 een Nederlandse kolonie zou blijven. Hier was slechts één KNIL-compagnie gelegerd, die 434 BI nu moest gaan versterken. Hiermee is 434 BI het enige bataljon dienstplichtigen van de landmacht geweest, dat in zijn geheel op Nieuw-Guinea heeft gelegen. In het uitgestrekte gebied werden zeer verspreid posten ingericht, zodat het bataljon volledig uit elkaar gerukt werd. Benny behoorde tot de 1e compagnie, die onder andere in Biak heeft gelegen. In augustus 1950 ging het bataljon met de Waterman naar Soerabaja, waarna het over heel Oost-Java verspreid raakte.

Bennie Elshof (staande tweede van rechts) en Gerrit Kroes (staand, eerste van links) bij aankomst in Rotterdam op 4 februari 1951 met andere jongens van 7 GRPI naast de bus die hen naar huis zal brengen.
Foto archief Jan Meurs

De repatriëring van 434 BI is moeizaam verlopen. In kleine detachementen is het bataljon tussen januari en april 1951 naar Nederland teruggekeerd. Benny was dan ook een van de allerlaatste Berghse dienstplichtigen die uit Indonesië, zoals het land toen al heette, terugkeerde. Benny's detachement, waar ook Gerrit Kroes toe behoorde, was op 10 januari 1951 aan de beurt, en vertrok die dag aan boord van de Ormonde uit Jakarta. De aankomst in Rotterdam was op 4 februari. Met dezelfde overtocht repatrieerde Wim Jansen uit Braamt.

Twee van Benny's zussen zijn met een Indiëganger getrouwd: Berta Elshof werd de vrouw van Gerrit Kroes en Joke werd de vrouw van Jo Berendsen.

Andere Fuseliers

Fuseliers bij 7 GRPI:

Fuseliers bij andere bataljons van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene:

Zie ook

Zijn verdere leven

Bij de onthulling van de gedenksteen voor Willie Bleekman op 1 mei 1994 heeft hij samen met Gert Kroes een krans gelegd namens de Oud-Indiëgangers.

Op 26 juni 2010 was hij van de partij bij het uitstapje naar het bevrijdingsmuseum in Groesbeek ter gelegenheid van de Nederlandse Veteranendag.