Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Boekhorst, Bernardus Gerhardus Maria te

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bennie te Boekhorst uit 's-Heerenberg werd geboren op 19 september 1928 als oudste zoon van Hendrikus Bernardus Maria te Boekhorst en Elisabeth Christina Hakfoort. Hij was een broer van Gerhardus Bernardus Maria en van Petrus Johanna Maria te Boekhorst.

Nederlands-Indië

Sergeant-majoor bij 7 GRPI

Bennie is in 1948 in dienst gegaan en werd opgeleid tot onderofficier. Zodoende is hij pas met de lichting van 1949 naar Indië vertrokken, en wel met het 7e bataljon van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene (7 GRPI, tactisch nummer 434 BI), een onderdeel van de H-Brigade. Dit was het laatste infanteriebataljon dat naar Indië werd gezonden. Het vertrok op 28 september 1949 met de Volendam uit Nederland, en kwam op 27 oktober (slechts twee maanden voor de soevereiniteitsoverdracht!) aan in Padang op Midden-Sumatra.

Op Sumatra heeft 434 BI slechts korte tijd doorgebracht, want half december 1949 werd het verplaatst naar Nieuw-Guinea, dat bij de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949 een Nederlandse kolonie zou blijven. Hier was slechts één KNIL-compagnie gelegerd, die 434 BI nu moest gaan versterken. Hiermee is 434 BI het enige bataljon dienstplichtigen van de landmacht geweest, dat in zijn geheel op Nieuw-Guinea heeft gelegen. In het uitgestrekte gebied werden zeer verspreid posten ingericht, zodat het bataljon volledig uit elkaar gerukt werd. In augustus 1950 ging het bataljon met de Waterman naar Soerabaja, waarna het over heel Oost-Java verspreid raakte.

Vlak na aankomst in Soerabaja heeft Bennie zijn vriend Wim Velthausz, die toen in Malang lag, uitgenodigd eens langs te komen in Soerabaja. Wim liet er geen gras over groeien, en ging meteen op weg. Hij trof Bennie aan op een of ander kantoor in de haven van Soerabaja. Wim ging voor de sergeant-majoor staan, maar die keek terug op een manier van "kun je niet netjes in de houding gaan staan en groeten?" Wim stikte bijna van het lachen, en pas toen hij zijn pet af zette, herkende Bennie hem. Hij had Wim niet zo gauw verwacht. Daarop zijn ze samen naar Bennie’s kamer gegaan om daar een paar uur lekker te kletsen. Bennie vertelde dat er bij zijn bataljon nog meer jongens uit 's-Heerenberg zaten.

De repatriëring van 434 BI is moeizaam verlopen. In kleine detachementen is het bataljon tussen januari en april 1951 naar Nederland teruggekeerd.

Andere Fuseliers

Fuseliers bij 7 GRPI:

Fuseliers bij andere bataljons van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene:

Zie ook

Zijn verdere leven

Te Boekhorst trouwde in 1958 met Emmy Ruggeberg. Hij overleed op 20 september 2015 in Arnhem, een dag na zijn 87e verjaardag. Zijn vrouw overleed op 8 januari 2006 in Zevenaar.

Bronnen