Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Helmes, Antonius Wilhelmus Bernardus

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 16 dec 2020 om 09:21 (Zijn overlijden: interne link)
Ga naar: navigatie, zoeken

Antoon Helmes werd geboren in Terborg op 1 januari 1905. In 1913 verhuisde hij naar Druten en later naar Doesburg. In 1930 trouwde hij met Leopoldine Johanna (Poldi) Gebauer. Zij was vijf dagen jonger dan haar man en werd geboren in Wenen.

Onderwijzer

Zijn leven stond voor een groot deel in dienst van het onderwijs. In Hilversum volgde hij de vierjarige opleiding tot onderwijzer. Negen dagen na zijn eindexamen gaf hij al les aan de Jongensschool in Zeddam. Later was hij hoofd van de Meisjesschool aldaar.

Zoals alle onderwijzers, en vooral schoolhoofden, in die tijd, stond hij in hoog aanzien. Sommige van zijn jongste leerlingen dachten op Koninginnedag zelfs dat het Wilhelmus over meester Helmes ging.

Na zijn pensionering was hij zes jaar bibliothecaris van het Ludgercollege in Doetinchem.

De Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet, samen met onder anderen zijn vriend Dominicus Ettema. Ettema is door de Duitsers gearresteerd en later in gevangenschap overleden. Helmes is Ettema zijn levenslang dankbaar geweest dat hij niemand heeft verraden.

Op 1 april 1945, vlak voor de Canadese bevrijders Zeddam binnentrokken, vond hij drie gesneuvelde Duitsers in de Bovendorpsstraat. Korte tijd later hoorde hij dat Nol van Schriek in de bevrijdingsnacht was omgekomen bij een granaatinslag, maar dat de begrafenis moeilijk kon plaatsvinden omdat de wegen naar de de kerk in Zeddam vol stonden met Canadese legervoertuigen. Samen met zijn collega Verbeek, die Engels sprak, heeft Helmes er in overleg met de Canadese majoor McTaggart voor gezorgd dat de weg werd vrijgemaakt voor de begrafenisstoet.

Na de bevrijding was hij hoofd van de Binnenlandse Strijdkrachten in Zeddam.

Verenigingsman

Meester Helmes was actief in vele verenigingen en op andere maatschappelijke terreinen.

Verder was hij:

  • voorzitter van de G.O.I.W. Bergh (Gemeenschap Oud-Illegale Werkers).
  • initiatiefnemer en ruim veertig jaar voorzitter van het Oranje-Comité
  • secretaris van de Marktvereniging Zeddam (hertenpark)
  • voorzitter van de afdeling Bergh van de onderwijzersvereniging St. Lebuinus.
  • correspondent van de Graafschapbode.

Samen met Frans Smit, oud-kapelaan van Zeddam, schreef hij Parochie Zeddam 1150-1975.

Onderscheidingen

Meester Helmes droeg de volgende onderscheidingen:

De Meester Helmesstraat in Zeddam is naar hem genoemd.

Zijn overlijden

Meester Helmes overleed op 83-jarige leeftijd op 16 november 1988 in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Hij was toen weduwnaar, vader, grootvader en overgrootvader. Drie dagen later werd hij op de r.-k. begraafplaats in Zeddam begraven naast zijn vrouw, die op 28 februari 1986 al was overleden.

In Zeddam is een straat naar hem genoemd.

Bronnen