Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kniest, Bernardus Hendrikus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bernard Kniest uit 's-Heerenberg werd geboren op 5 oktober 1927 als zoon van Johannes Godefridus Kniest en Hendrika Johanna Sluiter. Hij heeft gewoond op het adres Zeddamseweg 50 in 's-Heerenberg.

Nederlands-Indië

Jager bij 5 GRJ

Bernard diende als dienstplichtig militair bij het 5e bataljon van het Garderegiment Jagers (5 GRJ). Dit bataljon vertrok op 19 november 1947 met de Kota Baroe van Rotterdam naar Indië, en kwam op 23 december aan in Soerabaja op Oost-Java. Vandaar ging de reis via Bali verder naar de Molukken om een bataljon van het KNIL af te lossen. De compagnieën van 5GRJ werden daarbij verspreid over meerdere eilanden. De compagnie van Bernard werd op Ambon gelegerd. Aangezien de bewoners van de Molukken aan de kant van Nederland stonden, had 5 GRJ er geen gevaar te duchten. Er werden wel patrouilles gelopen, maar die verliepen rustig.

Bernard in het uniform van de Jagers; zie de jachthoorn op zijn schouders.
De inscheping van 5 GRJ op de Kota Baroe in Rotterdam, 19 november 1947
Jagerskantine De Garde in Makassar

In juli en augustus 1948 werd het grootste deel van 5 GRJ samengebracht in Makassar op Zuid-Celebes, waar het werd gelegerd in de KIS-kazerne (de Kweekschool voor Inlandse Schepelingen, een opleidingsinstituut voor Indonesische zeelieden). Het werd daar ingedeeld bij een KNIL-bataljon, en opereerde pas vanaf 7 juli 1949 weer zelfstandig. Op Zuid-Celebes was er soms wel vuurcontact met opstandelingen.

Op zijn beurt is een compagnie van het bataljon 5-2 RI (dat op Noord-Celebes lag) bij 5 GRJ in Makassar gedetacheerd geweest. Hiertoe behoorden Jan Hazenbrink, Hendrik Wijnands en Jan Wolswijk.

Het Noorse passagiersschip Skaugum, waarmee 5 GRJ naar huis terugkeerde. Dit schip is drie keer heen en weer gevaren om Nederlandse militairen te repatriëren en heeft ook Werner Brenninkmeijer, Bennie van den Boom, Wim Tomesen en Wim Veldhausz thuisgebracht.

5 GRJ is op 8 december 1949 van Makassar overgeplaatst naar Soerabaja op Oost-Java. Daar bleef het bataljon tot 22 maart 1950, op welke dag het naar Jakarta vertrok in afwachting van de repatriëring. Die begon op 12 april 1950 aan boord van het Noorse passagiersschip Skaugum. De aankomst in Rotterdam was op 7 mei 1950.

5 GRJ heeft slechts één dode in Indonesië hoeven achterlaten. Deze had bij een verkeersongeluk zijn leven verloren.

Andere militairen van het Garderegiment Jagers

Bij 5 GRJ diende ook:

Militairen bij andere bataljons van het Garderegiment Jagers:

Zie ook

Zijn verdere leven

Hij trouwde met Joke Cremer.

Bronnen