Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Koster, Antonie Louis

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Antonie Louis Koster (1859-1937).jpeg

Antonie Louis Koster (Terneuzen, 8 augustus 1859 – Haarlem, 23 mei 1937) was een kunstschilder en tekenaar die enige tijd met zijn gezin in 's-Heerenberg heeft gewoond. Zijn ouders waren Willem Theodorus Koster en Pieternella Catharina Noske. Zijn voornamen komen ook voor in de varianten Anton en Lodewijk, maar in zijn geboorteakte staat Antonie Louis.

In 1880 begon hij zijn studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na zijn afstuderen in 1883 maakte hij een reis van twee jaar door Frankrijk, waar hij vooral in de Pyreneeën verbleef. Hij maakte er kennis met het impressionisme, dat sterk bijdroeg aan zijn latere schilderstijl.

Op zijn 31e verjaardag, 8 augustus 1890, trouwde hij in Den Haag met Bastiana Elisabeth Jongbloed, geboren op 24 juni 1866 in Rotterdam als dochter van Elisabeth Jongbloed. Zij kregen vier kinderen:

  • Willem Leonard (Haarlem, 26 juni 1891 – Amsterdam, 22 januari 1922)
  • Elisabeth Petronella (Haarlem, 22 mei 1893 – ...)
  • Theodoor Bastiaan (IJzevoorde, 11 juli 1895 – IJzevoorde, 4 mei 1896)
  • Floris Reinoud ('s-Heerenberg, 17 oktober 1897 – Velp, 12 september 1992)

Vanaf 1895 verhuisde Koster een aantal keren met zijn gezin heen en weer tussen Haarlem en het oosten van het land. Van maart tot oktober 1895 woonde hij in IJzevoorde bij Gaanderen, maar bracht daarna de winter weer in Haarlem door. In april 1896 kwam hij terug naar IJzevoorde, vanwaar hij begin november van dat jaar verhuisde naar 's-Heerenberg. Daar huurde hij een woning in de Kellenstraat van Laurens Meijer, rentmeester van Huis Bergh. Amper een halfjaar later, in april 1897, ging hij met zijn gezin terug naar IJzevoorde, om in oktober van dat jaar terug te keren naar 's-Heerenberg. Daar huurde hij aanvankelijk weer het huis in de Kellenstraat, maar betrok later een eigen woning. In het bevolkingsregister van de gemeente Bergh veranderd althans het huisnummer.

Over zijn tijd in 's-Heerenberg is weinig bekend. Hij maakte er in opdracht etsen en pentekeningen van kastelen en havezaten in de Achterhoek en Liemers, zoals de hieronder afgebeelde tekening van de Boetselaersborg. Hij was erelid van Sociëteit De Vriendschap en van het Sint Antoniusgilde.

Op 27 april 1903 werd Koster met zijn gezin uitgeschreven naar Haarlem, vanwaar hij in mei 1905 naar Heemstede verhuisde. Daar, dicht bij de Bollenstreek, specialiseerde hij zich in het schilderen van bloembollenvelden. Zijn vrienden gaven hem de bijnaam Anton Tulp, maar hij had zo veel succes, ook buiten Nederland, dat hij de Rembrandt onder de Hollandse bloembollenschilders werd genoemd.

Koster overleed op 28 mei 1937 op 77-jarige leeftijd in Heemstede en werd in Haarlem begraven. Zijn vrouw overleed in Den Haag op 25 maart 1950, 83 jaar oud.

Zijn werk is te zien in het onder meer het Kunstmuseum Den Haag, het Teylers Museum en het Frans Halsmuseum in Haarlem, het Kröller-Müller Museum in Otterlo, het Zeeuws Museum in Middelburg en het Singer Museum in Laren (NH).

De Boetselaersborg getekend door A.L. Koster
Bloeiende bollenvelden

Bronnen