Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Miedema, Gerrit

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Een Fries in Zeddam

Miedema (rechts) en zijn adjunct-directeur Ettema (midden) bij de zuivelfabriek met bezoekers uit Friesland
Uit de Volkskrant van 29 december 1950

Gerrit Miedema was directeur van de Coöperatieve Zuivelfabriek Bergh in Zeddam. Hij werd geboren op 29 maart 1886 in Burgwerd in de Friese gemeente Wonseradeel als negende van de vijftien kinderen van Rein Miedema en Anna Catharina de Boer.

Vanaf welke datum hij directeur was, is nog niet bekend, maar hij woonde al vanaf 11 mei 1912 in Zeddam. Hij kwam toen uit Wisch, waar hij mogelijk op de zuivelfabriek in Silvolde heeft gewerkt. Zijn broer Johannes was daar toen directeur.

Tevens was hij vanaf 1948 secretaris van het bestuur van de Coöperatieve Stierhouderij voor Kunstmatige Inseminatie bij Rundvee te Zeddam en van 1930 tot 1938 commissaris van de Kunsthoornfabriek de Struisvogel.

In Zeddam bewoonde Miedema aanvankelijk een kamer in Hotel en Stalhouderij G.J. Snelting aan de Bovendorpsstraat. Hij verhuisde naar een eigen woning na zijn huwelijk op 13 mei 1918 met Johanna Maria van Ditshuizen, dochter van Hendrikus Antonius van Ditshuizen en Johanna Berendina Winterink, en zus van Theodorus Jacobus van Ditshuizen.

Vanaf het begin van de jaren twintig was Miedema's adjunct-directeur Dominicus Hylarius Ettema, die in de oorlog vanwege verzetsdaden werd gearresteerd. Hoogstwaarschijnlijk kenden Miedema en Ettema elkaar voor hun komst naar Zeddam al, omdat ze beide behoorden tot de kleine gemeenschap van katholieke Friezen.

Na de oorlog zat Miedema in de Plaatselijke commissie van toezicht op de bioscopen van de gemeente Bergh.

Miedema overleed in Velp op 26 december 1950 op 64-jarige leeftijd. Hij was toen nog directeur van de zuivelfabriek in Zeddam, zodat zijn overlijden behalve in de gemeente Rheden ook is aangegeven in de gemeente Bergh. Hij werd op 30 december begraven op de r.-k. begraafplaats‎ in Zeddam.

Miedema's vrouw overleed op 2 augustus 1973 in Doetinchem, 85 jaar oud, en werd bij hem begraven.

Vijf broers in de zuivelindustrie?

Vier broers van Gerrit Miedema hebben eveneens in de Achterhoek gewoond. Of ze met z'n vijven tegelijk zijn gekomen is, mede gezien hun leeftijdsverschil, niet waarschijnlijk, maar het ziet ernaar uit dat ze alle vijf een leidende functie in de zuivelindustrie zochten.

  • Johannes (* 1876) was directeur van de zuivelfabriek in Silvolde. Hij trouwde er in 1909 overleed er in 1954.
  • Herman (* 1881) woonde enige tijd in Lichtenvoorde voor hij naar St. Anthonis in Noord-Brabant vertrok. Daar was een zuivelfabriek, en misschien was hij daar de directeur van. Hij trouwde er in 1909 overleed er in 1972.
  • Simon (* 1888) woonde een tijdje bij Johannes in Silvolde. Hij trouwde in die tijd met Geertruida Gerharda van Ditshuizen, een zuster van Gerrits vrouw. Daarna werd hij directeur van de zuivelfabriek in het Noord-Brabantse Herpt. Later was hij boekhouder in Doetinchem. Hij overleed in Groenlo in 1974.
  • Joseph (* 1892).

Bronnen