Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Peeters, Ph.W.H.

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 28 mei 2017 om 14:02 (Bronnen: Checkpoint)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Philippus Wilhelmus Hendricus (Flip) Peeters werd geboren te Utrecht op 13 april 1927. Hij overleed te 's-Heerenberg op 17 januari 2013.

Nederlands-Indië

Flip was dienstplichtig militair van de lichting van 1947. Na opleiding in Steenwijk, Weert en Assen kwam hij als korporaal bij het carrierpeloton van de ondersteuningscompagnie van 6-1 RI (tactisch nummer 403 BI), een onderdeel van de F-Brigade. Hij vertrok op 27 augustus 1948 met de Groote Beer naar Midden-Java. Daar werden de compagnieën van het bataljon over een groot gebied verspreid ingezet. Flip is er op verschillende plaatsen gelegerd geweest, onder andere in het binnenland rond Poerwokerto en aan de noordkust bij Pekalongan. Daar heeft hij in een soldatenkantine muurschilderingen gemaakt onder het motto "Peeters huren voor kantinemuren".

Boek Flip Peeters.jpg

De dienst was zwaar, met veel patrouillelopen in vijandig gebied. Het bataljon had 21 gesneuvelden, waarvan er acht vielen op 2 augustus 1949, één dag voor er een staakt-het-vuren met de troepen van Soekarno inging. De laatste maanden werden in de omgeving van Semarang doorgebracht, waar het bataljon kort voor de repatriëring afscheid nam van zijn doden op het ereveld Candi. Op 31 mei 1950 ging 6-1 RI aan boord van de General Mac Rae en ontscheepte op 23 juni in Rotterdam.

Zie ook

Een getekend dagboek

Flip was aanvankelijk van plan in Indië een dagboek bij te houden, mede om zo zijn toenmalige verloofde (en latere echtgenote) Gerda van der Kroef een indruk te kunnen geven van zijn dagelijks leven op Java. Maar het bleek hem al gauw dat hij zijn indrukken beter in tekeningen kon vastleggen. Tot zijn thuiskomst in juni 1950 heeft hij er 71 gemaakt.

Ook nadat Flip zich later in 's-Heerenberg had gevestigd, bleven zijn tekeningen nog jarenlang in de kast liggen, maar geleidelijk aan kwamen ze onder de ogen van het publiek. In 2004 werden twintig tekeningen opgenomen in het hoofdstuk "Indië in beeld" van het boek "De Indiëgangers 1945-1950", waarvan hij tevens de omslag ontwierp. In 2007 volgde een expositie in het stadhuis van 's-Heerenberg in het kader van de viering van de Nederlandse Veteranendag. In mei 2008 werden alle tekeningen gepubliceerd in een boek met de titel Hoe ons leven op Midden-Java werd getekend. Het neemt een bijzondere plaats in tussen de dagboeken van andere Berghse militairen.

Marcel Messing besteedde aandacht aan het dagboek bij zijn lezing over Oud-Indiëgangers op 28 oktober 2009 in het Barghse Huus. Flip was daarbij aanwezig.

Flip nam ook deel aan het uitstapje ter gelegenheid van Veteranendag 2010 van de gemeente Montferland.

Aan het getekende dagboek en de correspondentie tussen Flip en Gerda wijdde Museum Bronbeek in Arnhem de expositie 'Lieve Gerda'. Op 30 maart 2011 werd de expositie geopend door de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Lex Oostendorp. Flip en Gerda waren bij de opening aanwezig. De tentoonstelling zou aanvankelijk lopen tot en met 31 december 2011, maar werd wegens succes een half jaar verlengd. Op 12 juli 2012 werd de tentoonstelling met enig ceremonieel afgesloten. Ook hierbij waren Flip en Gerda aanwezig.

In 2011 besloot het Museum Bronbeek een oplage van 500 stuks van 'Lieve Gerda' te laten drukken. Het eerste exemplaar werd op zaterdag 25 juni op de Veteranendag 2011 in Den Haag door 'Tante Lien' (Wieteke van Dort) overhandigd aan Flip en Gerda. Het boek was na korte tijd uitverkocht. Ter gelegenheid van het afscheid in november 2012 van luitenant-generaal Oostendorp werd een nieuwe oplage gedrukt.

In 2017 verscheen een Indonesische vertaling van het dagboek met de titel Gerda Sayang. Het eerste exemplaar werd op 13 mei in Museum Bronbeek uitgereikt aan Flips weduwe. Het originele dagboek blijft een van de topstukken in de collectie van Bronbeek.

Bronnen

  • De Indiëgangers 1945-1950, samenstelling Henk Krosenbrink, Doetinchem 2003, blz. 200-210
  • Gesloten boek weer even afgestoft in De Gelderlander van zaterdag 30 juni 2007
  • Die tekeningen spelen nu nog een rol in Checkpoint, Maandblad voor veteranen, Nr. 8 / Oktober 2007, blz. 12-13
  • Hoe ons leven op Midden-Java werd getekend, samenstelling Flip Peeters en Jo Goossens, Deventer, mei 2008
  • Checkpoint, jaargang 18, mei 2017, nr. 4, blz. 62