Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Platenkamp, Herman

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Herman Platenkamp werd geboren te Borne op 15 september 1912. Hij werd priester gewijd op 11 mei 1940, waarna hij kapelaan was in Herwen en Aerdt, Vaassen (waar zijn verre voorganger Klein Tünte bouwpastoor was geweest), Utrecht (St. Nicolaasparochie) en Arnhem (St. Josephparochie). Van 1960 tot 1965 was hij pastoor in Nieuw-Wehl.

Op 26 oktober 1965 werd hij na het overlijden van pastoor Braam de twintigste pastoor na de Reformatie van de parochie Zeddam.

Hij was pastoor in een tijd waarin de rooms-katholieke kerk grote veranderingen doormaakte. Reeds als kapelaan in Vaassen toonde hij zich een hartstochtelijk voorstander van vernieuwingen in de liturgie. Als pastoor liet hij zowel in Nieuw-Wehl als in Zeddam praktische veranderingen in het kerkgebouw aanbrengen, die betere vieringen mogelijk moesten maken. Hiertoe behoorde onder andere het tochtvrij maken van de kerk.

Tijdens Platenkamps pastoraat werd ook het kerkgebouw als zodanig gerestaureerd. Verder werd er een nieuwe pastorie gebouwd. De bouwvergunning werd op 8 april 1969 verleend, waarna de pastorie op 17 november 1970 feestelijk in gebruik werd genomen.

Eind 1966 werd een begroting gemaakt voor de restauratie van het orgel, die daarna uitgevoerd is. Op 4 mei 1969 werd het gerestaureerde orgel feestelijk ingewijd. Alom werd betreurd dat het prachtige orgel op een verkeerde plaats staat, namelijk achter het koor.

Bij de oprichting van de Emmausparochie in januari 1968 gingen ongeveer zestig Lengelse gezinnen over naar deze nieuwe parochie.

Pastoor Platenkamp werd in juli 1972 ziek en ging voor verpleging naar het sanatorium Dekkerswald in Groesbeek. Nadat hij hieruit ontslagen was, nam hij twee weken vakantie. Hij dacht daarna zijn werk weer gedeeltelijk te kunnen hervatten, maar dat bleek niet het geval. Zijn huisarts Ubachs heeft hem op 16 oktober 1972 naar het Sint Jozefziekenhuis in Doetinchem gebracht, waar hij op 19 oktober het sacrament der zieken ontving. Hij overleed op 21 oktober om één uur 's middags op 60-jarige leeftijd. Op 26 oktober werd hij begraven op de r.-k. begraafplaats in Zeddam.

Zijn opvolger, pastoor Tersteeg, was niet direct beschikbaar, zodat kapelaan Simons van de Sint Pancratiusparochie in 's-Heerenberg een kleine vijf maanden waarnemend pastoor in Zeddam is geweest.

Bronnen