Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Noorde, Cornelis van: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Verre neef heeft pagina Cornelis van Noorde hernoemd naar Noorde, Cornelis van: conventie)
(nadere plaatsaanduiding)
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
+
[[Bestand:Cornelis van Noorde -zelfportret.jpg|200px|thumb|right|<center>'''Zelfprotret</center>]]
 +
'''Cornelis van Noorde''' was een [[:Categorie:Jaartallen 1700-1799|18e-eeuwse]] tekenaar en kunstschilder die ook in [[Land van den Bergh|Bergh]] heeft gewerkt. Hij werd op 12 maart [[1731]] geboren in Haarlem als zoon van Rijkes van Noorde en Josina van de Berg. Zijn ouders hadden een [[Bakkers|bakkerij]]. Hij trouwde in [[1783]] met Catharina van Seelen. Op 16 oktober [[1795]] overleed hij in Haarlem, 64 jaar oud.
  
'''' Cornelis van het Noorde'''' 1731- 1795
+
Van Noorde maakte veel portretten, maar vooral zijn topografische tekeningen zijn tegenwoordig van belang omdat ze vaak gebouwen en stadsgezichten tonen die inmiddels verdwenen zijn. Hij werkte vooral in en rond Haarlem, maar tijdens een reis in [[1756]] heeft hij onder meer [['s-Heerenberg]] bezocht. Daarna was hij in [[Elten]], [[Rees]] en Wesel.
Schetsboek aangekocht door het Haarlems gemeente archief in 1875.
+
<br clear=all/>
[[Bestand:Cornelis van Noorde 1731-1795 - 9 juni 1956 bleek (2).jpg|300px|thumb|right]]  
+
[[Bestand:Cornelis van Noorde (1731-1795) Molenpoort - 9 juni 1756.jpg|600px|thumb|right]]  
Cornelis maakte voornamelijk topografische voorstellingen en was een veelzijdige Haarlemse kunstenaar.
+
In 's-Heerenberg maakte Van Noorde in een schetsboek nevenstaande tekening van de [[Molenpoort]], met in de linkerbovenhoek de datum ''den 9e Junij 1756''. Hij tekende de Molenpoort van een grotere afstand dan [[Beijer, Jan de|Jan de Beijer]] dat in [[1743]] had gedaan. Zodoende is er van de naaste omgeving meer te zien dan bij De Beijer, die naast het huis aan de rechterkant moet hebben gestaan. Rechtsachter de Molenpoort is de [[Klokkentoren 's-Heerenberg|klokkentoren]] van de [[Hervormde kerk in 's-Heerenberg|protestantse kerk]] te zien, die bij De Beijer onder de poort door zichtbaar is. Links steken het dak en de toren van [[het Raethuys]] boven de bomen uit.
  
Deze schets komt uit de verzameling van zijn tekeningen die hij maakte als hij door Nederland reist.
+
Het Haarlems gemeentearchief heeft Van Noordes schetsboek in [[1875]] aangekocht. In [[1982]] is het door Bert Sliggers bezorgd en onder de titel "Het Schetsboek van Cornelis van Noorde" uitgegeven door Schuyt & Co in Haarlem.
Op 7 juni was hij in het Kleefse land.
 
Van 9 tot en met 13 juni  's-Heerenberg Rees Wesel en Elten(Eltenberg).
 
  
Na Vriezenveen reisde hij naar 's-Heerenberg. De toren aan de Molenpoort werd in 1758 afgebroken.
+
[[Schuurman, B.C.J.A|Benny Schuurman]] is al jaren in het bezit van een fotokopie van deze tekening, die uit de oude spullen van [[Schuurman, A.H.W| zijn vader]] tevoorschijn was gekomen. [[Esselink-Mijnen, Ruth|Ruth Mijnen]] gebruikte de tekening in [[1994]] voor een artikel in [[Old Ni-js 028|Old Ni-js nr. 28]] over de [[Familie-Bioscoop Schuurman]], die gevestigd was in het pand waar nu [[Snor, De|grandcafé De Snor]] zit. Dit gebouw staat ongeveer op de plek waar ooit de stadsmuur stond. Daarnaast heeft van [[1866]] tot [[1945]] het verenigingsgebouw van [[Sociëteit De Vriendschap]] gestaan. Nu ligt hier het parkeerterrein aan [[Bleek, De|De Bleek]]. Het huis dat Van Noorde rechts tekende, heeft bij benadering op de hoek van De Bleek en de [[Molenpoortstraat]] gestaan.  
De poort werd in 1845 gesloopt.
 
De overblijfselen van de muur werden pas in 1902 verwijderd.
 
  
De klokkentoren (1617) rechts op de tekening   behorende bij de hervormde kerk deze had een stenen onderbouw bovenaan met hout en leien bekleed, hij werd op de noordoosthoek geplaatst op het kerkhof.
+
De maker van de tekening bleef echter onbekend. Pas in [[2016]] heeft [[Hegman, Hans|Hans Hegman]] kunnen achterhalen dat de tekening van de hand van Cornelis van Noorde is.
Als hij op de kerk was geplaatst zou die boven de burcht uitkomen, in 1821 werd de klokkentoren afgebroken.
+
<br clear=all/>
 +
==Bronnen==
 +
*[http://www.heemkundekringbergh.nl/nieuws/maker-van-tekening-zeddamse-poort-achterhaald/ Heemkundekring Bergh], ''Maker van tekening Zeddamse poort achterhaald'', nieuwsbericht van 26 januari 2016
 +
*[http://en.wikipedia.org/wiki/Cornelis_van_Noorde Cornelis van Noorde] op Wikipedia
 +
*Kopie [[Schuurman, A.H.W|A.H.W. Schuurman]] in [[Old Ni-js 028|Old Ni-js nr. 28]], blz. 20
 +
*[http://rkd.nl/en/explore/artists/59855 Cornelis van Noorde] op RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
  
==Old Ni-js 28==
+
[[Categorie:Tekenaars]]
 
 
in dit nummer staat een artikel over de Familie Bioscoop te 's-Heerenberg. (1913-1986)
 
Op blz 20 staat deze foto afgebeeld en hier onderstaat vermeld gezicht op 's-Heerenberg 1756 met rechts de oude schuur die het gilde in 1896 aankocht van de familie Thuis voor de bouw van een gildehuis wat tot op heden van de 3e generatie Schuurman is.(de Snor).
 
Deze tekening (kopie van A.H.W.Schuurman ) heeft ervoor gezorgd dat Hans Hegman en Benny Schuurman de naam van de tekenaar hebben kunnen achterhalen.
 
Er stond bij de schets vermeldt ...Herkomst: GAH Schetsboek 43, Techniek potlood en pen grijsgewassen. tekst 9e junij 1756 's-Heerenberg.
 
Als herkomst dachten we al gauw archief Huis Bergh maar kwamen in Haarlem terecht.
 
 
 
 
 
==Bronnen== 
 
 
 
*Kopie A.H.W.Schuurman
 
*Het Schetsboek van Cornelis van Noorde (Bert Sliggers)
 

Huidige versie van 5 jan 2020 om 12:53

Zelfprotret

Cornelis van Noorde was een 18e-eeuwse tekenaar en kunstschilder die ook in Bergh heeft gewerkt. Hij werd op 12 maart 1731 geboren in Haarlem als zoon van Rijkes van Noorde en Josina van de Berg. Zijn ouders hadden een bakkerij. Hij trouwde in 1783 met Catharina van Seelen. Op 16 oktober 1795 overleed hij in Haarlem, 64 jaar oud.

Van Noorde maakte veel portretten, maar vooral zijn topografische tekeningen zijn tegenwoordig van belang omdat ze vaak gebouwen en stadsgezichten tonen die inmiddels verdwenen zijn. Hij werkte vooral in en rond Haarlem, maar tijdens een reis in 1756 heeft hij onder meer 's-Heerenberg bezocht. Daarna was hij in Elten, Rees en Wesel.

Cornelis van Noorde (1731-1795) Molenpoort - 9 juni 1756.jpg

In 's-Heerenberg maakte Van Noorde in een schetsboek nevenstaande tekening van de Molenpoort, met in de linkerbovenhoek de datum den 9e Junij 1756. Hij tekende de Molenpoort van een grotere afstand dan Jan de Beijer dat in 1743 had gedaan. Zodoende is er van de naaste omgeving meer te zien dan bij De Beijer, die naast het huis aan de rechterkant moet hebben gestaan. Rechtsachter de Molenpoort is de klokkentoren van de protestantse kerk te zien, die bij De Beijer onder de poort door zichtbaar is. Links steken het dak en de toren van het Raethuys boven de bomen uit.

Het Haarlems gemeentearchief heeft Van Noordes schetsboek in 1875 aangekocht. In 1982 is het door Bert Sliggers bezorgd en onder de titel "Het Schetsboek van Cornelis van Noorde" uitgegeven door Schuyt & Co in Haarlem.

Benny Schuurman is al jaren in het bezit van een fotokopie van deze tekening, die uit de oude spullen van zijn vader tevoorschijn was gekomen. Ruth Mijnen gebruikte de tekening in 1994 voor een artikel in Old Ni-js nr. 28 over de Familie-Bioscoop Schuurman, die gevestigd was in het pand waar nu grandcafé De Snor zit. Dit gebouw staat ongeveer op de plek waar ooit de stadsmuur stond. Daarnaast heeft van 1866 tot 1945 het verenigingsgebouw van Sociëteit De Vriendschap gestaan. Nu ligt hier het parkeerterrein aan De Bleek. Het huis dat Van Noorde rechts tekende, heeft bij benadering op de hoek van De Bleek en de Molenpoortstraat gestaan.

De maker van de tekening bleef echter onbekend. Pas in 2016 heeft Hans Hegman kunnen achterhalen dat de tekening van de hand van Cornelis van Noorde is.

Bronnen