Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Breemen, Gerard Cornelis Hendrikus van: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(redactie en aanvulling)
k (Burgemeester van Bergh: Burgemeester Van Breemenweg)
 
Regel 15: Regel 15:
  
 
Hij was ridder in de pauselijke [[Onderscheidingen#Orde van Sint-Silvester|Orde van Sint Silvester]].
 
Hij was ridder in de pauselijke [[Onderscheidingen#Orde van Sint-Silvester|Orde van Sint Silvester]].
 +
 +
In [[2020]] werd de toen gereedgekomem [[Burgemeester Van Breemenweg]] naar hem vernoemd. Deze weg was al in [[1975]], tijdens zijn ambtsperiode, voor het eerst gepland. Pas 45 jaar later voltooide de weg het traject van de [[N316]].
  
 
== Zijn gezin ==
 
== Zijn gezin ==

Huidige versie van 6 aug 2020 om 12:04

Breemen.jpg

Gerard Cornelis Hendrikus van Breemen was burgemeester van Bergh van 16 september 1965 tot 1 juli 1982. Hij was lid van het CDA. Zijn voorganger was Harrie de Leeuw en zijn opvolger was Theo Jeuken.

Zijn eerdere loopbaan

Gerard van Breemen werd op 26 december 1919 geboren in Blaricum als zoon van Petrus Johannes van Breemen en Elisabeth Cornelia Hendrika de Beer. Na de lagere school bezocht hij het aartsbisschoppelijk kleinseminarie in Apeldoorn. Deze studie bezorgde hem in 1937 vrijstelling van militaire dienst wegens opleiding tot geestelijke, maar vanaf 8 augustus 1938 gold deze vrijstelling niet meer. Had hij zijn studie afgebroken, of gold de vrijstelling niet meer in verband met de oorlogsdreiging? Op 11 december 1939 werd hij opgeroepen voor militaire dienst bij de genietroepen, waarna hij op 25 mei 1940 met groot verlof werd gestuurd. Over zijn ervaringen tijdens de Duitse inval in mei 1940 zijn geen gegevens voorhanden.

Na zijn militaire dienst was Van Breemen in diverse functies werkzaam op de secretarieën van de gemeenten Tienhoven, Vreeland, Nigtevecht en Heteren, om daarna weer in Blaricum terug te keren. Met ingang van 10 december 1956 volgde zijn benoeming tot burgermeester van de Noord-Hollandse gemeente Oude Niedorp. Hier bleef hij tot zijn benoeming in Bergh.

Burgemeester van Bergh

Tijdens Van Breemens burgemeesterschap speelden de grenswijzigingen met de gemeente Doetinchem. Al in 1966 moest het Harveld, het Berghse gebied op de rechteroever van de Oude IJssel, aan Doetinchem worden afgestaan. In 1974 werd de A18 in gebruik genomen, die het noordelijke deel van Wijnbergen als het ware van Bergh afsneed. Er ontstond een jarenlang getouwtrek om dit gebied tussen de gemeenten Bergh en Doetinchem. In De Graafschapbode van 16 oktober 1980 stond een spotprent van een touwtrekwedstrijd om Wijnbergen tussen burgemeester Van Breemen aan de ene kant en burgemeester Havermans van Doetinchem en mr. Hendrikx, gedeputeerde van de provincie Gelderland, aan de andere kant. Een reproductie van deze spotprent staat op blz. 35 van Old Ni-js nr. 44. Twee tegen één is nooit een eerlijke strijd, zodat het betreffende deel van Wijnbergen per 1 januari 1984 naar Doetinchem ging. Maar toen was Van Breemens opvolger Theo Jeuken al anderhalf jaar burgemeester van Bergh.

Op 27 augustus 1967 opende hij het nieuwe sportterrein met kleedlokaal van de Voetbalvereniging Stokkum.In juni 1969 kreeg hij te maken met rellen in Beek. Zijn optreden tegen deze ongeregeldheden kwam hem op kritiek van de bevolking te staan.

In zijn afscheidsrede op 30 juni 1982 zei hij onder meer: "Alles kan, tenzij bewezen is dat het onmogelijk is". Op 13 september van hetzelfde jaar werd hij erelid van d'Olde Waskupen. In 2005 gaf hij een familieboek uit: De familie Van den Breemer Post Van Breemen. Hij schreef een In Memoriam voor Harry Straus na diens overlijden op 22 november 2010.

Hij was ridder in de pauselijke Orde van Sint Silvester.

In 2020 werd de toen gereedgekomem Burgemeester Van Breemenweg naar hem vernoemd. Deze weg was al in 1975, tijdens zijn ambtsperiode, voor het eerst gepland. Pas 45 jaar later voltooide de weg het traject van de N316.

Zijn gezin

Gerard van Breemen trouwde op 27 augustus 1946 met Cornelia Gijsberta Hoogeboom, geboren op 10 mei 1920 in Laren (N-H). Het echtpaar kreeg een zoon en twee dochters.

Hij overleed op 28 maart 2013 op 93-jarige leeftijd bij Woonzorgvoorziening De Gouden Leeuw in Laag-Keppel . Zijn vrouw was al op 26 mei 1998 op 78-jarige leeftijd in 's-Heerenberg overleden. Van Breemen en zijn vrouw zijn beide gecremeerd.

Bronnen