Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hiebendaal, Derk Christiaan: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (aanvulling Pas)
k (interne link)
 
Regel 1: Regel 1:
 
'''Derk Christiaan Hiebendaal''' was van [[1907]] tot [[1909]] [[Dominees|predikant]] in [[Zeddam]]. Hij was de opvolger van [[Botermans, Hendrik Gideon|dominee Botermans]].  
 
'''Derk Christiaan Hiebendaal''' was van [[1907]] tot [[1909]] [[Dominees|predikant]] in [[Zeddam]]. Hij was de opvolger van [[Botermans, Hendrik Gideon|dominee Botermans]].  
  
Hiebendaal werd op 30 december [[1878]] geboren in Driel in de Overbetuwe als zoon van Carel Christiaan Jenneke Hiebendaal en Roxina Johanna Fercken. Hij bezocht het gymnasium in [[Arnhem]] en studeerde daarna theologie in Utrecht.
+
Hiebendaal werd op 30 december [[1878]] geboren in [[Driel]] in de Overbetuwe als zoon van Carel Christiaan Jenneke Hiebendaal en Roxina Johanna Fercken. Hij bezocht het gymnasium in [[Arnhem]] en studeerde daarna theologie in Utrecht.
  
 
Op 12 juli [[1904]] trouwde hij in [[Zutphen]] met Maria Sophie Wilhelmine van Rhijn, geboren aldaar als dochter van Adriaan Johan van Rhijn en Sophia Martha Agnes Augusta Meijer. Met haar kreeg hij vier kinderen:
 
Op 12 juli [[1904]] trouwde hij in [[Zutphen]] met Maria Sophie Wilhelmine van Rhijn, geboren aldaar als dochter van Adriaan Johan van Rhijn en Sophia Martha Agnes Augusta Meijer. Met haar kreeg hij vier kinderen:

Huidige versie van 15 mrt 2018 om 15:01

Derk Christiaan Hiebendaal was van 1907 tot 1909 predikant in Zeddam. Hij was de opvolger van dominee Botermans.

Hiebendaal werd op 30 december 1878 geboren in Driel in de Overbetuwe als zoon van Carel Christiaan Jenneke Hiebendaal en Roxina Johanna Fercken. Hij bezocht het gymnasium in Arnhem en studeerde daarna theologie in Utrecht.

Op 12 juli 1904 trouwde hij in Zutphen met Maria Sophie Wilhelmine van Rhijn, geboren aldaar als dochter van Adriaan Johan van Rhijn en Sophia Martha Agnes Augusta Meijer. Met haar kreeg hij vier kinderen:

  • Sophia Martha (19051969)
  • Sophia Ina (1907– …)
  • Sophia Betsy (19111944)
  • Carel Christiaan Jan (1915– …)

Het kostte de protestantse gemeente van Zeddam enige moeite een opvolger te vinden voor dominee Botermans: drie kandidaten bedankten alvorens Hiebendaal op 24 juni 1907 de beroeping aannam. Hij kwam van Made in Noord-Brabant, waar hij vijf jaar eerder zijn loopbaan als predikant was begonnen.

In oktober 1907 vestigde hij zich met zijn gezin in Zeddam, waar op de 19e van die maand zijn tweede kind werd geboren. Dit werpt de vraag op, hoe Hiebendaal met zijn hoogzwangere vrouw en tweejarige dochter van Made naar Zeddam is gereisd. Dit kan niet eenvoudig zijn geweest. Is hij per schip via de grote rivieren naar Arnhem of Emmerik gereisd? Of per trein van Rotterdam via Utrecht naar Arnhem of Emmerik? Hoe dan ook, hij moet voor het welzijn van zijn vrouw hebben gevreesd.

Hiebendaal heeft zijn tweede dochter nog op de dag van haar geboorte aangegeven op het gemeentehuis in 's-Heerenberg. Als getuigen waren daarbij aanwezig dominee Wentink van 's-Heerenberg en Gerhardus Pas uit Zeddam, vader van de latere grondleggers van machinefabriek Bergia en van broedmachinefabriek Pas Reform. Pas woonde in de Bovendorpsstraat tegenover de protestantse pastorie. Aldus is het goed mogelijk dat hij de dominee in een rijtuig naar 's-Heerenberg heeft gebracht. Hoewel katholiek, heeft de familie Pas altijd een goede verstandhouding gehad met de protestantse overbuurman.

Het gezin Hiebendaal werd pas op 24 oktober ingeschreven in het bevolkingsregister van de gemeente Bergh. De drukte rond de geboorte zal de oorzaak zijn geweest van deze vertraging.

Hiebendaal was een goede spreker en een aangenaam mens, zodat Zeddam was blij met zijn nieuwe predikant. Desalniettemin hield hij al na anderhalf jaar, op 10 januari 1909, zijn laatste preek en werd de dag daarna uitgeschreven naar Hengelo in Twente. Hij werd opgevolgd door dominee Cannegieter.

Hiebendaal is 28 jaar predikant in Hengelo geweest. Mogelijk voelde hij zich in deze grote stad beter thuis dan in het landelijke Zeddam. Na een lange ziekte overleed hij op 21 juli 1937 in een sanatorium in Zeist, 58 jaar oud. Op 26 juli werd hij begraven op de algemene begraafplaats aan de Oldenzaalseweg in Hengelo. Zijn overlijden werd daar op 30 juli bij de burgerlijke stand geregistreerd. Zij vrouw hem 34 jaar overleefd. Zij overleed op 26 juli 1971 in Hengelo, 89 jaar oud.

Bronnen