Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Jansen, Martinus Hendrikus Wilhelmus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k ('t Ni-je Bänkske op de Wal....: cat)
k (cat)
Regel 49: Regel 49:
  
  
[[Categorie:Muzikanten]] [[Categorie:Dirigenten]] [[Categorie:Directeuren]] [[Categorie:Bijnaam 's-Heerenberg]]
+
[[Categorie:Jansen en Janssen]] [[Categorie:Muzikanten]] [[Categorie:Dirigenten]] [[Categorie:Directeuren]] [[Categorie:Bijnaam 's-Heerenberg]]

Versie van 13 jun 2021 om 15:22

Martin Jansen sr. was een bekende muzikant uit 's-Heerenberg.

Bioscoopreclame Cloeck en Moedigh in de Familie Bioscoop

Hij werd vaak de "James Last" van 's-Heerenberg genoemd. Hij woonde aan de Zeddamseweg 38 en had daar zijn muziek- en instrumentenhandel. Hij was dirigent van een groot aantal orkesten in de regio:

Martin Jansen sr. heeft diverse muziekstukken gecomponeerd waaronder de "'t Bänkske", "Berghse Mars", "Vastelaovend" en "The King of Rubber". Vastelaovend wordt nu nog steeds bij de d' Olde Waskupen gebruikt als "Buutemars". "The King of Rubber" heeft Martin Jansen sr. gecomponeerd in 1949 voor de Harmonie Vredestein en aangeboden aan oud-directeur dhr. G.J. Oorlog ter gelegenheid van zijn 40-jarig ambtsjubileum bij de N.V. Rubberfabriek "Vredestein". "The King of Rubber" is zelfs uitgebracht op een 45 toeren single.

Tevens was hij grondlegger van de Berghse muziekschool en lange tijd directeur hier van. Ook heeft hij vele jaren een muziekwinkel gehad aan de Zeddamseweg. Hij heeft gecomponeerd en ook een aantal muziekinstrumenten geproduceerd onder de naam Pseudo Jarroo. Meteen na de oorlog had Martin Jansen een eigen merk. Die instrumenten haalde hij uit Oost-Duitsland. Die waren merkloos en daar graveerde hij zelf zijn naam op: Martinov. Gerrit Fielt uit Beek in een interview: "Dat waren hartstikke goeie instrumenten. Doar hebben wi-j 'n hele ni-je bezetting van gehad toen. Allemaol Martinov's. De ventielen doen 't nog steeds."
Martin Jansen was de eerste echte 's-Heerenbergenaar die tot ridder in de orde van de Berghse Kei werd benoemd. Hij kreeg deze hoge onderscheiding voor al het gedane werk voor het muzikale en culturele leven in Bergh en wijde omgeving en met name voor zijn werk voor de muziekschool Bergh.

In 1979 kreeg hij de gouden bondspeld.

Martin Jansen sr. overleed in 2002.

Fotogalerij

't Ni-je Bänkske op de Wal....


Op 11 juli 2015 werd 't Bänkske in ere hersteld, niet op het plekje met het zicht op de Bleek en de Familie-Bioscoop Schuurman, voor velen de plaats, maar een eindje verder de Wallebult op met uitzicht op het Huis Bergh.

Het initiatief om banken te plaatsen op de wal kwam van Hans te Booij, die daarmee het idee om 't Bänkske in ere te herstellen van mede-initiatiefnemer Antoine Booms kon verwezenlijken. De bank (en nog eens zeven andere elders geplaatste banken) zijn geschonken door de Industrial parts te Booy BV. Een deel van het geld is afkomstig van giften die tijdens de receptie ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van vernoemd bedrijf zijn ontvangen. Daarnaast werkten Dijkman Oppervlaktebehandeling BV, Stichting Huis Bergh, Keizer Metalen en Montferland Hoveniers belangeloos mee aan dit initiatief. De banken zijn vervaardigd door leerlingen van de Anton Tijdinkvakschool in Terborg, afdeling constructie.

De onthulling van een plaquette met de tekst van het liedje werd verzorgd door mevrouw Anka Jansen, dochter van Martin Jansen sr. Bij deze officiële ingebruikname werden twee liedjes van de heer Jansen ten gehore gebracht: 'Alles aan de lat' en natuurlijk 't Bänkske. gezongen door Harrie IJzermans en begeleid door De Blaoskapel.