Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bleekman, Wilhelmus Bernardus

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 20 dec 2020 om 13:40 (Bronnen: cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Zijn jeugd

Willie Bleekman werd geboren op 30 januari 1926 in de gemeente Bergh. Zijn ouders Bernardus Bleekman en Johanna Frederika Wilhelmina Teunissen zijn geboren in Ambt Doetinchem en kwamen in 1921 naar Azewijn, waar Bernard jachtopziener was. Zij bewoonden toen het huis met het tegenwoordige adres Terborgseweg 20. Uit die tijd stamt de schoolfoto uit Azewijn, waarop Willie nummer 18 is. Later verhuisde de familie naar Kilder aan de bosrand. Daar werd dezelfde functie uitgeoefend.

Nederlands-Indië

Willie Bleekman (1926-1949)

Willie was dienstplichtig soldaat bij de 2e compagnie van het infanteriebataljon 4-11 RI, een onderdeel van de Palmboom-Divisie. Na een zeer korte opleiding van nog geen maand, vertrok 4-11 RI op 5 februari 1947 met de Johan van Oldebarneveldt naar Indië. De aankomst in Batavia was precies een maand later op 3 maart 1947. Tot eind april 1948 werd het bataljon ingezet in en rond Batavia, daarna op Midden-Java. Daar heeft Willie in het najaar van 1948 zijn plaatsgenoot Harrie Balduk ontmoet.

4-11 RI heeft niet actief deelgenomen aan de Eerste Politionele Actie, hoewel het toen al wel in Indië was. Op Midden-Java heeft het wel actief aan de Tweede Politionele Actie deelgenomen. Kort na de beëindiging daarvan, op 19 januari 1949 om 21.00, sneuvelde Willie Bleekman bij een mijnexplosie nabij Keboemen op Midden-Java. Het Gedenkboek 4-11-R.I., dat in 1994 verscheen, schrijft hierover:


Uit Keboemen kwam vandaag het bericht dat er bij Wonosari van de 2e cie. 7 man gesneuveld zijn. De verslagenheid ook hier is groot en de jongens zijn verbeten. Deze jongens waren onderweg om de 5e cie, die in moeilijkheden zat te gaan helpen, maar onderweg reden ze op een trekbom van naar schatting 250 kg, er bleef van de carrier en van de jongens niets over dan een hoopje schroot. Alles was volkomen uit elkaar gereten.


Het verzamelgraf op het Ereveld Pandu in Bandung waarin Willie Bleekman rust.
Foto Oorlogsgravenstichting
Mededeling over het sneuvelen van Willie Bleekman in Azem's Nieuws, jrg. 2, no. 7


Willie ligt nu samen met de andere slachtoffers van deze explosie begraven in een verzamelgraf in vak VI op het Nederlands ereveld Pandu in Bandung. Zijn dood werd destijds in de Nederlandse dagbladen gemeld, onder andere door de Leeuwarder Courant (zie krantenknipsel). Zijn overlijdensakte in Bergh is gedateerd op 16 maart 1949.

Zijn gedenksteen

De gedenksteen voor Willie Bleekman bij de kerk in Kilder.
Foto Jan Meurs
Uitnodiging onthulling Bleekman.jpg
Artikel onthulling Bleekman.jpg

Op intiatief van Joh Smeenk, die zelf ook in Indië is geweest, werd in 1994 in Kilder een gedenksteen onthuld voor Willie Bleekman. Smeenk vond het pijnlijk dat er weinig tot geen aandacht en waardering was voor de jongens die in Indië hadden gediend. Het zat hem ook dwars dat er in Kilder niets was dat herinnerde aan Willie Bleekman. Vandaar dat hij in 1994 samen met zijn neef Gerard in actie kwam; er moest een gedenksteen komen. Na goedkeuring van de gemeente werd er samen met andere Kilderse Indëgangers, geld ingezameld onder de Kilderse bevolking. Na een eucharistieviering op zondag 1 mei 1994 werd de gedenksteen onthuld.

Het programma begon om half tien, toen op het kerkplein de vlag halfstok werd gehesen door Joh Smeenk en Theet Berendsen. Na de eucharistieviering speelde Muziekvereniging Sint Jan het lied van de 7 December-Divisie. Daarna spraken burgemeester Eland en de heer A. Hoes, fungerend bataljonscommandant van 4-11 RI.

Om kwart over elf werd de gedenksteen onthuld door Jo Rozendaal-Bleekman en Ben Bleekman, zus en broer van Willie. Na deze korte handeling blies Marcel Berendsen de reveille, waarop de aanwezigen twee minuten stilte in acht namen. Deze werden afgesloten met de Last Post.

De kranslegging werd toen geopend door de familie. Daarna legde burgemeester Eland een krans, gevolgd door de heer Roemaat, voorzitter van de Federatie van Verenigingen van Indië-militairen (FIM). Tot slot legden Benny Elshof en Gert Kroes een krans namens de Oud-Indiëgangers.

Na het Wilhelmus hesen Joh Smeenk en Theet Berendsen de vlag van halfstok in top, waarop de ceremonie werd afgesloten. De genodigden trokken toen langs de gedenksteen naar zaal Teunissen.

De gedenksteen bevindt zich voor de kerk in Kilder, in het plantsoen nabij het H. Hartbeeld. De tekst op de steen is zoals die te lezen is op de oorkonde die Willie's ouders na zijn sneuvelen van de Nederlandse regering hebben gekregen, aangevuld met zijn geboorte- en sterfdatum en de plaats waar hij begraven ligt.


Bronnen