Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Geallieerde oorlogsslachtoffers WO II: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Geallieerde vliegeniers: correctie aantallen)
k (Externe link: cat)
 
(6 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:
  
 
== Geallieerde vliegeniers ==
 
== Geallieerde vliegeniers ==
In [[1942]] stortte [[Wellington DV593|de eerste geallieerde bommenwerper]] neer in [[Kilder]]. Daarna zouden er [[Vliegtuigen_neergestort_in_Bergh#Bommenwerpers|nog zeven]] volgen, alsmede een [[Vliegtuigen_neergestort_in_Bergh# Jachtvliegtuigen|jachtvliegtuig]]. Hierbij zijn de volgende bemanningsleden om het leven gekomen.
+
In [[1942]] stortte [[Wellington DV593|de eerste geallieerde bommenwerper]] neer in [[Kilder]]. Daarna zouden er [[Vliegtuigen_neergestort_in_Bergh#Bommenwerpers|nog zeven]] volgen, alsmede een [[Vliegtuigen_neergestort_in_Bergh# Jachtvliegtuigen|jachtvliegtuig]]. Hierbij zijn de volgende bemanningsleden om het leven gekomen. Verhalen over vliegeniers die levend uit hun toestel zijn gekomen, zijn via [[Geallieerde vliegeniers|deze link]] te vinden.  
  
 
Zoals gebruikelijk liggen de doden van de luchtmachten van de landen van het Britse Gemenebest nog steeds [[Oorlogsgraven van het Gemenebest|begraven]] in de dorpen waar zij neerstortten. De enige Amerikaanse dode is in [[1949]] overgebracht naar de Verenigde Staten.
 
Zoals gebruikelijk liggen de doden van de luchtmachten van de landen van het Britse Gemenebest nog steeds [[Oorlogsgraven van het Gemenebest|begraven]] in de dorpen waar zij neerstortten. De enige Amerikaanse dode is in [[1949]] overgebracht naar de Verenigde Staten.
Regel 33: Regel 33:
  
 
=== Gesneuvelden tijdelijk begraven in Beek ===
 
=== Gesneuvelden tijdelijk begraven in Beek ===
Bij de [[Gildehuis Beek-Loerbeek|Schutterstent]] van het [[Jansgilde Beek|St. Jansgilde]] in [[Beek]] (waar een Canadees veldhospitaal was) hebben dertien gesneuvelde militairen van het Canadese leger begraven gelegen. Op 10 maart [[1946]] werden zij overgebracht naar de ''Groesbeek Canadian War Cemetry'' in Groesbeek, waar zij nu liggen in de graven XXII-D-1 t/m XXII-D-13. Van de opgraving heeft [[Moorman, Antonius Wilhelmus Franciscus|wachtmeester Moorman]] een rapport opgemaakt.
+
Bij de [[Gildehuis Beek-Loerbeek|Schutterstent]] van het [[Jansgilde Beek|St. Jansgilde]] in [[Beek]] (waar een Canadese verbandplaats was) hebben dertien gesneuvelde militairen van het Canadese leger begraven gelegen. Op 10 maart [[1946]] werden zij overgebracht naar de ''Groesbeek Canadian War Cemetry'' in Groesbeek, waar zij nu liggen in de graven XXII-D-1 t/m XXII-D-13. Van de opgraving heeft [[Moorman, Antonius Wilhelmus Franciscus|wachtmeester Moorman]] een rapport opgemaakt.
 +
 
 +
In Beek en directe omgeving bevonden zich begin april 1945 de ''Field Ambulances'' van de Canadese ''3rd Infantry Division''. De drie brigades van deze divisie hadden elk een ''Field Ambulance''. Dit was niet één ambulance, maar een kleine medische eenheid die slachtoffers van de frontlijn afvoerde nadat dezen ter plaatse eerste hulp hadden gehad. De ''Field Ambulances'' hadden elk een eigen verbandplaats waar de gewonden werden klaargemaakt voor verder transport naar een veldhospitaal, in dit geval de ''[[2nd Canadian Casualty Clearing Station]]'' in het [[Patersklooster]] in [['s-Heerenberg]]. Doden werden in de buurt van de verbandplaats begraven, in dit geval bij de Schutterstent in Beek.
 +
 
 +
De drie ''Field Ambulances''  waren ''14 Canadian Field Ambulance'' van de ''7th Infantry Brigade'',  ''22 Canadian Field Ambulance'' van de ''8th Infantry Brigade'' en ''23 Canadian Field Ambulance'' van de ''9th Infantry Brigade''. Zij waren gemakkelijk verplaatsbaar en trokken vlak achter het front met de troepen mee. Ze zijn dus maar kort (en niet precies tegelijkertijd) in Bergh geweest. De dertien doden die zij bij de Schutterstent hebben begraven, zijn in de dagen van 1 tot en met 5 april gesneuveld.
  
 
*[[Clark, Omar Emerson|O. E. Clark]], ''The Queen’s Own Rifles of Canada''
 
*[[Clark, Omar Emerson|O. E. Clark]], ''The Queen’s Own Rifles of Canada''
Regel 46: Regel 50:
 
*[[Pare, Leo Joseph|L.J. Pare]], ''The Highland Light Infantry of Canada''
 
*[[Pare, Leo Joseph|L.J. Pare]], ''The Highland Light Infantry of Canada''
 
*[[Prentice, Melville Emerson|M.E. Prentice]], ''The Queen’s Own Rifles of Canada''
 
*[[Prentice, Melville Emerson|M.E. Prentice]], ''The Queen’s Own Rifles of Canada''
*[[Ruck, Rudolph|R. Ruck]], ''Royal Canadian Artillery''
+
*[[Ruck, Rudolph|R. Ruck]], ''12th Field Royal Canadian Artillery Regiment''
 
*[[Walker, Donald Cecil William|D.C.W. Walker]], ''The Highland Light Infantry of Canada''
 
*[[Walker, Donald Cecil William|D.C.W. Walker]], ''The Highland Light Infantry of Canada''
  
Regel 57: Regel 61:
  
 
=== Overleden gewonden tijdelijk begraven in 's-Heerenberg ===
 
=== Overleden gewonden tijdelijk begraven in 's-Heerenberg ===
Op de Algemene Begraafplaats in 's-Heerenberg (Joodse Begraafplaats) hebben elf Canadese soldaten en één Britse militair begraven gelegen, die aan opgelopen verwondingen waren gestorven in het ''2nd Canadian Casualty Clearing Station'', een Canadees hospitaal in het [[Patersklooster]]. Het is niet van alle twaalf bekend waar zij gewond raakten, maar het lijkt erop dat dit in alle gevallen buiten de gemeente Bergh is gebeurd.
+
Op de Algemene Begraafplaats in 's-Heerenberg (Joodse Begraafplaats) hebben elf Canadese soldaten en één Britse militair begraven gelegen, die aan opgelopen verwondingen waren gestorven in het ''[[2nd Canadian Casualty Clearing Station]]'', een Canadees hospitaal in het [[Patersklooster]]. Het is niet van alle twaalf bekend waar zij gewond raakten, maar het lijkt erop dat dit in alle gevallen buiten de gemeente Bergh is gebeurd.
  
In 1946 werden de Canadezen overgebracht naar de ''Groesbeek Canadian War Cemetry'' in Groesbeek, waar zij nu liggen in rij F van vak XVII. De Britse soldaat werd begraven op de ''Jonkerbos War Cemetry'' in Nijmegen.
+
In 1946 werden de Canadezen overgebracht naar de ''Groesbeek Canadian War Cemetry'' in Groesbeek, waar zij nu liggen in de rijen D en F van vak XVII. De Britse soldaat werd begraven op de ''Jonkerbos War Cemetry'' in Nijmegen.
  
 
*[[Corbett, Hilbert Stephen|H.S. Corbett]], ''The North Novia Scotia Highlanders''
 
*[[Corbett, Hilbert Stephen|H.S. Corbett]], ''The North Novia Scotia Highlanders''
Regel 85: Regel 89:
 
*[http://www.cwgc.org Commonwealth War Graves Commission]
 
*[http://www.cwgc.org Commonwealth War Graves Commission]
  
{{Onderwerp|Personen|Tweede Wereldoorlog|Oorlogsslachtoffers}}
+
[[Categorie:Oorlogsslachtoffers]] [[Categorie:Geallieerde militairen]]

Huidige versie van 10 apr 2016 om 10:39

Op deze pagina staan alle geallieerde militaire oorlogsslachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog in Bergh het leven hebben verloren.

Geallieerde vliegeniers

In 1942 stortte de eerste geallieerde bommenwerper neer in Kilder. Daarna zouden er nog zeven volgen, alsmede een jachtvliegtuig. Hierbij zijn de volgende bemanningsleden om het leven gekomen. Verhalen over vliegeniers die levend uit hun toestel zijn gekomen, zijn via deze link te vinden.

Zoals gebruikelijk liggen de doden van de luchtmachten van de landen van het Britse Gemenebest nog steeds begraven in de dorpen waar zij neerstortten. De enige Amerikaanse dode is in 1949 overgebracht naar de Verenigde Staten.

Bij de bevrijding omgekomen militairen

Bij de bevrijding van Bergh en omgeving zijn meerdere Canadese en andere geallieerde militairen gesneuveld of aan verwondingen bezweken. Hieronder volgt een overzicht van de slachtoffers die tijdelijk in Bergh begraven hebben gelegen.

Achter elk slachtoffer staat de naam van zijn regiment. Dit ter illustratie van de enorme troepenmacht die begin april 1945 door Bergh en omgeving is getrokken.

Gesneuvelden tijdelijk begraven in Beek

Bij de Schutterstent van het St. Jansgilde in Beek (waar een Canadese verbandplaats was) hebben dertien gesneuvelde militairen van het Canadese leger begraven gelegen. Op 10 maart 1946 werden zij overgebracht naar de Groesbeek Canadian War Cemetry in Groesbeek, waar zij nu liggen in de graven XXII-D-1 t/m XXII-D-13. Van de opgraving heeft wachtmeester Moorman een rapport opgemaakt.

In Beek en directe omgeving bevonden zich begin april 1945 de Field Ambulances van de Canadese 3rd Infantry Division. De drie brigades van deze divisie hadden elk een Field Ambulance. Dit was niet één ambulance, maar een kleine medische eenheid die slachtoffers van de frontlijn afvoerde nadat dezen ter plaatse eerste hulp hadden gehad. De Field Ambulances hadden elk een eigen verbandplaats waar de gewonden werden klaargemaakt voor verder transport naar een veldhospitaal, in dit geval de 2nd Canadian Casualty Clearing Station in het Patersklooster in 's-Heerenberg. Doden werden in de buurt van de verbandplaats begraven, in dit geval bij de Schutterstent in Beek.

De drie Field Ambulances waren 14 Canadian Field Ambulance van de 7th Infantry Brigade, 22 Canadian Field Ambulance van de 8th Infantry Brigade en 23 Canadian Field Ambulance van de 9th Infantry Brigade. Zij waren gemakkelijk verplaatsbaar en trokken vlak achter het front met de troepen mee. Ze zijn dus maar kort (en niet precies tegelijkertijd) in Bergh geweest. De dertien doden die zij bij de Schutterstent hebben begraven, zijn in de dagen van 1 tot en met 5 april gesneuveld.

Gesneuvelden tijdelijk begraven in Kilder

In Kilder hebben tijdelijk drie gesneuvelde Canadezen begraven gelegen. Zij werden in het voorjaar van 1946 overgebracht naar de Groesbeek Canadian War Cemetry in Groesbeek.

Overleden gewonden tijdelijk begraven in 's-Heerenberg

Op de Algemene Begraafplaats in 's-Heerenberg (Joodse Begraafplaats) hebben elf Canadese soldaten en één Britse militair begraven gelegen, die aan opgelopen verwondingen waren gestorven in het 2nd Canadian Casualty Clearing Station, een Canadees hospitaal in het Patersklooster. Het is niet van alle twaalf bekend waar zij gewond raakten, maar het lijkt erop dat dit in alle gevallen buiten de gemeente Bergh is gebeurd.

In 1946 werden de Canadezen overgebracht naar de Groesbeek Canadian War Cemetry in Groesbeek, waar zij nu liggen in de rijen D en F van vak XVII. De Britse soldaat werd begraven op de Jonkerbos War Cemetry in Nijmegen.

Door ziekte overleden Italiaan begraven in Azewijn

Zie ook

Externe link