Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Onderscheidingen
Inwoners uit de gemeente Bergh die een onderscheiding hebben ontvangen:
Inhoud
Berghse onderscheidingen
Eremedaille der gemeente Bergh
Berghse Kei
Pavert van 't Jaor
Nederlandse onderscheidingen
Huidige
Deze Nederlandse onderscheidingen staan vermeld in volgorde van het jaar van instelling.
Militaire Willemsorde (1815)
De Militaire Willemsorde is de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding. Hij werd in april 1815 ingesteld als erkenning voor uitstekende daden van "moed, beleid en trouw". De MWO was oorspronkelijk uitsluitend bedoeld voor militairen, maar kan sinds 1940 ook burgers worden toegekend. Hij bestaat uit vier graden: Ridder Grootkruis, Commandeur, Ridder derde klasse en Ridder vierde klasse.
- Nicolaas Cornelis de Galliéris
- Engelbertus van Halteren
- Ludovicus Johannes Fredericus Bernardus Hamers
- Johannes Oostendorp
- François Vincent Henri Antoine ridder de Stuers
- Carel Hendrik Ver Huell
Orde van de Nederlandse Leeuw (1815)
De Orde van de Nederlandse Leeuw werd op 29 september 1815 door Koning Willem I ingesteld. Hij is daarmee de oudste en tevens hoogste Nederlandse civiele orde. De orde kent drie graden: Ridder Grootkruis, Commandeur en Ridder.
Orde van Oranje-Nassau (1892)
De versierselen van de Orde van Oranje-Nassau (een orde van verdienste ingesteld in 1892) worden verleend aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Tot 1996 bestond de Orde uit vijf graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier en Ridder. De Eremedailles in goud, zilver en brons (waarvan de dragers niet werden opgenomen in de Orde) worden sinds dat jaar niet meer uitgereikt, maar de Orde werd uitgebreid met een zesde graad: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
- Nog tussenvoegen: Personeelsleden Langenberg
- Karel Adriaens
- J.H. van Alen
- G. Ch. Bekker, Zeddam in 1965 (Beccon)
- Theo Berendsen
- Netje Berndzen-Kniest (Old Ni-js nr 28 blz 4)
- G.J. te Booy, 's-Heerenberg in 1965 (Beccon)
- Fré Boonstra
- André van den Bosch
- Jos van den Bosch
- Brouwer, W in 2009 (Actueel)
- Pastoor J.A. Degger
- Dijker, O. (40 jaar ambtenaar)
- Hent Derksen
- Gradus te Dorsthorst
- Elting, N. (40 jaar in dienst steenfabriek Lobith)
- W.J.A. Erdhuizen
- H. Esman N.V. Beccon
- J. van Gessel in 1959 (Borstelfabriek)
- A.H.M. Giesen
- Gerrit Giezenaar
- M. Geurts
- P.J. Hageman in 1968 (Beccon)
- Jan Herman van Heek
- Antoon Helmes
- E.B.G. Hesseling
- Jacob Hoogland sr.
- J.H. Huls in 1958 (Langenberg)
- Joop Lenting
- Theo Kock
- G.J. Kuster, Braamt in 1965 (Beccon)
- H.A.B. de Leeuw
- Kok Majoor
- Willem Schuurman
- T.H. Seegers, Beek 18 oktober 2008 (o.a. EHBO-vereniging Beek/Loerbeek)
- Evert Segers
- Sengers-Claessen
- J. Stein
- Jan Tervoert
- Wim Theunissen
- John Thoben
- F. Verheij (N.V. Beccon)
- B.A. Wennekes in 1976 (Beccon)
Bronzen Leeuw (1944)
De Bronzen Leeuw is een dapperheidsonderscheiding die in 1944 werd ingesteld voor militairen die zich ten behoeve van de Nederlandse Staat in de strijd tegenover de vijand door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden hebben onderscheiden. Behalve Nederlandse militairen kunnen ook Nederlandse burgers en buitenlanders de Bronzen Leeuw ontvangen.
Ereteken voor Orde en Vrede (1947)
Het Ereteken voor Orde en Vrede, ingesteld bij Koninklijk Besluit no. 4 van 2 december 1947, werd toegekend aan alle militairen die tussen 3 september 1945 en (uiteindelijk) 4 juni 1951 ten minste drie maanden in werkelijke dienst waren geweest in Nederlands-Indië dan wel Indonesië en de aangrenzende zeegebieden.
De onderscheiding bestaat uit een gekroonde achtpuntige ster van brons met een lint verdeeld in vijf gelijke verticale banen rood-wit-blauw-wit-rood. Op het lint kunnen zogenaamde gespen (bronzen balkjes) gedragen worden met daarop een jaartal. Voor elk jaar waarin daadwerkelijk aan gevechten met vijandelijke eenheden werd deelgenomen, werd een gesp uitgereikt. Er zijn gespen van 1945 t/m 1951 toegekend.
Zij die korter dan drie maanden in Indië zijn geweest, doch daadwerkelijk aan gevechten hebben deelgenomen, zijn ook gerechtigd het Ereteken te dragen. Op het militaire uniform kan het Ereteken in de vorm van een baton (blokvormig speldje) gedragen worden. Een gesp wordt dan vervangen door een bronzen ster zonder jaartal.
Een afbeelding van het Ereteken is te zien op de pagina's van Johnny Visser en Bertus van Wessel.
Nieuw-Guinea Herinneringskruis (1962)
Het Nieuw-Guinea Herinneringskruis, ingesteld bij Koninklijk Besluit no. 1 van 29 september 1962, werd toegekend aan alle militairen die tussen 28 december 1949 en 23 november 1962 ten minste drie maanden in werkelijke dienst waren geweest in Nederlands Nieuw-Guinea en de aangrenzende zeegebieden.
De onderscheiding bestaat uit een verguld bronzen kruis met in het midden een gekroonde medallion. Op het medallion staat een vijfpuntige ster met daaromheen de woorden “Nederland / Nieuw-Guinea”. Het kruis is geplaatst op een groen lint met aan weerzijden een rood-wit-blauwe baan, met het rood zowel links als rechts aan de buitenkant.
Vlak voor de overdracht aan Indonesië in 1962 hadden er nog hevige gevechten plaats. Veteranen van deze gevechten dragen op het groene lint een gesp (een metalen balkje) met het jaartal 1962.
Verzetsherdenkingskruis (1980)
Het Verzetsherdenkingskruis is bedoeld voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog in het verzet hebben gezeten. Deze onderscheiding werd pas in december 1980 ingesteld, en omdat er in de oorlog uiteraard geen ledenlijsten van het verzet zijn bijgehouden, moest iedereen die voor het kruis in aanmerking kwam, het zelf aanvragen. De aanvraag moest vergezeld gaan van voldoende bewijsmateriaal en referenties om actieve deelname aan het verzet aannemelijk te maken.
Lang niet alle verzetsmensen hebben het kruis aangevraagd. Bij de instelling 35 jaar na het einde van de oorlog waren vele van hen al overleden. Daarnaast hebben veel verzetsmensen onder het motto “te weinig, te laat” of soortgelijke overwegingen van aanvraag van het kruis afgezien. De lijst van dragers van het Verzetsherdenkingskruis is dus geen afspiegeling van de gemeenschap van verzetslieden.
Tot de leden van het Berghse verzet die het Verzetsherdenkingskruis hebben aangevraagd behoren:
Voormalige
Orde van de Unie
De Orde van de Unie was een ridderorde die in 1806 werd ingesteld door Lodewijk Napoleon, koning van het Koninkrijk Holland (een door Napeleon Bonaparte ingestelde Franse vazalstaat die grofweg samenviel met het huidige Nederland). De orde was dus geen onderscheiding van het Koninkrijk der Nederlanden.
Na de inlijving in 1810 van het Koninkrijk Holland bij Frankrijk werd de Orde van de Unie in 1811 door Napoleon Bonaparte opgeheven. De gedecoreerden werden opgenomen in de gelijktijdig ingestelde Orde van de Reünie, die heel het Franse keizerrijk omvatte.
Orde van de Eikenkroon
De Orde van de Eikenkroon is een Luxemburgse onderscheiding die van 1841 tot 1890 ook veelvuldig in Nederland is uitgereikt, en zodoende algemeen als een ook Nederlandse decoratie gezien wordt. De orde werd in 1841 ingesteld door Groothertog Willem II, die tevens Koning Willem II van Nederland was. Nederland en Luxemburg waren tot 1890 immers in een personele unie verenigd. Waar Willem II de orde maar zo'n dertig keer in Nederland heeft uitgereikt, heeft zijn opvolger Willem III dit vele honderden malen gedaan. Omdat de orde formeel niet Nederlands was, kon de koning hem naar eigen goeddunken, dat wil zeggen buiten de ministerraad om, uitreiken. Wanneer de Orde van de Nederlandse Leeuw niet haalbaar was, werd vaak de minder prestigieuze Orde van de Eikenkroon uitgereikt.
De Luxemburgse grondwet schreef erfopvolging in de mannelijke lijn voor, zodat in 1890 bij het overlijden van Willem III de Orde van de Eikenkroon een puur Luxemburgse onderscheiding werd. In Nederland kwam toen Koningin Emma als regentes voor de minderjarige Wilhelmina op de troon, terwijl in Luxemburg de verre verwant Adolf groothertog werd. Ter vervanging van de Orde van de Eikenkroon werd in 1892 de Orde van Oranje-Nassau ingesteld.
Buitenlandse onderscheidingen
Pauselijke onderscheidingen
Pauselijke onderscheidingen aan Zouaven
Waarschijnlijk hebben alle Zouaven (zie aldaar) een of meer pauselijke onderscheidingen ontvangen. Details hierover zijn er in de meeste gevallen niet, maar genoemd worden het Kruis van Mentana (voor deelname aan de Slag bij Mentana op 3 november 1867) en de medailles Bene Merenti (Goede Verdiensten) en Fidei et Virtuti (Voor Geloof en Deugd). De Zouaven waren:
- Jan of de Rooie Bouman
- Hent Derksen
- Gerrit Jan Hartering
- Joannes Hebing
- Gradus Jansen
- Henricus Cornelis Koenen
- Petrus Meisters
- Bernardus Verheij
- Gerhardus Witten
Pro Ecclesia et Pontifice
De medaille Pro Ecclesia et Pontifice (Voor Kerk en Paus) wordt uitgereikt aan katholieke leken van ten minste 45 jaar oud die zich gedurenden ten minste 25 jaar verdienstelijk hebben gemaakt. Berghenaren die deze onderscheiding hebben ontvangen zijn:
- Hent Derksen
- Th. J. van Ditshuizen
- M. Geurts
- Antoon Helmes
- Ferdinand Mensing
- C.J.B. Reijers
- Antoon Ruikes
- Jan Weijers en Diny Weijers-Gerritsen (Ons Familieboek blz 360): Pro Ecclesia et Pontifice
- G.B. Winters
- Bernard Wittenhorst
Bene Merenti
De onderscheiding Bene Merenti (=goede verdiensten) wordt verleend aan personen die "minimaal 35 jaar oud zijn en zich minstens 10 jaar langdurige op geringe, doch opvallend verdienstelijke wijze in lokaal verband inzetten voor Kerk en samenleving".
- G.W.Schuurman (de Snor)
- Gerrit Jansen
Orde van Sint-Silvester
Het Vaticaan kent, als soevereine staat, een aantal ridderorden. De Orde van Sint-Silvester (Silvesterorde) stamt uit 1841, maar werd in zijn huidige vorm in 1905 ingesteld door Paus Pius X. Hij is de op drie na hoogste onderscheiding in de Katholieke Kerk, en wordt uitgereikt aan leken.
België
De Kroonorde
(5 klassen en 2 palmen en 3 medailles) Deze orde werd, in 1897, gesticht door Koning Leopold II, in zijn hoedanigheid als koning van het onafhankelijke Congo, en in 1908 opgenomen in het Belgische beloningssysteem. De Kroonorde wordt toegekend voor belangrijke artisitieke, letterkundige of wetenschappelijke verdienste in de commerciële of industriële wereld of voor langdurige trouwe dienst aan het land of in Afrika. Dezelfde emblemen of lint-variaties als voor de Orde van Leopold I zijn ook op deze orde van toepassing. Onderofficieren en soldaten, "lagere" ambtenaren of burgers krijgen de Palmen uitgereikt in een klassensysteem.
Burgerlijke Medaille 1e klas
De burgelijke eretekens werden verleend aan de burgers die ter gelegenheid van de gebeurtenissen van de oorlog 1914 - 1915 zich bijzonder hadden onderscheiden door hun toewijding aan het Vaderland. Het Burgerlijke ereteken bestaat uit 5 klassen: gouden en zilveren kruis, de gouden, zilveren en bronzen medaille. Het lint is voorzien van een staafje met opschrift 1914-1915.
Burgerlijke Kruis 1e klas
De burgelijke eretekens werden verleend aan de burgers die ter gelegenheid van de gebeurtenissen van de oorlog 1914 - 1915 zich bijzonder hadden onderscheiden door hun toewijding aan het Vaderland. Het Burgerlijke ereteken bestaat uit 5 klassen: gouden en zilveren kruis, de gouden, zilveren en bronzen medaille. Het lint is voorzien van ee staafje met opschrift 1914-1915.
Duitsland (Bondsrepubliek Duitsland)
De Bondsrepubliek Duitsland kent één orde van verdienste. Deze heet eenvoudigweg Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland (Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland of kortweg Bundesverdienstkreuz). Hij werd in 1951 ingesteld en kent negen graden. Daarnaast hebben alle deelstaten behalve Hamburg en Bremen een eigen orde van verdienste.
Bundesverdienstkreuz
Niedersächsischer Verdienstorden
Duitsland (voormalige Duitse staten)
Orde van de Rode Adelaar
De Orde van de Rode Adelaar (Roter-Adler-Orden) was de op een na hoogste onderscheiding van het Koninkrijk Pruisen. Hij werd in zijn oorspronkelijke vorm ingesteld op 17 november 1705, maar in de loop der tijd een aantal malen gereorganiseerd. Hierdoor ontstond op den duur een ingewikkelde indeling in graden.
Vorstelijk Hohenzollernse Huisorde
De Vorstelijk Hohenzollernse Huisorde werd op 1 januari 1842 ingesteld door Karl en Friedrich, Vorsten van Hohenzollern-Hechingen en Hohenzollern-Sigmaringen. De Orde werd uitgereikt aan personen voor bewezen diensten aan de vorsten of hun staatjes en bezittingen. Daartoe behoorde ook Bergh, zodat deze onderscheidig in zekere zin een Berghse onderscheiding kan worden genoemd. De orde zit erg ingewikkeld in elkaar met meerdere tientallen graden en uitvoeringen.
Frankrijk
Légion d'honneur
De Ordre national de la Légion d'honneur (nationale orde van het Erelegioen) werd in 1802 ingesteld door Napoleon Bonaparte. Na de val van Napoleon is de orde tot op de dag van vandaag blijven bestaan, zij het in gewijzigde vorm. De orde staat ook internationaal in hoog aanzien. Er zijn vijf graden: ridder, officier, commandeur, grootofficier en grootkruis.
Israel
Yad Vashem
Rechtvaardige onder de Volkeren (Hebreeuws: "Chassid Umot ha-Olam") is de eretitel die door de leiding van Yad Vashem (het Holocaust-monument in Israël) wordt gegeven aan niet-joden, die in de Tweede Wereldoorlog joden hebben geholpen aan de concentratiekampen te ontkomen. De ontvanger van de titel krijgt een oorkonde en zijn naam wordt in een muur gebeiteld
- Joep Garben
- Ag Garben
- Bernard Geerling
- Teun Hettelaar
- Polman, Stokkum