Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Koningsweg
De Koningsweg in het buitengebied van Beek en Loerbeek loopt van de Polmanstraat in Beek naar de T-splitsing met Loerbeekseweg in Didam. Het gedeelte tussen de kruising met de Didamseweg en de Loerbeekseweg is grotendeels een onverharde landweg.
De weg ligt grotendeels op de grens tussen de voormalige gemeenten Bergh en Didam. Alle huizen ten oosten van de weg liggen in Beek en Loerbeek, de huizen ten westen van de weg in Didam - met als uitzondering de even nummers 4, 6 en 6a aan het noordelijke uiteinde van de weg, die ook in Didam liggen.
Geschiedenis
De Koningsweg is ontstaan als verbindingsweg tussen Pruisen en Wehl, dat als Kleefse enclave tot het hertogdom Kleef en later tot Pruisen heeft behoord. De weg komt al voor op een kaart van Westfalen waarvoor de Pruisische generaal-majoor Von Lecocq de metingen in 1796 is begonnen en die in 1805 werd uitgegeven. Hij liep van Elten naar de grens bij Veldhuizen en verder langs de westkant van De Byvanck over Berghs grondgebied naar het Stilliwald, waar de enclave Wehl begon. Aannemelijk is dat de weg reeds eeuwen bestond toen Von Lecocq hem optekende, want Wehl was al in 1447 een enclave geworden toen hertog Adolf van Kleef het kerspel Beek in 1447 verpandde aan Willem II van den Bergh. De verpanding is nooit afgelost, zodat Beek Berghs is geworden, terwijl Wehl Kleefs is gebleven. Toen het hertogdom Kleef in 1473 de voogdij over het Stift Elten verkreeg, begon daar de kortste weg naar Wehl. In de loop der geschiedenis zijn alle Kleefse gebieden Pruisisch geworden.
De naam Koningsweg kan een verwijzing zijn naar de koning van Pruisen, die de weg gebruikte om zijn garnizoen in Wehl af te lossen. Om geen aanstoot te geven, gebeurde dit met gepaste terughoudendheid. De Pruisische (en voordien Kleefse) detachementen liepen ongewapend en ongeüniformeerd over Berghs grondgebied. Hun wapens en uniformen voerden zij mee op karren. Op de grens van Wehl kleedden zij zich om en marcheerden dan in vol ornaat de enclave binnen.
Toen Wehl in 1816 definitief bij Nederland werd gevoegd, verloor de Koningsweg zijn functie van verbindingsweg met Pruisen. De weg is sindsdien verbrokkeld geraakt, met name door de aanleg van de snelwegen A12 en A18 en de provinciale wegen N335 en N812. In Wehl heet de weg door het Stilliwald nog steeds Koningsweg, terwijl van de Duitse buurtschap Feldhuisen richting Elten nog de Wehler Königsweg loopt.
In Zeddam is een Koningsstraat.
Andere namen
Naast Koningsweg zijn er ook andere straatnamen in gebruikt geweest. Op topografische kaarten is de naamgeving als volgt.
- 1867: Het eerste stuk na de grens heet Werfhoutsche Weg. Dit weggedeelte lag in de gemeente Didam en voerde ten westen van De Byvanck pal noordwaarts. Na een haakse bocht verandert de naam in Werfhoutsche Straat, die zo te zien tot aan Wehl gold.
- 1891: De naam Werfhoutsche Straat is veranderd in Beeksche Wal. De Werfhoutsche Weg behoudt zijn naam.
- 1902: De naam Werfhoutsche Straat is terug, maar verandert ruim voor de kruising met de Didamseweg weer in Beeksche Wal.
- 1908: De spelling Werfhoutsche verandert in Werfhoutster
- 1931: De Werfhoutster Weg heet nu Koningsweg. De rest van de weg is op deze kaart naamloos
- 1954: Werfhoutster Weg is verdwenen door wegenaanleg. De rest van de weg is nog steeds naamloos.
- 1957: Vanaf De Byvanck noordwaarts heet de weg Koningsweg.
- 1977: De weg is naamloos.
- 1993: De naam Koningsweg staat sinds dit jaar weer op de kaart.
Bedrijven
- nr. 2B: Carrosseriebouw B.J.A. Fielt - garagebedrijf
Kaarten
Bezig met het laden van de kaart...
|
Bronnen
- Transcript uit De Graafschapbode van 21 december 1956 in het archief van Meester Kremers
- Topotijdreis