Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Industrie

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

In de gemeente Bergh zijn al eeuwenlang verschillende takken van industrie actief. Zo vermeldt deel 14 van het Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden van A.J. van der Aa (uitgegeven in 1854) dat er toentertijd gevonden werden ene fabrijk van calicots of katoenweverij, eene steenbakkerij en eene pannebakkerij. De voor eenige tijd hier bestaan hebbende chocoladefabrijk en fabrijk voor eau de cologne zijn te niet.

Met "Industrie" worden hier bedrijven bedoeld die (met een zekere grootschaligheid) iets produceerden dat niet rechtstreeks aan particulieren werd verkocht. Deze pagina is dus niet bedoeld voor kleine zelfstandigen. Er zijn eigen pagina's voor bakkers, kruideniers en slagers.

Onderstaand volgt een overzicht per bedrijfstak en per plaats. Aanvullingen zijn welkom.

Soorten bedrijven

Bedrijven per plaats

Azewijn

Beek

Braamt

  • Confectie-atelier

's-Heerenberg

Lengel

Stokkum

Wijnbergen

Zeddam

Buiten Bergh

Veel mensen uit Bergh hebben buiten de gemeente gewerkt. Enkele belangrijke werkgevers waren:

Op sommige bedrijven buiten Bergh werkten zoveel inwoners uit Bergh dat eigen bedrijfsbussen werden ingezet.

Berghse bedrijven in 1966

In 1966 schreef J.L.J. Braam aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (thans Radboud Universiteit Nijmegen) een doctoraal scriptie sociale geografie met de titel Een funktioneel struktuuronderzoek der gemeente Bergh met betrekking tot het werkgelegenheidsprobleem in de gemeente.

Bijlage nummer 7 (tabel 35) van deze scriptie geeft het volgende overzicht van Berghse bedrijven met meer dan tien werknemers.

Zie ook