Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kok, Carel Frans Leo

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Kruidenier in 's-Heerenberg

De winkel van Kok op een afdruk van een van de glasnegatieven die hij gemaakt heeft.

Carel Frans Leo Kok had een kruidenierswinkel aan de Oudste Poortstraat, A 98, in 's-Heerenberg. Voor hij zijn kruidenierszaak begon was hij brievengaarder.

Na Koks dood op 19 september 1913 heeft zijn weduwe de kruidenierszaak voortgezet. In de tijd dat zij de winkel dreef werd bij de restauratie van grand hotel "Du Soleil" aan de Zaadmarkt in Zutphen een zakje gevonden met het opschrift:
Wed. C. Kok
comestibles
tabak en sigaren
's-Heerenberg
Telefoon No. 50

Dit is nagenoeg dezelfde tekst als in het Adresboek 1935. Daarin staat ook nog het adres Oudste Poortstraat A 98.

In die tijd gingen handelsreizigers nog vaak met de trein of tram naar afnemers. In het gemeentearchief van Bergh wordt bijvoorbeeld een gastenboek van een hotel bewaard waarin dat duidelijk te zien is. Zou in dit geval een vertegenwoordiger met de tram van 's-Heerenberg naar Zutphen zijn gereisd en voor onderweg een zakje snoepjes hebben gekocht?

De kruidenierszaak werd in 1929 voortgezet door Koks schoonzoon Willem Reinder van der Laan, die was getrouwd met zijn jongste dochter Zenobia.

Een zakje uit de tijd dat Kok zelf nog de winkel dreef.
Een zakje uit de tijd dat zijn weduwe de winkel dreef.

Zijn gezin

Kok werd op 7 september 1850 geboren in Zeddam als zoon Johannes Kok en Louisa André. Op 28 mei 1885 trouwde hij in 's-Heerenberg met Willemina Carolina Johanna Wilmes. Zij werd op 3 april 1857 geboren in 's-Heerenberg als dochter van Johannes Wilmes en Sijnobia Helena Kerkmeijer.

Zijn vijf kinderen waren:

  • Johannes, geboren op 6 maart 1886
  • Willem Lodewijk, geboren op 22 februari 1887
  • Elisa Helena, geboren op 11 april 1888
  • Ernst Wilhelm Ewald, geboren op 23 juli 1889
  • Zenobia Helena Johanna, geboren op 22 juni 1895

Kok overleed in 's-Heerenberg op 19 september 1913 op 63-jarige leeftijd. Zijn vrouw overleed op 11 mei 1938, 81 jaar oud.

Fotograaf

Kok was amateurfotograaf en heeft vele foto's gemaakt op glasnegatieven. Zijn kleindochter Mieke Kleijweg heeft 65 van deze glasnegatieven met als onderwerp 's-Heerenberg aangeboden aan de Heemkundekring Bergh. Haar andere opa, S.H. Bloemen, was hoofd van de openbare school aan dezelfde straat.

De glasnegatieven zijn door Benny Schuurman gescand en bewerkt. Een selectie is hieronder afgebeeld.
Klik om alle foto's te zien op Fotoalbum Kok, deel 1 en Fotoalbum Kok, deel 2.

Bronnen