Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Vrugt, Gerrit Jan Ter

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 27 feb 2013 om 17:46 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== Zijn jonge jaren == '''Gerrit Jan ter Vrugt''' werd op 7 november 1925 geboren in Heelweg in de toenmalige gemeente Wisch als zoon van Hendrikus Wilhe…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Zijn jonge jaren

Gerrit Jan ter Vrugt werd op 7 november 1925 geboren in Heelweg in de toenmalige gemeente Wisch als zoon van Hendrikus Wilhelmus ter Vrugt en Christina Arnolda Vonhof. Kort daarna, op 21 juli 1926, overleed zijn vader. Zijn moeder hertrouwde in 1928 met de weduwnaar Gerrit Hendrik Eskes, die op de boerderij het Venne in Toldijk woonde. Daar is Gerrit Jan opgegroeid.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog had hij de leeftijd dat hij voor de Duitsers zou moeten werken, maar doordat hij knecht was op de nabijgelegen boerderij De Roodheuvel heeft hij dit lot kunnen ontlopen.

Na de oorlog wilde hij zo gauw mogelijk een eigen boerderij beginnen, maar tegen zijn zin werd hij als dienstplichtig militair naar Nederlands-Indië gestuurd.

Nederlands-Indië

Chauffeur bij de AAT

De Toldijkse boer waar hij werkte heeft nog enige tijd uitstel van militaire dienst voor hem kunnen bewerkstelligen, maar niet voor lang. Aldus werd Gerrit Jan ingedeeld bij de AAT, de Aan- en Afvoertroepen. Bij welke compagnie van de AAT hij gediend heeft, is niet meer met zekerheid bekend, maar naar alle waarschijnlijkheid was het er een die op Java gelegerd was.

Hij was jeepchauffeur en zijn hoofdtaak was het vervoeren van officieren.

Voorbeelden van (militaire) rijbewijzen zijn te zien op de pagina van Gerrit Egging.

Andere militairen van de AAT

Zie ook

Zijn verdere leven

Kort na terugkeer uit Indonesië, op 30 november 1950, trouwde hij met W.J. Ankersmit. Zij kregen twee dochters en zeven zonen.

In 1952 vestigden zij zich met hun eerste kind in Lengel in het huis van de familie Heebing. Het adres was Lengel 109, later Lengelseweg 109. Het huis stond tegenover de Uitpondingsplaats, waar men in kleine porties noodslachtvlees kon halen.

In 1965 heeft de gemeente Bergh het huis en de grond gekocht voor stadsuitbreiding, het Lengelseveld genaamd. Het huis is later gesloopt, waarna Gerrit Jan en zijn vrouw een huis met grond hebben gekocht vlak bij het Rooie Darp. Het adres was vroeger Lengel 47, maar nu Oude Tramweg 32.

Hij overleed op 8 november 2001, 76 jaar oud.

Sjabloon:Onderwerp