Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Oorlogsslachtoffers WO II: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Door ziekte verleden Italiaan begraven in Azewijn: tikfoutje)
k (Geallieerde oorlogsslachtoffers: tijdelijke mededeling verwijderd)
Regel 211: Regel 211:
  
 
= Geallieerde oorlogsslachtoffers =
 
= Geallieerde oorlogsslachtoffers =
'''De categorie Geallieerde oorlogsslachtoffers zal in de komende tijd aangevuld worden.
 
 
== Geallieerde vliegeniers ==
 
== Geallieerde vliegeniers ==
 
In [[1942]] stortte [[Wellington DV593|de eerste geallieerde bommenwerper]] neer in [[Kilder]]. Daarna zouden er [[Vliegtuigen_neergestort_in_Bergh#Bommenwerpers|nog acht]] volgen, alsmede ten minste [[Vliegtuigen_neergestort_in_Bergh# Jachtvliegtuigen|twee jachtvliegtuigen]]. Hierbij zijn de volgende bemanningsleden om het leven gekomen.
 
In [[1942]] stortte [[Wellington DV593|de eerste geallieerde bommenwerper]] neer in [[Kilder]]. Daarna zouden er [[Vliegtuigen_neergestort_in_Bergh#Bommenwerpers|nog acht]] volgen, alsmede ten minste [[Vliegtuigen_neergestort_in_Bergh# Jachtvliegtuigen|twee jachtvliegtuigen]]. Hierbij zijn de volgende bemanningsleden om het leven gekomen.

Versie van 27 mei 2010 om 17:20

Op deze pagina staan alle oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog die een binding met Bergh hebben.

Nog niet alle categorieën zijn compleet of nog niet geheel verwerkt. Het is de bedoeling dat van alle slachtoffers meer informatie komt.

Nederlandse oorlogsslachtoffers

Achter de meeste namen staat de woon- of geboorteplaats van de betreffende persoon. De nummers duiden op de oorlogsmonumenten in Bergh, waarop de betreffende namen staan vermeld, en op twee externe bronnen. De nummers verwijzen als volgt:

Nederlandse militairen

Gesneuveld tijdens de Duitse inval

Tijdens de oorlogsdagen van mei 1940 en gebeurtenissen die daarmee verband houden in de dagen daarna, zijn ruim tweeduizend Nederlandse militairen gesneuveld. Daaronder waren er zeven die in de voormalige gemeente Bergh zijn geboren, of bij het begin van de oorlog daar woonachtig waren. Bovendien is er één Nederlandse militair van elders in de gemeente Bergh gesneuveld. Zeven van hen zijn begraven op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Gesneuveld tijdens de bevrijding van Nederland

Leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten hebben in 1944 en 1945 in het kielzog van de oprukkende geallieerde strijdmacht militaire taken uitgevoerd. Hierbij zijn doden gevallen.

Joodse oorlogsslachtoffers

Burgerslachtoffers van de Duitse repressie

Burgers die na arrestatie op grond van activiteiten die de bezetter onwelgevallig waren, zijn gearresteerd en vervolgens door toedoen van de bezetter om het leven zijn gekomen

Burgerslachtoffers van oorlogsgeweld

Op deze lijst staan ingezeten burgers van Bergh die in Bergh of elders aan de gevolgen van oorlogsgeweld zijn overleden, en ook burgers van elders die in Bergh zijn overleden.

Berghse oorlogsslachtoffers met Duitse nationaliteit

De nazi's beschouwden iedere Duitser binnen de officiële grenzen van het Duitse Rijk als Rijksduitser. Duitsstammigen buiten het Duitse Rijk werden aangeduid met de term Volksduitser.

Berghse oorlogsslachtoffers in Nederlands-Indië en het Verre Oosten

Slachtoffers van het Kamp Rees overleden in Bergh

Namen van ouders, partners en woonplaatsen alsmede beroepen staan in de meeste gevallen in Old Ni-js nummer 60 van de Heemkundekring Bergh (uitverkocht).

Op een na de oorlog gepubliceerde lijst

Geallieerde oorlogsslachtoffers

Geallieerde vliegeniers

In 1942 stortte de eerste geallieerde bommenwerper neer in Kilder. Daarna zouden er nog acht volgen, alsmede ten minste twee jachtvliegtuigen. Hierbij zijn de volgende bemanningsleden om het leven gekomen.

Zoals gebruikelijk liggen de doden van de luchtmachten van de landen van het Britse Gemenebest nog steeds begraven in de dorpen waar zij neerstortten. De enige Amerikaanse dode is in 1949 overgebracht naar de Verenigde Staten.

Bij de bevrijding omgekomen militairen

Bij de bevrijding van Bergh en omgeving zijn meerdere Canadese en andere geallieerde militairen gesneuveld of aan verwondingen bezweken. Hieronder volgt een overzicht van de slachtoffers die tijdelijk in Bergh begraven hebben gelegen.

Achter elk slachtoffer staat de naam van zijn regiment. Dit ter illustratie van de enorme troepenmacht die begin april 1945 door Bergh en omgeving is getrokken.

Gesneuvelden tijdelijk begraven in Beek

Bij de Schutterstent van het St. Jansgilde in Beek(waar een Canadees veldhospitaal was) hebben dertien gesneuvelde militairen van het Canadese leger begraven gelegen. Op 10 maart 1946 werden zij overgebracht naar de Groesbeek Canadian War Cemetry in Groesbeek, waar zij nu liggen in de graven XXII-D-1 t/m XXII-D-13.

Gesneuvelden tijdelijk begraven in Kilder

In Kilder hebben tijdelijk drie gesneuvelde Canadezen begraven gelegen. Zij werden in het voorjaar van 1946 overgebracht naar de Groesbeek Canadian War Cemetry in Groesbeek.

Overleden gewonden tijdelijk begraven in 's-Heerenberg

Op de Algemene Begraafplaats in 's-Heerenberg (Joodse Begraafplaats) hebben elf Canadese soldaten en één Britse militair begraven gelegen, die aan opgelopen verwondingen waren gestorven in het 2nd Canadian Casualty Clearing Station, een Canadees hospitaal in het Patersklooster. Het is niet van alle twaalf bekend waar zij gewond raakten, maar het lijkt erop dat dit in alle gevallen buiten de gemeente Bergh is gebeurd.

In 1946 werden de Canadezen overgebracht naar de Groesbeek Canadian War Cemetry in Groesbeek, waar zij nu liggen in rij F van vak XVII. De Britse soldaat werd begraven op de Jonkerbos War Cemetry in Nijmegen.

Door ziekte overleden Italiaan begraven in Azewijn

Duitse oorlogsslachtoffers

De categorie Duitseoorlogsslachtoffers zal in de komende tijd aangevuld worden.

Duitse vliegeniers

In het najaar van 1944 zijn in Bergh meerdere Duitse jachtvliegtuigen neergestort. In een aantal gevallen is de piloot hierbij om het leven gekomen.

Duitse militairen van de Wehrmacht (en de SS?)

Op diverse plaatsen in Bergh hebben Duitsers begraven gelegen die aan het eind van de oorlog het leven hebben verloren.

Voor zover bekend zijn er geen graven geweest van Duitsers die bij de inval in 1940 zijn omgekomen. Er zijn toen wel Duitsers gesneuveld, maar hun lichamen zijn direct of in ieder geval vrij snel afgevoerd naar Duitsland. Hiervan is één geval bekend.

Duitsers tijdelijk begraven in Beek

De navolgende Duitsers hebben begraven gelegen op de begraafplaatsen in Beek. Zij werden in de loop van mei 1945 herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats in in Ysselsteyn.

Duitsers tijdelijk begraven in 's-Heerenberg

Op de Joodse begraafplaats in 's-Heerenberg hebben 21 Duitsers begraven gelegen. Elf van hen waren in de 2nd Canadian Casualty Clearing Station, een Canadees hospitaal in het Patersklooster in 's-Heerenberg, bezweken aan hun verwondingen. Op hun graven stond de afkorting D/W (Died of Wounds). Alle 21 militairen werden op 19 oktober 1950 herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

Daarnaast lag er één militair (Spindler) begraven op de hervormde begraafplaats. Hij werd op 18 mei 1954 overgebracht naar Ysselsteyn.

Duitsers tijdelijk begraven in Zeddam

De volgende Duitse militairen hebben begraven gelegen in Zeddam. Hiervan lagen Bernauer en onbekende soldaat CA-14-342 op de hervormde begraafplaats, de overige vier op de r.-k. begraafplaats. In juni 1954 werden laatstgenoemden overgebracht naar Ysselsteyn. Ze konden niet individueel geïdentificeerd worden, zodat ze werden herbegraven in een massagraf (kameradengraf). Lang werd ten onrechte aangenomen dat ook Bernauer hier is herbegraven. Bernauer en onbekende soldaat CA-14-342 werden pas op 24 november 1987 herbegraven in Ysselsteyn.

Duitsers tijdelijk begraven in een veldgraf

Onderstaande gesneuvelde Duitse militairen hebben begraven gelegen in veldgraven verspreid over het grondgebied van de gemeente Bergh. Zij werden allen op 13 december 1949 overgebracht naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

Overige (nog nader indelen)

Externe links

Sjabloon:Onderwerp